...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Pošto sloboda?

10.06.2016.

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra Infant donosi predstave iz regiona i inostranstva koje će na različite načine da preispituju društveni kontekst u kom se trenutno nalazimo uz temu "Pošto sloboda?". Festival donosi deset predstava koje će biti izvedene od subote 25. juna do petka 1. jula.

.

Foto: "Samo moja" Vladimir Opsenica

P R O G R A M

Subota, 25. jun

20.00 Svečano otvaranje - Ana Dubljević i Igor Koruga (Srbija): SAMO MOJE, SNP, Scena "Pera Dobrinović" (55')

Rad "Samo moje" bavi se istraživanjem tzv. "negativnih osećanja" pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života u kapitalističkom društvu. Inspiracija za istraživanje, pored ličnih iskustava autora, potiče iz rada američke teoretičarke Ann Cvetkovich, koja tretira ova emotivna stanja pre kao društvene i kulturološke označitelje nego kao medicinska stanja pojedinca.

21.00 Okrugli sto o predstavi "Samo moje", KCNS, Klub "Tribina mladih"

 

Nedelja, 26. jun

19.00 Grad Teatar City Budva, Centar za kulturu Svilajnac i Narodno pozorište Sombor (Crna Gora/Srbija), Kokan Mladenović: JULIJE CEZAR, SNP, Scena "Pera Dobrinović" (100')

Tragedija Julije Cezar jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas.

21.00 Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija), Mateja Koležnik: HEDA GABLER, SNP, Scena "Jovan Đorđević" (75')

Inovativno tumačenje jedne od najdrskijih, najkontroverznijih i najuticajnijih drama 20. veka. Lik Hede danas je življi nego ikada, sadržavajući naglašeni individualni prizvuk uz neograničenu svest o slobodi sopstvene volje.

22.30 Okrugli sto o predstavi "Julije Cezar", KCNS, Klub "Tribina mladih"

 

Ponedeljak, 27. jun

11.00 Okrugli sto o predstavi "Heda Gabler", KCNS, Klub "Tribina mladih"

20.00 Pozorište "Deže Kostolanji", Pozorišno udruženje "Letnji bioskop", Kulturni centar Novog Sada (Srbija), Deneš Debrei: ČUDNA PETLjA, Novosadsko pozorište (80')

Dva eseja o glumcima osnov su predstave Čudna petlja. U radu sa glumcima Deneš Debrei pošao je od teksta novosadskog pesnika Simona Grabovca o tome kako se na sceni pojavljuju i koriste rekviziti i razni efekti. Osim toga, posegnuli su i za tekstom filozofa Šandora Šuranjija o svršenom studentu Filozofskog fakulteta koji ne može da nađe posao. Ovaj literarni junak pokušava da radi u ružičnjaku i fabrici kablova, da bi se, iako nema nikakvog znanja o teatru, javio na oglas za majstora tehnike u pozorištu.

 

Utorak, 28. jun

11.00 Okrugli sto o predstavi "Čudna petlja", KCNS, Klub "Tribina mladih"

19.00 Međunarodni teatarski festival MESS – Scena MESS Sarajevo (BiH), Andraš Urban: WHAT IS EUROPE? SNP, Scena "Jovan Đorđević" (90')

Evropa je utopija. Uz njeno ime vezuju se kulturne, istorijske, humanističke vrednosti, vladavina prava i zakona, poštovanje kvaliteta ljudskog života i njegove važnosti. Put prema Evropi je zamišljeni put u bolje sutra i srećniju budućnost. No, slike budućnosti nema. Evropska stvarnost zapravo jeste nešto drugo, ali ona nas ne zanima. Iako Evropljani, unutar geografsko-kulturoloških identiteta, ostajemo izvan političko-ideoloških granica Evrope, koje zapravo čine Evropsku uniju. Kao oni koji ne zadovoljavaju standarde, koji ne ispunjavaju uslove, te ne odgovaraju karakteristikama, Evropu gledamo iz donjeg ugla, kao čežnju kojoj težimo.

21.00 Pozorište Atelje 212 (Srbija), Aleksandra Saša Milavić Dejvis: KONSTELACIJE, SNP, Kamerna scena (75')

Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva sunce, mesec i zvezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. I razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dve teorije otvara. Konstelacije su drama koja pokazuje delovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Komad istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima.

22.30 Okrugli sto o predstavi "Konstelacije", KCNS, Klub "Tribina mladih"

 

Sreda, 29. jun

11.00 Okrugli sto o predstavi "What is Europe?", KCNS, Klub "Tribina mladih"

20.00 Moving Music Theatre (Makedonija), Marjan Nećak: DNEVNIK JEDNOG LUDAKA, KCNS, Velika sala (60')

Dnevnik jednog ludaka N. V. Gogolja smatra se jednom od prvih detaljnih evidencija šizofrenije, zabeležene mnogo pre nego što je bolest priznata i dobila ime u medicinskoj praksi. Međutim, Gogoljeva pripovetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već dovodi u pitanje svet u kome se pojedinac bori za smisao svog identiteta i društveni status. Gogolj, na lucidan način - kroz Popriškinovu bolest, govori o bolesti društva i podseća nas da smo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa realnošću. Koja realnost je realnija? Ona o kojoj čitamo u novinama, ona koju opažamo u našoj neposrednoj blizini ili ona u nama?

 

Četvrtak, 30. jun

11.00 Okrugli sto o predstavi "Dnevnik jednog ludaka", KCNS, Klub "Tribina mladih" 

19.00 Teorija koja Xoda – TkH / DasArts (Srbija/Holandija), Bojan Đorđev: BUDUĆNOST PROČITANA U BETONU I KAMENU, SNP, Scena "Pera Dobrinović" (120')

Predstava Budućnost pročitana u betonu i kamenu je pogled u komunističku umetnost i politiku 20. veka, putovanje partizanskim šumama Jugoslavije, ekskurzija na Kozaru, Sutjesku i Kadinjaču, radna akcija izgradnje budućnosti kroz privremeno i nepredvidivo iskustvo pozorišta. To je pozorišna struktura, poziv na zamišljanje, posmatranje i dešifrovanje društva – i u svojoj konačnici, poziv na fizičko aktiviranje telesne inteligencije.

21.30 Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska), Igor Vuk Torbica: HINKEMAN, SNP, Scena "Jovan Đorđević" (135')

Život čoveku postavlja izazove i prepreke koje on uvek može savladati. Čak i one koje deluju nesavladivo i nerešivo. Univerzalna svemirska jednakost (možemo je zvati i Bogom, Alahom, Jahvom, Budom, Krišnom, sudbinom, usudom, ontologijom...) čoveku nudi prostranstvo varijanata i unutar njih uvek postoji mogućnost rešenja. Na čoveku je hoće li tu mogućnost uspeti da ugleda i da je sprovede u delo. Sasvim je drugo pitanje hoće li čovek uspeti u savladavanju izazova i prepreka. I šta savladavanje zapravo znači? Je li to već sama spoznaja? Ili tek njena materijalizacija?

 

Petak, 1. jul

11.00 Okrugli sto o predstavama "Budućnost pročitana u betonu i kamenu" i "Hinkeman", KCNS, Klub "Tribina mladih"

19.00 RUDA asbl / Ayelen Parolin & Lisi Estaràs (Belgija): LA ESCLAVA, SNP, Scena "Pera Dobrinović" (40')

Ovo je scenski solo u kome žena, koja naizgled sebe proganja/hipnotiše, zarobljena višestrukim nitima nasleđa, teži da izvuče ili ekshumira vlastitu prošlost, zajedno sa svojim odnosom prema svetu. Stojeći na raskrsnici između ranjivosti i sigurnosti, kontrole i propasti, ova Esclava zapravo pokušava (kao i svi ostali) da uhvati „prave“ konce u haotičnom toku misli i emocija, kako bi što bolje dostigla iluzorno stanje prepuštanja koje se ipak smatra za suštinsko…

J. Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Počeo treći Kaleidoskop kulture

Otvoren je treći Kaleidoskop kulture koji će trajati do 9. oktobra, a u okviru kog će moći da se vide…

.

INFANT pred publikom od neprocenjive važnosti

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Infant, biće održan od petka 4. do nedelje 6. septembra na otvorenom prostoru u…

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Deset predstava na ovogodišnjem Infantu

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, koji organizuje novosadski Kulturni centar, biće ove godine po 44.put održan od 25.…

.

Čeka nas bogato festivalsko leto

Sigurno se i u vašoj ekipi povela priča o tome kako postići i stići na sve festivale ove godine, s…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo