...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Popust za mlade u kampanji SNP-a "Kako je propao svet? – U pozorištu je rešenje"

17.11.2022.

Za predstave Srpskog narodnog pozorišta "Midlseks", "Kod Večite slavine", "Slepa mrlja", "Kafka machine", "Tesla, izumetnik" i "Golmanov strah od penala" srednjoškolci i studenti imaju popust više od 50 odsto i ulaznice će, uz indeks i knjižicu, iznositi 400 dinara.

.

fotografije: S. Doroški

Srpsko narodno pozorište je oduvek važilo za kuću u kojoj mladi kreiraju šta je ono što žele da gledaju, kuća koja vrata otvara mladim umetnicima, pružajući im priliku da stvaraju za mladu publiku i bilo je logično da se izdvoji repertoar za mlade koji to praktično pokazuje i to kroz kampanju "Kako je propao svet? – U pozorištu je rešenje", navodi se u saopštenju SNP-a povodom Međunarodnog dana studenata.

Kako ističe glumica Sonja Kesler od izuzetne je važnosti, kada je reč o predstavi "Midlseks" da publika, a prvenstveno mladi, zavire u život jedne transseksualne osobe, kako bi znali kroz šta ona prolazi.

"Neverovatno ispričana priča stoji iza ovog jednostavnog naslova. U čoveku je tako puno stvari, a tako lako može biti osakaćen u pokušajima da se smesti u kalup. Jedna intimna i dirljiva priča o različitosti. Za publiku, a pogotovo za mlade, važno je da neguju plemenitost i saosećanje, Midlseks od gledalaca to traži", istakla je Sonja.

midlseks-pozorište

Predstava "Midlseks"

Glumac Marko Marković koji tumači lik Jozefa Bloha u predstavi "Golmanov strah od penala" kaže da ova predstava donosi jednu lekovitu poruku opakog nobelovca.

"U mene je Handke ubacio neku anksioznost, sećam se da sam poslednjih 20 strana čitao naglas na Štrandu da bih sebi dokazao da sam ga pročitao. Kakav pisac, ubedio me koliko je poraz otrežnjujuć i ohrabrujuć, u vremenu osuđenom na uspeh. Šta je uspeh bez zadovoljstva", ističe Marković.

Međunarodni dan studenata obeležava se 17. novembra kao sećanje na 1939. godinu kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

golmanov strah od penala 1 jpg

Predstava "Golmanov strah od penala"

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne. Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela "plišana revolucija" kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici SNP-a, dok sve informacije o predstavama, publika može pronaći na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Uprkos velikim planovima smenjen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

Dosadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade, iako je do kraja njegovog…

.

Tokom oktobra popust za studente i srednjoškolce u SNP-u

Počela je 162. druga sezona u Srpskom narodnom pozorištu. Tokom oktobra srednjoškolci i studenti imaju priliku da pogledaju šest predstava…

.

Traži se misteriozni V koji je u SNP-u izgubio ljubav

Neobičan paketić pronašle su razvođačice i garderoberke Srpskog narodnog pozorišta među sedištima najveće scene najstarijeg pozorišta. Poruka u koju je…

.

"Kod Večite slavine" premijerno 21. februara u SNP-u

Drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju "Kod Večite slavine", premijerno će biti izvedena…

.

Laki komad o smešnom i gnusnom

Predstava "Osamnaest mačaka i limar Herman Brum", reditelja Ivana Cerovića, biće premijerno izvedena u petak 23. aprila u 20h, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog…

.

Počinju prijave za studentske kartice

Prijavljivanje za studentske kartice počinju danas. Studenti će ih dobijati besplatno. Kartice će biti i platne, bez troiškova održavanja računa.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo