...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Premijera predstave "Pege u srcu" 18. juna u Fabrici

16.06.2022.

Pozorišna predstava "Pege u srcu", u režiji Milorada Milinkovića, biće premijerno izvedena u subotu 18. juna u 21 čas u Fabrici Studentskog kulturnog centra Novi Sad (SKCNS).

.

Foto: Lea Bodor

Predstava je nastala po dramskom tekstu Moše Berahe, pozorišnog reditelja jevrejskog porekla, koji je svoju karijeru počeo još pre Drugog svetskog rata. Berahin tekst prati logoraše iz Osenbrika, logora u kom se i on nalazio tokom rata. Ovo je jedino Berahino sačuvano delo i otkriveno je sasvim slučano, objašnjava direktor SKCNS Obrad Škrbić.

"Unuk Moše Berahe, Roni Beraha, ispričao mi je da je njegov deda imao napisano delo koje je on pronašao na tavanu njihove porodične kuće u Zrenjaninu. Pročitao sam to delo, prosledio ga Miloradu Milinkoviću koji je odmah pristao da to, uz nužne izmene, režira. Za tri godine smo, uprkos koroni, došli do relizacije nečega što je više decenija čamilo na tavanu", kaže on.

Kroz ovo delo se problematizuju fašizam i antisemitizam putem svedočanstava zarobljenika smeštenih u oficirske logore širom nacističke Nemačke. Reditelj Milorad Milinković kaže da je ovo delo nešto što publika još uvek nije iskusila.

"Cilj je današnjim ljudima približiti to vreme kada je moral bio drugačiji. Predstava ima dozu čistote u očekivanjima tih mladih ljudi, što zvuči paradoksalno kada pomislite da se sve dešava u vreme najvećeg klanja u istoriji", rekao je Milinković.

pegeusrcu2 png

Posebna pažnja u dramskom tekstu posvećena je odnosu dvoje mladih ljudi, koji su se nažalost našli u logoru. Zato priču nosi grupa mladih glumaca koju čine Nenad Pećinar, Ivan Đurić, Aleksandar Gajin, Miroslav Fabri, Aljoša Đidić i Anđela Pećinar.

"Kroz ovu priču smo se najviše bavili time kako ljubav dvoje mladih ljudi i nužda za preživljavanjem dolaze u interakciju. Prošlo je od tada mnogo godina i na žalost i sada smo svedoci šta sve rat može da izazove", kaže jedan od glumaca Aljoša Đidić.

pegeusrcu3 png

Nakon premijernog izvođenja, u subotu 18. juna, publiku očekuju i reprize u nedelju i u ponedeljak. Predstava je nastala u produkciji SKCNS uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Gradske uprave za kulturu Novog Sada i Fondacije Evropska prestonica kulture.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Velike krize prolazimo lakše uz kulturu i umetnost

Aaron Landsman je njujorški pozorišni reditelj. Svoje predstave često počinje pitanjima: Kako tehnologija utiče na naše sećanje? Kako ispoljavamo moć…

.

Mladi glumci treba da preuzmu odgovornost za sebe

Protekle nedelje je u SKCNS Fabrici premijerno izvedena predstava "Pege u srcu", zasnovana na tekstu pozorišnog reditelja Moše Berahe. Iako na…

.

Savršen završetak "Vila" festivala

Za razliku od subote, koja je bila udarna, poslednji dan "Vila" festivala u Vrdniku prošao je mirnije, ali ništa manje…

.

Gabor Pongo: Fokusiran na uloge

Novosadsko pozorište Ujvideki szinhaz sa svojim ansamblom i celim umetničko-produkcionim timom realizovalo je pregršt izuzetnih predstava koje su često nagrađivane…

.

Osam interaktivnih omladinskih predstava početkom aprila u Novom Sadu

Unapređenje kvaliteta omladinske kulture, kroz izgradnju političke svesti, kritičkog razmišljanja i međunarodne solidarnosti mladih cilj je projekta "Evropska mreža za…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo