.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Pozorište

Premijera "Fame o biciklistima" u "Sinhazu"

30.11.2016.

Predstava "Fama o biciklistima", koju je po tekstu Svetislava Basare režirao Robert Lenard, premijerno će biti izvedena 2. decembra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz u 19 sati. 

.

Muzički metahoror po romanu Svetislava Basare bazira se na gradnji sale za 472 miliona stanovnika Evrope. Režiser Robert Lenard kazao je da u romanu "Fama o biciklistima" Basara i njegovi biciklisti ružinog krsta grade ludnicu za dvadeset miliona ljudi.

"To je približno bio broj stanovnika u SFRJ 1987. godine. Evangelijski biciklisti u predstavi Novosadskog pozorišta grade još veću ludnicu: za 472 miliona stanovnika. To je broj stanovnika Evrope. Nije više Jugoslavija u raspadu, kao pre trideset godina, nego ceo svet. Pre svega Evropa. No teorije zavere su aktuelnije nego ikad: od CIA-a do KGB-a, od Jevreja do HAARP-a, od islamskih terorista do fudbalskih huligana … Tu je  i misteriozna teritorija biciklizma, sa svojim poimanjem vremena i prostora, snova i psihoanalize. Vavilonska kula Velike ludnice nije više san, već je java.

fama3 jpg

U njoj se nalaze šizoidni stanovnici našeg sveta koji plešu i pevaju kao da je sve u redu, a kula je već uveliko razdrmana, na samoj ivici raspada. U ovoj ludnici, koja nije samo izgrađena, već i funkcioniše savršeno u svojim imbecilnim mehanizmima, propada pravilo da je jednooki kralj među slepcima. Ovde je slepilo najdragocenija ljudska osobina. Krimić i filozofska predstava, mjuzikl i pshijatrijska dijagnoza‒ to se sprema u Novosadskom pozorištu u obliku adaptacije kultnog romana "Fama o biciklistima", rekao je Lenard i podsetio da je prva repriza komada na programu "Sinhaza" 14. decembra.

Uloge: Dr. Herbert Majer ‒ Daniel Husta, Kralj Karlo Ružni ‒ Arpad Mesaroš, Majordom Grosman ‒ Daniel Gomboš, Zigmund Frojd ‒ Emina Elor, Ernest M. ‒ Aron Silađi, s. a. Herta Majer ‒ Terezia Figura, Šerlok Holms ‒ Agota Ferenc i dr Votson ‒ Gabor Pongo.

I.M.

 

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?