...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

"Pa kao" i pakao međuljudskih odnosa

06.03.2017.

Sagovornici O radija prate nominacije za NIN-ovu nagradu, kao nominacije za Oskara! Ovog puta menadžer u kulturi Marko Radenković preporučuje da pročitate roman "Pa kao" Vladimira Tabaševića.

.

Roman "Pa kao" Vladimira Tabaševića, zapaženog mladog srpskog književnika, govori o mladom piscu Emilu koji za novčanu nadoknadu piše književno uobličenu biografiju jednog pukovnika u penziji. Dok sluša starčeva sećanja koja treba da uobliči u književnu formu, on upoznaje njegovu negovateljicu Anu, prelepu mladu devojku sa kojom ulazi u strastvenu ljubavnu vezu. Figura starca samo je povod za brojne nesporazume koje će proživeti mladi zaljubljeni par postavši žrtva sveopšteg haosa: kako društvenog, tako i onog ličnog, porodičnog.

Pakao generacijskih razlika, porodičnih relacija, nerazumevanja i nemogućnosti istinskog ljubavnog susreta ispisuje se u jednom naizgled običnom ljubavnom odnosu. Iz tog pakla izrasta glavni junak romana koji nije u stanju da razluči stvarnost od svojih fantazija.

Teofil Pančić je za ovu knjigu rekao da je samo za one koji se ne boje najopasnijeg od svih istraživanja: onog o sebi, a zbog tog opisa svidela se i Marku Radenkoviću.

"Pri kraju sam knjige 'Pa kao' i srdačno je preporučujem. Mislim da je vrlo aktuelna u smislu problematike kojom se bavi i mislim da je vrlo aktuelna za mlade, iako možda ja ne pripadam više toj grupaciji, ali to je teško definisati. Mislim da zaista svako može da se pronađe u problemima i pitanjima koje knjiga pokreće", kaže Radenković.

Autor romana Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru i objavio je knjige poezije "Koagulum", "Tragus", "Kundak" i "Hrvatski kundak". Njegov prvi roman "Tiho teče Misisipi" štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu, nakon čega je objavljeno reizdanje ove knjige. Za ovaj roman autor je dobio regionalnu nagradu "Mirko Kovač" za najbolju knjigu mladog autora.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Pa kao

Bliži nam se vreme praznika, raspusta i viška slobodnog vremena, koje uvek valja utrošiti uz dobru knjigu. Ove nedelje preporuku…

.

Vredi pročitati: Pa kao

Bliži nam se vreme praznika, raspusta i viška slobodnog vremena, koje uvek valja utrošiti uz dobru knjigu. Ove nedelje preporuku…

.

The Witcher: Prehajpovana zabava za fanove

Žanr: Epska fantastika Stars: Henri Kavil, Freja Alan, Anja Čalotra Režija: Alik Sakharov, Šarlot Brendstrum, Aleks Garsia Lopez, Mark Jobst

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. januara

Dosta odmaranja, doček nas čeka!

.

Jojo Rabbit: Nacizam kao zlo vredno podsmeha i suza

Žanr: Komedija, drama Kreator: Taika Vaititi Uloge: Roman Grifin Dejvis, Taika Vaititi, Skarlet Johanson, Sem Rokvel

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. januara

Mali predah od starih i priprema za nova slavlja.  

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo