...
TRENUTNO15:00 - 16:00Radio Gruvanje

Kultura / Pozorište

OFF - najneobičnija premijera sezone

08.05.2016.

Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore.

.

U ponedeljak 9. maja u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz premijerno će biti izvedena predstava "OFF" – prevazilaženje granica po tekstovima Katalin Ladik i glumaca Novosadskog pozorišta, u režiji Zoltana Puškaša. Početak predstave je u 19 sati.

Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da se dohvate smeha, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu... Mogu da se uhvate za reči kao pijan plota. Zvuči mistično, zar ne? Ali jedino što je u nama mistično je naša stisnuta pesnica, pesnica spremna za udar…

Po rečima konsultanta Roberta Lenarda, "OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči. Kada su nam za 15 procenata smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta. Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno, usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu.

Predstava je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou. U pomoć pozivamo osebujan tekst Katalin Ladik koji je pobedio na Takmičenju mađarskih dramskih pisaca 'Buđenje u Vroclavu' i monolozi naših glumaca puni su bola i komike jer nastaju iz njihove utrobe i mesa – iz njih samih. Baš zato je OFF na granici lično­dokumentarnog pozorišta i antičkog grčkog hora koji nas tera na uzvišenost, bol, veselje i plač."

Uloge tumače: Livia Banka, dobitnica Patakijevog prstena, Arpad Mesaroš, dobitnik Sterijine nagrade, Gabriela Crnković, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Atila Nemet, Gabor Pongo i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu: Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.

I.M.

Možda te još zanima:

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

"Jami Distrikt" posle godinu dana ponovo u Novom Sadu

Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu "Jami Distrikt", u režiji Kokana Mladenovića, biće ponovo odigrana u Novom Sadu…

.

Synergy priča univerzalnim jezikom

Na prvom Mеđunarodnom pozorišnom fеstivalu jеzičkih manjina ''Synergy'', u organizaciji Novosadskog pozorišta dobili smo jedninstvenu priliku da se upoznamo sa…

.

U Srbiji se osamostališ ako uzmeš pasoš u ruke

Rediteljka i umetnička direktorka Subotičkog pozorišta Olivera Đorđević u Novosadskom pozorištu ovih dana priprema predstavu "Kučka" koja govori o bračnim…

.

Mesaroš: Revolucija počinje u supermarketu

"Ko su junaci? Političari po meni nikako ne mogu da budu junaci. To me najviše plaši, ima i dan danas…

.

Rođendan "Sinhaza" uz pesmu i poklone

Glumci Novosadskog pozorišta u petak 27. januara pevaju songove iz predstava, nakon humanitarne prodaje njima dragih predmeta.

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor
  • 17:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo