...
TRENUTNO10:10 - 10:30Pesma dana

Kultura / Pozorište

TAKT Fest od ove godine ima dva podfestivala

08.09.2020.

Deveti po redu TAKT Fest, Asocijacije Kulturanova održaće se onlajn, a prijave za muzičke stvaraoce su otvorene do 10.09.2020.godine. Festival je namenjen pojedincima i grupama koji stvaraju autorsku muziku. Novina je da takmičari ne moraju da izvode na akustičnoj postavci instrumenata, već je dozvoljena upotreba efekata i dodataka koji menjaju osnovnu boju instrumenta.

.

Predsednik Asocijacije Kulturanova Milan Vračar kaže da nisu hteli da otkažu festival, a da je opcija online održavanja bila najbolja i najrealnija s obzirom na trenutnu situaciju. Određen broj posetilaca će moći da prisustvuje i oflajn, a sve u skladu sa merama u trenutku održavanja TAKT-a. Onlajn sistem nije poremetio program, te će se i ove godine održati radionice za mlade.

"Radionice će biti prilagođene epidemiološkim uslovima. One će biti organizovane pre festivala, kako bi sam festivalski period bio što rasterećeniji obzirom na to da je pažnja ljudi tokom nečeg što je onlajn drugačija od nečega što je uživo. Radionice produkcije, PR-a i logistike, koje su deo edukacije Ko-menadžment TAKT festivala će biti u Dom-u B612. Radionice koje će voditi eksperti iz Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke će biti onlajn", kaže Milan i dodaje da se te radionice tiču uglavnom muzičke produkcije i svega onog što bi moglo biti korisno mladim muzičarima.

Ove godine se prvi put organizuje i podfestival TAKT Film Fest. Koordinatorka Irena Čučković kaže da su želeli da prošire program, ali i da ga zadrže u muzičkim temama, te je fokus ovog dela na filmovima koji se baziraju na muzici ili čija je tema muzika.

"Imamo četiri kategorije: kratkometražni i dugometražni dokumentarni film, kratki eksperimentalni film u kome ne treba da bude funkcionalnog dijaloga već samo neke muzike kao pozadine. Takođe imamo i kategoriju muzičkih video spotova. Prijava nije bila ograničena ni po uzrastu, ni po geografskoj pripadnosti. Imamo 46 prijava i filmove iz svih delova sveta, od Kanade do Uzbekisatna, preko zemalja Evrope i regiona", kaže Irena i dodaje da je sada na redu proces selekcije, odnsno izbora finalista.

takkt2020 png

Muzički stavraoci se mogu prijaviti putem ovog linka.

Ni teatarski podfestival, kome je ovo takođe prva godina (TAKT Teatar Fest) nema ograničenja što se tiče geografske pripadnosti. Koordinator Uroš Mladenović kaže da su prijavljene predstave iz različitih krajeva Srbije. Kriterijum je da predstave budu namenjene mladima, a o pobednicima će takođe odlučivati mladi.

"Imaćemo žiri mladih. Tu očekujemo prijave iz svih delova regiona. Imaćemo zanimljive diskusije kao i razgovor sa dramaturgom. Kako se gledaju predstave, kako se kritički promišlja o njima, ali i intervjue sa osobama koje vole da rade sa mladima u pozorištu. Osim što je važno da mladi o mladima odlučuju, važno je i da mi saznamo šta je to što njih zanima, koje su njihove potrebe i kako oni vide pozorište", ističe Uroš i dodaje da će nakon ovog festivala imati bolji uvid za dalji rad sa mladima.

NA TAKT-u će i ove godine nastupiti headlineri, a ovo su neki od njih: Mr Lee i IvaneSky (Mrle iz Let-a 3 i njegova lepša polovina), Milan Glavaški koji je nekada bio član grupe Eva Braun, a sada je član sastava Rebel Star i kantautor i frontmen grupe Hladno pivo Mile Kekin koji svoj honorar donira onom ko osvoji nagradu publike. Svi nastupi će biti snimljeni, a festival će moći da se prati preko sajta: www.taktfest.org. 

Fotografije i video: TAKT Fest

J. Božić

 

 

Možda te još zanima:

.

Kada izađeš na binu treba da pokažeš da si ranjiva

Kantautorka iz Mostara Anita Šunjić pobednica je nedavno održanog TAKT festivala u Novom Sadu. Nastupila je sa pesmom "Nešto lepo…

.

Glamur Dude Buržujke

Julija Petković (25) niška je glumica, koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored glume, ona se još…

.

Sledećeg vikenda počinje deseti TAKT Fest

Jubilarni, deseti TAKT Fest ove godine se održava od 23. do 26. septembra u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana…

.

Otvorene su prijave za TAKT Fest 2021

Ove godine sa održava deseti, jubilarni TAKT Fest. To je festival koji podržava, afirmiše i promoviše mlade kantautore u Srbiji…

.

Ako želiš da ostvariš nešto bitno, to ne možeš sam

Ana Vrtačnik je mlada umetnica iz Novog Sada. Dobitnica je brojnih nagrada iz oblasti umetnosti, redovno izlaže svoje radove kako…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo