...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Kultura / Pozorište

"Prometej" u Novosadskom pozorištu

31.10.2016.

Predstava "Prometej" Turskog pozorišta iz Skoplja gostuje 2. novembra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz u 19 sati.

.

Predstavu "Prometej" je po Eshilovom delu režirao Dejan Projkovski. Po njegovim rečima, u pitanju je radikalna, eksperimentalna forma koju su izgradili na probama i koja je svima donosila uzbuđenje.

prometej3 jpg

"Noseći glavnu temu Prometeja, koji poklanja vatru ljudima, ova predstava se nekako kreće po svojoj specifičnoj stazi. Vatra u našoj predstavi često postaje i vatra kojom, u sred bela dana, likovi traže ljudsko u sebi, traže sami sebe, traže čoveka. Ta vatra u stvari postaje jedna vrsta njihove savesti, njihove oči, pogled, njihovo srce i telo… Naš Prometej je laboratorija antičkog teatra. U toj laboratoriji videćete šokantnu glumačku igru koja često do krajnjih granica testira glumačku i ljudsku izdržljivost i pokazuje posvećenost pozorištu", kaže Projkovski.

Makedonski umetnici, u kovitlacu boja, svetla i emocija, pokušali su da odgovore na pitanje da li vatra u nama ili samo plamti svet oko nas? Treba li je buditi ili gasiti? Šta danas može da probudi žar u čoveku, ili je on možda zauvek ugašen? Za šta danas vredi izgarati? 

prometej2 jpg

Scenografiju potpisuje Vlado Goreski Rafik, kostime Blagoj Micevski, muziku Goran Trajkoski, a koreografiju Olga Pango. Igraju: Selpin Kerim, Dženap Samet, Suzan Akbelge, Neat Ali, Osman Ali, Aksel Mehmet i dvanaestočlani hor.

I.M.

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo