...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Objavljena ovogodišnja selekcija "Sterije"

19.03.2015.

Festival će biti održan od 26. maja do 3. juna.

.

Na ovogodišnjem jubilarnom 60. pozorišnom festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu, u slelekciji Nacionalne drame i pozorišta takmičiće se devet predstava, saopštila je danas ovogodišnja selektorka Marina Milivojević Mađarev.

Festival će biti održan od 26. maja do 3. juna, a selektorka je, pripremajući celokupnu selekciju za ovu godinu, zaključno sa 16. martom pogledala ukupno 95 predstava.

“Pripremajući selekciju došla sam do zaključka da je srpski teatar u vreme ekonomske krize našao novo stacionarno stanje u kome, i pored nemaštine, pozorište postoji i uspeva da pruži adekvatan odgovor na izazove sveta oko sebe”, rekla je ona za O radio.

U takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta ove godine će se takmičiti predstave "Providenca" Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore u režiji Egona Savina, zatim "Zmajeubice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u režiji Ive Milošević, kao i predstava "Život stoji, život ide dalje" Bitef teatra u režiji Jelene Bogavac.

U istoj selekciji su i predstave "Doktor Nušić" po Nušićevoj komediji “Dr”, a u režiji Kokana Mladenovića sa ekipom Narodnog pozorišta iz Sombora, zatim "Mister Dolar", takođe po Nušićevom tekstu u režiji Snežane Trišić i izvedbi Narodnog pozorišta iz Subotici i "Urnebesna tragedija" u režiji Veljka Mićunovića i izvedbi Crnogorskog narodnog pozorišta Podrogica iz Crne Gore.

U takmičarskoj konkurenciji su i predstave "Kazimir i Karolina" Ateljea 212 koji je takođe režirala Snežana Trišić, "Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad" autora teksta i režisera Zlatka Pakovića i "Dok nas smrt ne rastavi" Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića.

Na festivalu će tradicionalno biti prikazana i međunarodna selekcija „Krugovi“, koja nije takmičarskog karaktera, a u okviru nje publika će imati prilike da vidi tri predstave: “Kralj Betajnove” Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane, “Vučjak” po tekstu Miroslava Krleže u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i “Kristofor Kolumbo”, takođe po tekstu Krleže u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Novina na ovogodišnjem Pozorju biće specijalna selekcija pod nazivom “Kako nas drugi vide”, u kojoj će biti prikazane predstave koje su po tekstovima naših pisaca rađene na drugim jezicima. Zanimljivost u vezi sa ovom selekcijom je upravo predstava “Balkanski špijun” koju će izvesti tetar “A La Place” iz Tokija. Osim ovoga, specijalna selekcija donosi i predstavu “Prst obarač metak pištolj” teatra “Stan’s Cafe” iz Birmingema.

Posebni gosti festivala biće Narodno pozorište iz Prištine, odeljenje Srpska drama sa sedištem u Gračanici, sa predstavom "Hotel Kosovo", koju je režirao Nenad Todorović, a u čast nagrađenih, na samom kraju festivala, biće odigrana predstava "Violinista na krovu" Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz).

Sterijino pozorje svake godine uključuje i mlade, odnosno studente akademija umetnosti iz Srbije, regiona, ali i cele Evrope u okviru programa Pozorje mladih. Vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić rekao je da ove godine specijalni gosti u studentskom programu dolaze iz Moskve. Detaljan program Pozorja mladih će biti najavljen u narednom periodu, dodao je Radonjić.

Najboljima će biti dodeljene redovne i specijalne nagrade.

M.L.

Foto: Tanjug

Možda te još zanima:

.

Pasaž fest počinje 31. avgusta

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Javno čitanje drame “Jelena i Senka” na Sterijinom pozorju

“Treba utvrditi odnos prema Jeleni Belovuk i odnos Jelene Belovuk prema onome što nije Jelena Belovuk”, piše Biljana Jovanović u…

.

Milorad Kapor - Čovek koji je pretio Bondu

Jedan je od mnogih koji nije preživeo, pošto se drznuo da preti tajnom agentu 007, srećom samo na filmu. U…

.

Živimo u društvu gde je gramzivost vrlina

Članica dramskog ansambla Narodnog pozorišta Suzana Lukić zaslužila je titulu najbolje mlade glumice zbog uloge Lolite u predstavi "Ždrelo" Kikindskog…

.

Na Sterijinom pozorju 14 predstava

Ovogodišnje Sterijino pozorište imaće u takmičarskoj selekciji devet predstava iz Srbije i regiona, najavio je selektor Miroslav Radonjić. Osim toga,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo