...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. marta

05.03.2023.

Ovu nedelju obeležiće Međunarodni dan žena. Tim povodom će biti organizovano nekoliko zanimljivih događaja, a pored toga tu je gomila dobrih žurki i koncerata tokom cele sedmice.

.

Ponedeljak, 6. mart 

Debata "Može li kultura preobraziti grad?" održava se u Bulevar booksu. Ključna pitanja koja će se na debati otvoriti su: kulturni i(li) politički modeli, međuzavisnost kulture i politike; ideološke zloupotrebe kulture, ideologizovana kultura; kultura sećanja ili kultura zaborava; kontaminacija i(li) dekontaminacija kulture; učešće građana u strateškom planiranju kulturnog razvoja grada; čije su naše institucije kulture? kulturne potrebe građana i pravo na kulturu; uzurpirani mediji, medijska manipulacija i govor mržnje u medijima; urbanizam i kultura grada: planiranje ili devastacija? Početak je u 19 časova.

Vojvođansko veče stand up komedije održava se u Gerili. Nastupaju Nebojša Grujić, Dušan Varničić i Žarko Medar Cuba. Upad je 700 dinara, a početak u 20.30.

Utorak, 7. mart 

Na Novosadskom sajmu počinje Međunarodni sajam knjiga. Manifestacija će okupiti izlagače iz oblasti književnosti, medije, izdavače iz Srbije i Regiona, izdavače sa delima na jezicima nacionalnih zajednica. Posetioce očekuju "Dani Laze Kostića", sa istoimenom nagradom, premijerna izdanja, brojne promocije, atraktivni programi, poklon igra za posetioce, izložbe, festivali i značajni popusti. Otvaranje je u 10 časova.

Ansambl novosadske Rock opere izvodi najveće hitove Queena, u simfonijskoj verziji, u SNP-u. Imaćete priliku da čujete kako u njihovom izvođenju zvuče "Innuendo", "Radio Ga Ga", "Another One Bites The Dust", "Barcelona", "I Want It All", "Somebody To Love", "Don’t Stop Me Now", "Hammer To Fall" i mnogi drugi hitovi. Karte su 2.400 dinara za parter, a 2.000 za balkon. Početak je u 20 časova.

Sreda, 8. mart 

Događaj "Šta je nama 8. mart?" održava se u CK13. Od prvog obeležavanja Dana žena 8. marta 1911. godine mnogo toga se promenilo, od položaja žena u društvu, preko kulture sećanja na borbe koje su generacije žena pre nas vodile, do načina na koji ga proslavljamo. Razgovoraće se o tome šta je danas 8. mart, kako je izgledao život žena u svim Jugoslavijama, koliko je jugoslovensko nasleđe relevantno u postjugoslovenskom vremenu i prostoru i šta je ono što bi sledeće trebalo da se uradi. Početak je u 19 časova.

Stand up specijal "Dan žena" održava se u Domu kulture. Jelena Radanović, Lena Ilić i Marija Žagar, članice organizacije Standup.rs, odlučile su da svoj dan podele sa Novosađankama. Karte su 700 dinara, a početak je u 20 časova.

Panel diskusija i prodajna izložba povodom 8. marta očekuju vas u Prostoru. Panelisti su dr Miljana Zeković, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, dia Vesna Stojčić, urednica časopisa "Arhitekton", dia Sonja Stoja, profesorka u penziji i dia Aleksandra Marinčić, Studio M+. Početak je u 17 časova.

Četvrtak, 9. mart 

Dvodnevni Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi" održava se na Novosadskom sajmu. Sajam obrazovanja je pre svega namenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Okuplja institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila, odnosno daje sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta u inostranstvu. Otvaranje je u 10 časova.

EducationUSA prezentacije održavaju se u American corneru. Savetnici Međunarodnog akademskog centra - EducationUSA Srbija, zvanične organizacije za informacije o studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama, posetiće 9. i 10. marta od 18 do 20 časova prostorije Američkog kutka Novi Sad. Poseta uključuje prezentacije i razgovore sa srednjoškolcima, studentima i njihovim roditeljima o studiranju, izboru studija, finansiranju i upisu koledža i univerziteta. Prvog dana fokus će biti na osnovnim akademskim studijama, dok će se 10. marta fokusirati na postdiplomske studije u SAD. Sastanci sa savetnicima EducationUSA su na engleskom jeziku, ali je obezbeđen prevod ako je potrebno.

Promocija književnog stvaralaštva Miroslava Cere Mihailovića održava se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski".  Piše uglavnom poeziju. Prevođen je i nagrađivan. Zastupljen je u školskim udžbenicima i brojnim zbornicima i antologijama u zemlji i inostranstvu. Početak je u 18 časova.

Petak, 10. mart 

ST!LLNESS i Neke Face nastupaju u Fabrici. ST!LLNESS ovom prilikom promoviše četvrti studijski album "Kocka je okrugla", koji sadrži 12 pesama, a javnost je već imala prilike da čuje singlove "Botun" i "I dalje". Neke Face su bend iz Zrenjanina grada. Kako kažu, veseljaci, šalabajzeri, to su oni. Pevaju o moru, devojkama koje imaju devojke, internetu, poslu i davanju otkaza. Early bird ulaznice su 1.000 dinara, u pretprodaji će iznositi 1.200, a na dan svirke 1.500 dinara. Početak je u 21 čas.

Electropop žurka održava se na Novosadskom sajmu. Electropop setovi su bazirani na dance, synth i pop muzici i miksuju se sa hip hop, r 'n' b i dancehall zvucima i ponekim domaćim ili stranim evergrinom. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na ulazu će biti 800. Početak je u 21 čas.

Synthwave veče je u KC Labu. Frankula&Guru Radan stižu da isporuče svoj izbor najboljih zvukova synthwavea i srodnih žanrova. Početak je u 18 časova.

Orthodox Celts nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Bend tako započinje svoju turneju Svetog Patrika, koju tradicionalno obeležava već pune tri decenije. Karte su u pretprodaji 1.000 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.200. Početak je u 22 časa.

Subota, 11. mart 

Berza ploča, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Broj izlagača na berzi je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na berza.skcns@gmail.com. Početak je u 9 časova, a berza je otvorena do 15.

Dvodnevni seminar "Podizanje feminističke svesti: svoje i solidarne" održava se u CK13. Na seminaru će se govoriti o političkoj dimenziji osećanja i iskustava, širenju svesti o istovetnosti i različitostima u iskustvima žena u patrijarhatu, uzrocima ugnjetavanja žena, u cilju otvaranja novih pogleda na pitanja kako i zašto se ugnjetavanje žena dešava, ali i u cilju otvaranja novih pogleda na moguće načine borbe. Program je namenjen devojkama i ženama svih generacija koje žive u Novom Sadu i okolini. Prijave su na https://docs.google.com/.../1FAIpQLScXOGkwlYUCQ.../viewform.

O'Konrads nastupa u Radio cafeu. O'Konrads je savez profesionalnih klasičnih i rok muzičara, nastao u Crnoj Gori, zahvaljujući njihovoj iskrenoj ljubavi prema tradicionalnoj narodnoj i popularnoj muzici Britanskih ostrva. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 700. Početak je u 20 časova.

Love like blood dark party održava se u Matki. Pravi događaj za fanove 80's i 90's zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Ilija Đoković i P.S. "vrte" u Tunnelu. Kao umetnik čiji se profil brzo proširio iz techno carstva Srbije, Ilija Đoković je zaradio podršku Adama Beyera, Tale Of Us, John Digweeda, Pan-Pota i još mnogih drugih izvođača otkako se 2010. godine bavi DJ-ingom i produkcijom. Đoković je sarađivao sa nekim od najzapaženijih imena sa svetske muzičke scene, među kojima su Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Solomun, Pan-Pot, Stephan Bodzin i Loco Dice. Slobodan Popović, poznatiji kao P.S. važi za ličnost čiji setovi se slušaju često na brojnim festivalima. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Guilty pleasure žurka je u Domu kulture. U toku večeri skače se uz hip hop, rep, r' n 'b 90-ih, preko Evrovizije i egzotičnih hitova interneta, nezaobilaznog MTV popa, pa do Lune i omiljenih domaćih dens hitova. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Rogi nastupa u CK13. Rogi čuje muziku u svemu, svira više instrumenata, a snima, aranžira i producira uglavnom sam. Pesme i kompozicije slaže u slojevima od kojih svaki ima svoju svrhu, te neprestano uči i istražuje nove mogućnosti i kombinacije ritma, harmonija i boja. Njegov je stil šaren i raznovrstan kao i njegov ukus, ali to su uglavnom pop kompozicije, u koje neretko utka elemente jazz, soul i funk žanrova. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 12. mart 

Fenseraj ukusa održava se na Detelinarskoj pijaci. Manifestacija je mesto okupljanja ljubitelja najlepših i najzanimljivijih ukusa domaćih proizvoda malih i srednjih proizvođača. Početak je u 18 časova.

Bazar antikviteta održava se u Fabrici. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju s ponudom slika, satova, starih predmeta, monografija, knjiga, kao i ostalih predmeta i objekata koji su zaokupili pažnju kolekcionara i ljubitelja antikviteta. Ulaz za posetioce je besplatan, a za izlagače se učešće naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Pored ovoga, u Fabrici se održava i Market nedeljom, od 16 do 22 časa. Na marketu će se naći izlagači grnčarije, ručnih radova, nakita, orgonita, prirodne kozmetike...

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo