.
Trenutno
Sajt dana
 Novinari O radija
Kultura / Pozorište

OFF - najneobičnija premijera sezone

08.05.2016.

Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore.

.

U ponedeljak 9. maja u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz premijerno će biti izvedena predstava "OFF" – prevazilaženje granica po tekstovima Katalin Ladik i glumaca Novosadskog pozorišta, u režiji Zoltana Puškaša. Početak predstave je u 19 sati.

Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da se dohvate smeha, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu... Mogu da se uhvate za reči kao pijan plota. Zvuči mistično, zar ne? Ali jedino što je u nama mistično je naša stisnuta pesnica, pesnica spremna za udar…

Po rečima konsultanta Roberta Lenarda, "OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči. Kada su nam za 15 procenata smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta. Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno, usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu.

Predstava je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou. U pomoć pozivamo osebujan tekst Katalin Ladik koji je pobedio na Takmičenju mađarskih dramskih pisaca 'Buđenje u Vroclavu' i monolozi naših glumaca puni su bola i komike jer nastaju iz njihove utrobe i mesa – iz njih samih. Baš zato je OFF na granici lično­dokumentarnog pozorišta i antičkog grčkog hora koji nas tera na uzvišenost, bol, veselje i plač."

Uloge tumače: Livia Banka, dobitnica Patakijevog prstena, Arpad Mesaroš, dobitnik Sterijine nagrade, Gabriela Crnković, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Atila Nemet, Gabor Pongo i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu: Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.

I.M.

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?