.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura

Ranžirna stanica postaje scena savremenog cirkusa

13.09.2018.

Šesto izanje "Cirkobalkana festivalu" biće održano u Novom Sadu od 15. do 22. septembra. Šator će biti postavljen na Sunčanom keju ispred Češkog magacina, a svi zaljubljenici u cirkuske veštine moći će da pogledaju odlične predstave iz čitave Evrope, ali i da učestvuju u radionicama koje će se dešavati posle predstava. Ipak, nije cirkus jedino što ćete moći da otkrijete na ovom festivalu.

.

U okviru Cirkobalkane svoj deo programa imaće i novosadska trupa Kreativni pogon. Oni će predstavu "Work in Progres" izvoditi u šatoru na Sunčanom keju, ali i na još jednoj atraktivnoj lokaciji. Dragan Jajić Vladisavljev iz ove trupe otkrio nam je koja je to lokacija

"Pošto je Železnica Srbije, odnosno Srbija Cargo, preduzeće u čijem je vlasništvu Ranžirna stanica, odlučila da podigne rampu prvi put od kako postoji i omogući javnosti da poseti staru Ranžirnu stanicu. Mi smo okupili tim ljudi, entuzijasta i ljubitelja ovog prostora i odlučili smo da subotu posvetimo ranžirnoj stanici i da otkrijemo po neku njenu tajnu. Ne sve, jer ovo je ipak prvi put da tako nešto radimo".

ranzirna2 jpg

U toku dana na Ranžirnoj stanici biće organizovane četiri šetnje. Prva počinje u 11h i namenjena je deci, druga je u 13h i namenjena je komšijama, a Dragan kaže da očekuje da će tokom te šetnje gosti zapravo biti vodiči. Treća šetnja počinje u 15h i namenjena je svim radoznalim građanima, dok će četvrta biti stručna i pre svega posvećena studentima tehničkih fakulteta koji bi eventualno želeli da napišu neki rad o staroj Ranžirnoj stanici. Studentska šetnja počinje u 17h. Turističke ture vodiće Katarina Maksimov iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada i Katarina Dajč iz udruženja Scenatorija. Nakon svake šetnje biće organizovane radionice koje će biti posvećene železnici, ali i cirkusu.

ranzirna3 jpg

Dragan ističe da tu nije kraj dešavanjima na Ranžirnoj stanici.

"Napravićemo kratku pauzu posle šetnji i u 20h spremamo predstavu savremenog cirkusa 'Work in Progres'. Ona će biti izvedena u zatvorenom prostoru kome smo se prilagodili, jer i sama predstava govori o dehumanizaciji rada i dešava se u jednom industrijskom prostoru, odnosno fabrici koja se zove Progres. Posle predstave dočekaće nas svetlosne instalacije i after party, odnosno program u kom ćemo da recikliramo sve što nam se u toka dana ovde dogodilo."

cirkobalkana jpg

Ulaz na Ranžirnu stanicu je u subotu besplatan, ali je kapacitet ograničen. Svi koji žele da učestvuju u šetnjama trebalo bi da dođu malo ranije, a sa vodičima će se nalaziti u ulici Željezničke kolonije ispred broja 17 (ulaz sa Bulevara Evrope). U slučaju kiše šetnje se ne otkazuje, ali bi trebalo da ponesete kišobrane ili kabanice. Imajte na umu da je u pitanju industrijski prostor, pa ponesite udobnu obuću. Dragan je napomenuo da ispred Ranžirne stanice nema mnogo parking mesta, pa apeluje na sve da koriste gradski prevoz ili da dođu peške ili biciklom.

Ukoliko vas zanima i ostatak programa, a naš sagovornik vam toplo preporučuje da posetite sve predstave, program možete pronaći na zvaničnom sajtu Cirkobalkane.  

Alma Kovčić

.
Nije nepoznanica da kreativni mladi ljudi odustaju od svojih ideja zato što ne mogu da pronađu osobu ili organizaciju koja bi u…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?