...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Crna Željka: tinejdž horor Marka Dješke

23.09.2024.

"Crna Željka" je novi strip Marka Dješke, koji je ovog septembra stigao do ljubitelja devete umetnosti, prvo u Crnoj Gori, a potom i u Hrvatskoj i Srbiji. Reč je o kompilaciji stripova koje je ovaj osječki umetnik crtao od 2017. godine do danas.

.

"Odabrana su tri stripa, najbolja od najboljih. Dugo je to vreme za nastanak jednog stripa, ali sada je priča zaokružena. Poslednji od tri stripa nastajao je poslednjih meseci za OHOHO fanzin, na temu horor mange. Za izdavanje ovog stripa morao sam daga prilagodim zapadnjačkom načinu čitanja, s leva na desno“, objašnjava Marko.

Tematika ovih stripova je specifična i dosad neviđena na ovim prostorima.

"Reč je o kombinaciji tinejdžerskog horora i naučne fantastike, na balkanski način. Radnja prati protagonistkinju koja živi u ruralnom slavonskom mestu. Ona je žrtva svoje sredine i tradicionalnog okruženja, ali i vanzemaljskih otmica. To je kombinacija serija Dosije X i Srećni ljudi, na kojima sam odrastao kao klinac", kaže Marko.

djeska3

Marko je radio i scenario i crtež. Pitali smo ga koliko je teško probiti se kao nezavisni strip autor, s obzirom na to da većina njegovih kolega radi za evropske i svetske izdavače.

"Ne znam koliko je teško. To je nešto što volim i radim jer imam potrebu. To je čista strast, jer nema ni novca ni zarade. Razlika je između rada za stranog izdavača i rada za sebe. U ovom slučaju, radim za sebe i za ljude koji su pokazali interesovanje da to čitaju“, kaže Marko.

On se, između ostalog, školovao i za animirani film. Ipak, strip navodi kao svoje omiljeno polje delovanja.

"Strip nosi određenu lakoću izvedbe. To ga značajno razlikuje od animacije, koja zahteva mnogo više vremena i angažmana. S druge strane, strip tera čoveka na dublje promišljanje i maštu, jer mora nadomestiti ono što mu je u animaciji servirano na dlanu“, ističe Dješka.

djeska4

Kroz njegove stripove provlači se odlično poznavanje alternativne muzike i pop kulture devedesetih godina, kada je stasavao kao umetnik. Marko kaže da njegovi stripovi često sadrže i društveni angažman.

"Strip Crna Željka objedinjuje taj društveno svesni angažman. U stripu Vještica Anita, religija je glavni motiv. Bul i Bal, iako govori o dinosaurusima u svemiru, zapravo obrađuje teme podele, mržnje i mnoge druge: društveno angažovane teme nameću se čak i kada na prvi pogled ne izgleda da je o tome reč“, objašnjava Marko.

Strip Crna Željka je promovisan na Hercegnovskom strip festivalu, gde je održana i velika izložba Dješkinih originalnih tabli iz ovog, ali i ranijih stripova.

Marko Dješka rođen je u Osijeku, a diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, na smeru animirani film. Suosnivač je studija "Jadranska animacija" i bavi se produkcijom kratkih umetničkih animiranih filmova. Urednik je strip časopisa Strip-PREFIKS i OHOHOzin-a.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sara i Silva stvaraju prvu crnogorsku mangu

Sara i Silva Dervanović, mlade strip autorke iz Podgorice, bile su gošće ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala. Iako su na početku…

.

Saradnja subotičkih i vršačkih strip autora: Od granice do granice

U Subotici je, u prostoru Hardwired, trenutno otvorena izložba stripova i fanzina "Od granice do granice". Izložbu realizuje TV Krpelj…

.

Strip umetnik Luka Cakić sprema superheroja iz NOB-a

Luka Cakić je mladi Podgoričanin koji se stripom bavi već godinama. Sve je počelo talentom i ilustracijama nastalim iz hobija,…

.

Strip se preselio u Herceg Novi

Više od 150 gostiju iz 20 zemalja okupilo se ovih dana na 18. Hercegnovskom strip festivalu. Kao i ranijih godina,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo