.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Pozorište

"Prometej" u Novosadskom pozorištu

31.10.2016.

Predstava "Prometej" Turskog pozorišta iz Skoplja gostuje 2. novembra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz u 19 sati.

.

Predstavu "Prometej" je po Eshilovom delu režirao Dejan Projkovski. Po njegovim rečima, u pitanju je radikalna, eksperimentalna forma koju su izgradili na probama i koja je svima donosila uzbuđenje.

prometej3 jpg

"Noseći glavnu temu Prometeja, koji poklanja vatru ljudima, ova predstava se nekako kreće po svojoj specifičnoj stazi. Vatra u našoj predstavi često postaje i vatra kojom, u sred bela dana, likovi traže ljudsko u sebi, traže sami sebe, traže čoveka. Ta vatra u stvari postaje jedna vrsta njihove savesti, njihove oči, pogled, njihovo srce i telo… Naš Prometej je laboratorija antičkog teatra. U toj laboratoriji videćete šokantnu glumačku igru koja često do krajnjih granica testira glumačku i ljudsku izdržljivost i pokazuje posvećenost pozorištu", kaže Projkovski.

Makedonski umetnici, u kovitlacu boja, svetla i emocija, pokušali su da odgovore na pitanje da li vatra u nama ili samo plamti svet oko nas? Treba li je buditi ili gasiti? Šta danas može da probudi žar u čoveku, ili je on možda zauvek ugašen? Za šta danas vredi izgarati? 

prometej2 jpg

Scenografiju potpisuje Vlado Goreski Rafik, kostime Blagoj Micevski, muziku Goran Trajkoski, a koreografiju Olga Pango. Igraju: Selpin Kerim, Dženap Samet, Suzan Akbelge, Neat Ali, Osman Ali, Aksel Mehmet i dvanaestočlani hor.

I.M.

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?