...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Zaljubljena u scenu i zvuk

02.10.2020.

U operu je prvi put otišla sa školom i od tada živi operu. San iz detinjstva, da postane glumica, morao je da uzmakne pred sudbinom koja ju je odvela u operu. Marija Mitić Vasić je dokaz da, kada imate strast i jasan fokus, život poslaže stazu baš onuda kuda treba da prođete. Nesvakidašnja biografija ove operske pevačice jednako je zanimljiva kao i (stand up komična) opera Absurdium, u kojoj trenutno peva, glumi, zabavlja.

.

Kako se neko zaljubi u operu i to sebi izabere za životni poziv?

Kod mene je to bilo drugačije. Današnje generacije imaju mnogo više mogućnosti da se upoznaju sa operom veoma rano. Ja sam živela u malom gradu pre nego što sam otišla na studije u Beograd. Jedino upoznavanje sa operom je bilo putem televizije. Vikendom su emitovane opere i koncerti klasične muzike i tada sam se upoznala sa operom. Tada mi to nije bilo posebno interesantno. Mnogo mi je bila bliža instrumentalna muzika. Otac je svirao gitaru, pa sam uz njega slušala instrumentalnu, klasičnu muziku, doduše i vokalnu, ali neke druge žanrove.

Prvi živi susret sa operom sam imala na ekskurziji, kada su nas odveli u Narodno pozorište na operu "Travijata", Đuzepea Verdija. Bila sam potpuno općinjena glavnom rolom Violete, koju je maestralno pevala i danas peva Sanja Kerkes. Ja sam se u taj scenski nastup, scenu i zvuk potpuno zaljubila. Međutim, nisam tada pomislila da će to biti moj poziv. Moja prva ljubav, moje htenje da se bavim nečim je bila gluma.

Upisala sam Pravni fakultet, iako me to nije zanimalo, ali sam ga upisala kako bih bila u Beogradu i spremala prijemni ispit za glumu. Tako sam roditeljima dala dobar razlog da budem u glavnom gradu, a ja sam dobila vreme od godinu dana da spremim prijemni za glumu.

absurdium 1 jpg

foto: moto.org.rs

Tada je krenula saradnja sa horom RTS-a. To mi je, između ostalog, bio dodatni izvor prihoda. Tadašnji dirigent mi je rekao da, iako imam završenu nižu muzičku školu za klavir, moram da završim nižu muzičku školu za pevanje, ako želim da nastavim da se bavim time. Uz pomoć žene koja je tada radila u horu RTS-a, upisala sam i vanredno, u dva roka, završila nižu muzičku školu. Onda su me na brzinu privoleli da pokušam da upišem i srednju muzičku školu. Prijemni sam pripremila za pet dana.

Tada je nastao šok za moje roditelje. Oni me poslali na studije, a ja idem u srednju školu. I tada sam shvatila da je moja ljubav zapravo pevanje i da ja definitivni želim time da se bavim. Kada sam to shvatila, sve je krenulo. Tokom srednje škole sam osvojila brojne nagrade, a na akademiju sam primljena kao prva od devetnaest kandidata.

Nakon što si pevala uloge u gotovo svim važnijim operskim delima i nakon godina provedenih u pedagoškom radu, danas praviš iskorak i nalaziš izazov u potpuno drugačijem operskom formatu. Šta izdvaja ulogu u operi Absurdium u odnosu na ono što si do sada radila?

Opera Absurdium je opera modernog tipa. To znači da nema tipičan operski zvuk. I instrumenti i glas se tretiraju na jedan potpuno novi način. Šest slika čini ovu operu. Osim mene, soprana, tu je i četvoro instrumentalista. Ta opera se zove stendap komična opera, što već dosta govori o njoj. Puno je priče, puno je improvizacije. I mi izvođači se razvijamo igrajući je. Premijeru smo imali u decembru prošle godine. Tada je bila u nešto drugačijem izvođenju.

absurdium 2 jpg

foto: moto.org.rs

Suprug i ćerka preminule kompozitorke Jovanke Trbojević, koja je komponovala ovu operu, prisustvovali su premijeri i bili su oduševljeni. Od tada, svaka izvedba je bila drugačija. Svaki put je sve više priče i smeha i sve više interakcije sa publikom.

Opera Absurdium je pisana da napravi dijalog sa publikom od koje se očekuje da osim slušanja i gledanja učestvuje i reakcijama. U operi Absurdium je sve dozvoljeno. Mora da bude zabavno i izvođači i publika treba da podele užitak izvođenja opere.

Marijino gostovanje u emisiji "Dnevna soba" Oradija možete preslušati na ovom linku:

A. Bujić

Možda te još zanima:

.

Pet najboljih pretraživača sa veštačkom inteligencijom

Veštačka inteligencija sve je više ugrađena u web pretraživače, donoseći poboljšanja i nove mogućnosti korištenja.

.

Opera se peva celim telom

Ljudski glas, kao najsavršeniji od svih instrumenata, posebno se izučava, neguje i vežba. Da bi neko postao operski pevač mora…

.

Opera browser dozvoljava emoji web adrese

Kompanija za web browsere Opera, saopštila je da će omogućiti web adresama zasnovanim samo na emodžijima da donesu novi nivo kreativnosti…

.

E laka li je Rock opera

Neobičan spoj klasične rok muzike i gvozdene opere doveo je do toga da "Rock opera" već nekoliko godina spaja ne…

.

Apple predstavio iOS 14

Apple je na svojoj prvoj virtuelnoj konferenciji predstavio nove verzije operativnog sistema za iPhone, iPad i Apple pametne satove.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo