...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Neizvesno da li se prestonica kulture pomera za godinu dana

18.06.2020.

Novi Sad je proglašen za jednu od tri Evropske prestonice kulture (EPK) u 2021. godini. Osim titule, ovo zvanje podrazumeva i mnogo aktivnosti i rada kako bi se ona i opravdala. Portparol fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Milana Milovanov kaže za Oradio da je u ovoj godini aktuelno otvaranje i rad mreže kulturnih stanica. Novi Sad je nedavno dobio još pet, pored postojećih tri, a kako Milana kaže, do kraja godine će ih biti još.

.

"Sada najviše radimo na otvaranju te mreže. To i nisu novi prostori, već prostori koji su se sada priključili projektu EPK-a. Kulturne stanice su most između umetnika i organizacija, publike, svih aktera koji utiču na kulturnu scenu. One su se pokazale kao legat koji će ostati, nevezano za titulu. Svaka ta kulturna stanica ima svoju priču, shodno tome u kome je delu grada", kaže Milana.

Ipak, ono što je neizvesno je da li će Novi Sad naredne godine zaista biti Evropska prestonica kulture ili će morati da dođe do pomeranja, zbog situacije sa pandemijom. Milana kaže da korona jeste donekle poremetila rad, ali da su i dalje spremni za 2021.

"Spremni smo što se tiče projekata, programa, sve kako je i planirano pre korone, ali je problem to što prestonice kulture koje su ove godine nosioci te titule, kao što su Rijeka i Golvej, nisu uspele da realizuju sve što je planirano. Među prestonicama postoji solidarnost, jer su sve one povezane. Ne gledamo jedni na druge kao konkurenciju, već sarađujemo. Iz tog razloga može da dođe do pomeranja, jer neke prestonice nisu uspele ništa da realizuju. Novi Sad se, uz Temišvar i Elefsinu, priključio toj inicijativi, odnosno, mogućnosti pomeranja iz solidarnsoti. To još uvek ništa nije izvesno, ne zavisi od nas, ni od jednog grada, to zavisi samo od Evropske komisije, tako da se praktično njihova odluka čeka. Mi smo spremni za sledeću godinu, a ako bude 2022. super, imamo još više vremena", kaže ona.

novisad jpg

Prema njenim rečima, nastavlja se normalno sa radom i planira se treći po redu Kaleidoskop kulture. Milana kaže i da Novi Sad ima veliku privilegiju, jer se retko dešava da jedan grad jedne godine bude omladinska prestonica Evrope (OPENS), a za dve godine prestonica kulture.

"Ne tiče se to samo kulture i mladih, nego je to ključno i za turizam i neke druge privredne grane. Kulturne stanice će biti praktično nove tačke u gradu, koje će moći da se iskoriste u turističke svrhe. To se razvilo i kroz OPENS, koji će svakako dobiti prostor u Kreativnom distriktu, takozvanoj Kineskoj četvrti i njihov prostor će prvi biti završen", kaže ona i dodaje da su sve ovo vreme sarađivali.

"To je važno, jer nijedna titula ne treba da predstavlja nešto kratkotrajno, već nešto što treba da ostane", dodaje Milana.

O periodu tokom vanrednog stanja kaže da su bili uplašeni, kao i svi drugi, ali i da su se snašli. Prema njenim rečima, veći deo su "izvukle" kulturne stanice i društvene mreže. Događaji koji su bili planirani su prebačeni u online svet, a sada nastavljaju sa radom. Milana na kraju navodi da je "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" spremna za 2021. godinu, ali da, ako i dođe do pomeranja, Novosađane čeka mnogo aktivnosti.

J. Božić

Foto: novisad2021.rs

Možda te još zanima:

.

Evropa definiše pravila upotrebe AI

Pre tri godine Evropska komisija je predložila pravila koja imaju za cilj da postave globalni standard za primenu veštačke inteligencije.…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Tirana: Evropska prestonica mladih koja postaje brend

Albanija je dugo važila za jednu od najizolovanijih zemalja Evrope zbog komunističkog režima na čijem čelu je dugo bio Enver…

.

Suba od Jugoslavije do Brazila

U okviru velikog finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa, u novosadskom Kreatvnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5)…

.

Otvorene prijave za devetu "Evropsku školu debate"

Otvoren je konkurs za "Evropsku školu debate" u organizaciji Informacionog centra Evropske unije i Otvorene komunikacije. Prijave su otvorene do…

.

"Zastave budućnosti" od 28. do 30. aprila u Novom Sadu

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila, pojaviće se u novosadskom Kreativnom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo