...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Počinju Dani akt fotografije

27.07.2018.

Dani akt fotografije – Novi Sad 2018. je međunarodna fotografska manifestacija koja se drugi put održava u Novom Sadu, a organizuje je Fotografski klub Vojvodina iz Novog Sada. Ona u svom programu objedinjuje ove godine izložbe akt fotografije, treću međunarodnu radionicu akt fotografije, predavanja, predstavljanje foto-monografija na temu kreativne akt fotografije, druženja fotografa i foto-izlete.

.

Dani akt fotografije počinju 27. jula i trajaće do 7. avgusta. Milovan  Ulićević, predsednik Fotografskog kluba Vojvodina kaže da je misija ovog festivala da sačuva umetnost i kreaciju u prikazivanju lepote, čulnosti ljudskog tela, kao i da edukuje mlade fotografe kako da se oslobode vulgarnosti i šunda u svojim idejama i vizijama pri stvaranju akt i erotske fotografije, kao i da ispolje svoju ličnost na kreativan način.

"Moram reći da je prošlogodišnja manifestacija imala izuzetan odjek, Dani akt fotografije su sigurno najveća fotografska manifestacija u Novom Sadu u poslednje četiri decenije, koliko se ja bavim fotografijom. Mladi ljudi se po drugi put prijavljuju na radionicu, što znači da su bili zadovoljni kako je ona realizovana. Takođe, javili su nam se polaznici iz inostranstva, iz Slovenije i Bosne, ali i iz svih krajeva Srbije", dodaje Milovan.

Ove godine mentori na akt radionicama biće Janoš Eifert iz Budimpešte, fotograf čije su fotografije izložene u 33 države, kao i  Vladimir Tatarević profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

aktfotografija2 jpg

Radionica je ipak samo deo ovog festivala. Svi zainteresovani moći će da posete tri izložbe akt fotografije. U galeriji dvorca Eđšeg biće izložene fotografije Stijepa Brbore iz Dubrovnika, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine možete pogledati aktove Dejana Dizdara iz Izraela, dok će u Galeriji za mlade "Macut" na prvom spratu Spensa biti organizovana izložba Gorana Kukića iz Sarajeva. U okviru Dana akt fotografije biće predstavljena foto-monografija Janoša Eiferta.

Milovan Ulićević kaže da je akt fotografija u Srbiji popularna, bar kod publike koja voli da pogleda dobru akt fotografiju, ali je njeno prihvatanje kod šire publike ipak problem.

"Mi pokušavamo da akt fotografiju uvedemo u galerije više nego što je trenutno prisutna, ali ne tako da to bude samo fotografija nagog tela, već da ona ima umetnički pristup i autorski pečat".

Još jedna od muka koju umetnici imaju je pronalaženje modela.

"Teško je pronaći modela jer kod nas još uvek postoji neko tradicionalno gledanje na samo poziranje. Lepo, nago ljudsko telo prikazivalo se u slikarstvu stotinama godina ranije i to ne bi trebalo da bude tabu. Ali fotografi koji se bave akt fotografijom znaju ko su modeli koji žele da sarađuju i do njih se uglavnom dolazi preporukom." 

Milovan Ulićević dodaje da je upravo cilj Dana akt fotografije da upoznaju mlade fotografe sa modelima. Možda kasnije sa tim fotografijama uspeju da nagovore nekog ko se dvoumi, ko bi želeo da pozira, ali nema smelosti i na taj način obogati ovu umetnost.

                                          

Alma Kovčić

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Mikrosvet koji menja ljude

Instagram više nije samo za selfije, već se može upotrebitii pažljivije, tako što ćete svoj feed napuniti edukativnim sadržajem koji…

.

Vršnjačko nasilje pod maskom anonimnosti

Možda ste primetili da se na društvenim mrežama često pojavljuju profili čiji je cilj izvrgavanje ruglu drugih osoba. Tako smo…

.

Treba održavati motivaciju brojeći korake koje smo prešli

Pandemija koronavirusa i proglašenje vanrednog stanja doneli su različite izazove. Jedan od njih je i prilagođavanje na ograničeni socijalni kontakt.…

.

Prokrastinacija u vreme korone

Radni sto vam je kuhinjski pult, a kafe pauza je okret do šporeta ili frižidera. Zvuči poznato? Ako su od…

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

.

Domaćinski pileći bubci

Današnji recept je poslastica za sve gurmane i one koji se tako osećaju.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo