...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

04.03.2019.

Sa prolećnim vremenom pre proleća, ide i mnoštvo kul događaja...

.

Ponedeljak, 4. mart

TED Talks, novi program Američkog kutka je program osnaživanja razmene ideja kroz razvijanje veština razgovora na engleskom jeziku, kao i kritičkog i kreativnog razmišljanja. Na svakoj radionici svi prisutni će pogledati TED razgovor nakon čega sledi diskusija sa moderatorom programa i drugim učesnicima. Ciljna grupa ovog programa su studenti, mladi profesionalci, kao i svi koji bi želeli da unaprede svoje znanje engleskog jezika. Moderatorka programa je dugogodišnja saradnica Američkog kutka Radmila Krajnović, aka Arby Kay. Početak je u 16 časova.

Conversation Club biće održan u Američkom kutku. Svakog ponedeljka i srede od 18.30h možete se pridružiti i osloboditi se straha od komunikacije na engleskom jeziku. Moderatori kluba su dugogodišnji volonteri, izvorni govornici i profesori engleskog jezika. Članovi kluba nisu u obavezi da redovno pohađaju časove niti se od njih zahteva da imaju određeni nivo znanja jezika.

Utorak, 5. mart

U Omladinskom centru CK13 imaćete priliku da čujete projekat Fotgjengere. Iza projekta Fotgjengeren stoji Cristopher Manning multiinstrumentalista i kompozitor iz Njujorka koji trenutno živi i radi u Tbilisiju, Gruzija. Cristopher stvara eksperimentalnu muziku širokih zvučnih paleta, pri čemu je svaki album nova istražena teritorija. Na poslednjem albumu Purenas (Život) sarađivao je sa brojnim muzičarima i u velikoj meri koristio "nemuzičke" materijale poput snimaka mundanih zvukova, govora prijatelja uvijenih u apstraktne instrumentalne pasaže i elektroniku. Početak u 21 čas, upad 200 dinara.

Sreda, 6. mart

Tribina pod nazivom "Hleb i ruže: Čemu 8. Mart?" biće održana u Kulturnom centru Lab. Da li je obeležavanje 8. marta čin slavlja pobede, puko sećanje na istoriju ženske borbe ili samo još jedan razlog da budemo dobro raspoložene? Kakve veze 8. mart ima sa feminizmom? Odgovore na ova pitanja saznajte na tribini koju vode Maja Solar, Marina Savić i Vesna Vojvodić. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 7. mart

Jazz Jam Session biće održan u Kulturnom centru Lab. Ovog puta se In house bendu pridružuje specijalni gost Ljuba Paunović za saksofonom. Program vodi Boris Hložan. Početak je u 21 čas, a ulaz je 150 dinara.

Predstava "Kako ja ovo sinu da objasnim?" biće održana u Pozorištu mladih. Predstava govori o ekstremizmu, kako do njega dolazi i koje su njegove posledice. Takva tema je osetljiva u današnjem društvu, a naše tlo je bilo, i uvek će biti, pogodno za rađanje novih ekstremizama. Upravo zbog toga predstava prikazuje lične priče, ali i teorijski objašnjava i razvrstava činioce ekstremizma. Proces je bio radioničarskog tipa, u kojem smo radili sa mladima iz raznih sredina i to iskustvo preneli u samu predstavu. Početak je u 20 časova.

Banjalučki balkan/d’n’b/rock/dub bend Sopot  nastupiće u Šemrok baru. Sopot je grupa koja već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspeh i beleži desetu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom, koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umetnicima stvara fuziju balkanske umetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid, kroz koji članovi benda: Đurica Štula - bas gitara, Milan Mika Aćimović -klavijatura/vokal, Saša Predojević - bubanj i Dejan Savić - gitara, kreiraju sopstveni muzički kosmos mešavinom dub-a koji se poigrava sa reggae-om i drum n bass–om, a protkan je motivima balkanske izvorne muzike. Početak je u 21, a ulaz 300 dinara.

Petak, 8. mart

Čak i kada bi se održavale svaki božiji dan u mesecu, nikada ne bi dosadile. Još jedna Guilty Pleasure žurka čeka vas u Gerila baru. Ove žurke zaista nema potrebe preterano predstavljati, ko je jednom bio, vratio se sigurno. Onaj ko još uvek nije – sad je pravi trenutak. No regrets!

Novosadski instrumentalni bend Kamper nastupiće u knjižari Bulevar books. U pitanju je bend koji svoj stvaralački identitet zasniva na alternativnoj rok muzici, post-roku i gitarskom popu uz dodatak elektronskog zvuka. Autorski repertoar uključuje numere šireg dinamičkog raspona, od suptilnih, ambijentalnih deonica do furioznih i strmoglavih izleta. Iako bez objavljenog albuma i medijske pažnje Kamper nije ostao neprimećen van granica zemlje, nastupali su na festivalu u Mađarskoj, a usledili su pozivi iz Švajcarske, Rumunije i Slovenije. Početak je u 21:30, a upad je 300 dinara.

Šou pod nazivom "Manifest pobune" biće održan u Omladinskom centru CK13. Tom prilikom nastupiće četiri benda, među kojima su Kriva istina, Tea Break, No Comply i Sex or Suicide. Početak je u 21 čas, a ulaz je 400 dinara. Ako ste ikada neki od ovih bendova slušali uživo, sasvim vam je jasno zašto morate da dođete.

Čovek bez sluha nastupiće u Šemrok baru. Bend ČBS važi za jedan od koncertno najaktivnijih, ali pre svega i svirački najatraktivnijih sastava na rock sceni u Srbiji. Krajem novembra 2018. godine objavili su novi album "Stanimo u gard" za izdavačku kuću Long Play. Ovo je album koji sa sobom donosi devet novih priča, devet novih pesama koje bi trebalo da potvrde da u rok muzici nema foliranja, ali i da muzika kao umetnost nije stajaća voda, već reka koja mora da teče i talasa da ne bi presušila” kaže frontmen Miki Radojević. Početak je u 22 časa, a ulaz je 350 dinara.

Killo Killo Banda u intimnoj atmosferi, skoro pa na uvce, svira svoje hitove sa dotatkom ljubavne alhemije u Foxtrotu. Početak je u 22, a ulaz je 300 dinara.

Subota, 9. mart

Ass Kicking Fest biće održan u CK13. Nastupiće bendovi Volumefeeder, Northern Revival, Riverroth i Canabin. Volumefeeder  je eksplozivni metal trio iz Mađarske. Robert Jakša, ex bubnjar poznatog mađarskog benda Ektomorf, dovodi svoj matični bend koji odlikuju teški rifovi, keči melodije i snažna ritam sekcija. Northern Revival iza sebe imaju Mouth Full Of Dirt (EP 2015), Life Survival Tips (album 2016) i preko 80 koncerata po regionu. U februaru su krenuli na Electric tour 2019 i promovisaće nove pesme. Riverroth su mladi momci takođe iz Novog Sada koji sviraju black/thrash metal. Veoma aktivni, za kratko vreme stekli su dobar broj pratilaca na lokalu, a počeli su da šire fan bazu nastupima po drugim gradovima i regionu. Canabin je najnoviji stoner metal bend u Novom Sadu. Radi se o veoma mladoj ekipi i ovo je idealna prilika da čujete nešto novo i još neistraženo. Početak je u 21 čas, a upad 300 dinara. Međutim od 20 časova do 21, za dve kupljene ulaznice, treća ide gratis.

The Petting Blues bend u Gerila baru proslaviće svoj deseti rođendan. Početak je u 22:30, a ulaz je besplatan.

Bendovi DST, Gavrilo Princip i Neprijatelj Prelazi Zeku nastupiće u Domu b-612. DST - Drustvo Skrivenih Talenata legendarni bend iz Nikšića posle više od decenije dolaze da zapale "vatru" u malo severnije krajeve. Gavrilo Princip je bend iz Smedereva, nastao krajem 2005. od ljudi iz starih smederevskih bendova iz više generacija. Pored imena koje je šala i odgovor na škotski bend Franc Ferdinand, pažnju su privukli himnom mlađe grupe navijača FK Smederevo Utra Semendria kojom su se uključili u borbu sa lokalnim moćnicima i političkim strukturama. Neprijatelj Prelazi Zeku postoje od 2012. godine. Široj publici su se predstavili albumom "S naše strane ulice" 2017. gde su dobili priliku da nastupaju sa legendarnim Goblinima i nastupima po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Sloveniji. Početak u 21 čas.

Deep Steady nastupiće u Studiju M. Kao glavni povod ovog nastupa Deep Steady ističe snimanje prvog dugometražnog video izdanja. Na repertoaru će se naći originalne kompozicije sa njihovog prvog albuma, kao i nekoliko još neobjavljenih kompozicija koje će sastav premijerno izvesti pred novosadskom publikom. Cena ulaznice iznosiće 250 dinara, a karte će moći da se kupe neposredno pred početak koncerta, na ulazu u Studio M. Početak je u 20 časova.

Nikola Vranjković sa bendom održaće solo koncert u unikatnom prostoru MKC "Petefi Šandor". On je umetnik koji već decenijama unazad doprinosi afirmaciji pesničke reči u rokenrolu, što je i ozvaničeno nagradom koju je nedavno dobio - upravo je on laureat za 2018. godinu, za laskavo priznanje "Strune od svetla". Cena karte je 1.000 dinara, dok će na ulazu biti 1.200. Početak je u 20 sati.

Jedna od najtraženijih dama svetske elektronske scene, zanosna Italijanka Deborah De Luca stiže po prvi put na Spens. Omiljeno mesto rejvera ponovo će preplaviti silne emocije jer Green Love nastavlja sa celogodišnjim serijalom rejvova koje proslavljaju 10 godina postojanja zelene ljubavi i magije.  Ova talentovana dama svoju harizmu duguje vreloj italijanskoj krvi, koja joj je i otvorila vrata i utrla put do vrha techno scene. Iako je želela da se bavi modom, vrlo brzo je shvatila da je ono što je zapravo pokreće ustvari noćni život. Početak je u 21 čas, a ulaz je 1490 dinara.

Nedelja, 10. mart

Veče sa Dinjom biće održano u Gerila baru. O Sandri zaista ne treba preterano pričati, ona je na velika vrata javnog posla ušla ne samo kao internet senzacija već i osoba koja nije pristala na kompromise, pa se čitav njen rad zasniva na pobuni. Neki muškarci kažu da se bavi previše "ženskim" temama. Neke žene kažu da je na "muškoj" strani. Svakako, svi koji je razumeju znaju da su njene teme zapravo protiv podela. Bilo koje vrste. Početak je u 20 časova, ali su karte rasprodate.

Vlatko Stefanovski održaće akustični koncert u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu. Na koncertu ce publika imati priliku da čuje instrumentale kao što su "Bistra voda" i "Uspavanka za Radmilu M." i tradicionalne "Jano mori", "Dimitrijo, sine Mitre" i "Ogreala mesečina", "Zošto si me majko rodila". Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske kompozicije, saradnja s Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pesmi "More sokol pie" znače samo jedno – tri godine nakon poslednjeg albuma "Seir" pred nama je majstorsko delo, poniklo u kreativnom svetu Vlatka Stefanovskog. Početak je u 20 časova.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo