.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Pozorište

Elektra kompleks u Novosadskom pozorištu

12.02.2015.

Novosadsko pozorište spremilo je i četvrtu premijeru ove sezone. U pitanju je predstava „Elektra kompleks“ po delima Euripida, Eshila i Danila Kiša u režiji Dušana Jovanovića.

.

 Foto: Branko Lučić

  Premijera predstave "Elektra kompleks" zakazana je za 14. februar u 19 časova, dok će prva repriza biti odigrana 22. februara.

   Predstava, u čijoj dramatizaciji je, pored Jovanovića, učestvovala i Kata Đarmati, priča je koja govori o fenomenu osvete i odmazde, ali pre svega lične krivice.

   Reditelj Dušan Jovanović izjavio je da predstava govori o fenomenu lične krivice koja se provlači kroz celu istoriju čovečanstva.

   - Radi se o tome da je krivica uvek individualna i da osuda ne može biti kolektivna, ali i da krivica ne može biti kolektivna. Uvek postoji neko ko je kriv, ko je izvršio zločin i ko mora da odgovara – rekao je Jovanović na konferenciji za medije.

   On je naglasio da je udeo teksta iz "Elektre" koju je preveo Danilo Kiš najveći jer je ovaj slavni pisac drami dao još veću dubinu.

   - Taj Kišev tekst je mnogo više od prevoda i ima mnogo veći udeo u tekstu nego Euripid. Tekst je sjajan, jezički je unikatan kao i svi njegovi tekstovi – rekao je Jovanović.

   Oresta u predstavi igra prvak Novosadskog pozorišta Aron Balaž koji je, po sopstvenoj tvrdnji liku dao malo humaniji ton iako je reč o ubici, ali ubici koji proživljava snažnu unutrašnju dramu zbog zločina koji je počinio.

   - Od Oresta se očekuje ta vendeta i mislim da nije samo Orestu teško, nego je teško svakom čoveku, naročito ako gledamo njegovu prošlost u kojoj su ga pripremali za osvetu. No, da se uradi takvo delo, to je teško. Zato se u njegovom liku i pojavljuje ta patnja koja ga čini čovekom – rekao je Balaž.

   Emina Elor ponela je ulogu Elektre, krvi žedne žene koju ne može zaustaviti ništa da se osveti majci zbog ubistva oca. Emina kaže da je Elektru osmislila kao osobu koja je ubeđena da su njena dela ispravna, iako se radi o strašnim zločinima.

   - Pitala sam Dušana da li je Elektra buntovnica u svom vremenu, da li je pankerka, neko ko se buni bez razmišljanja ili je ona u pravu i ima potpuno pravo da ubije svoju majku ne bi li se osvetila. Setila sam se i slučaja Šarli Ebdo koji je postavio pitanje ko ima pravo da ubije i zbog čega i ko ima pravo da se ruga i zbog čega. To su večna pitanja koja postavlja i naša predstava, a odgovore možete potražiti na samom kraju Elektra kompleksa – rekla je Emina Elor.

   Pored Arona i Emine u predstavi igraju još: Zoltan Širmer (Agamamenon), Krista Sorčik (Klitemnestra), Atila Mađar (Egist), Judit Laslo (Ifigenija), Gabriela Crnković (Kasandra) i drugi.

P. K.

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?