...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 3. do 9. oktobra

02.10.2022.

Prva nedelja oktobra donosi nam mnogo zanimljivih i raznovrsnih događaja, tako da će svako moći da nađe nešto što mu odgovara.

.

Ponedeljak, 3. oktobar 

Izložba dečjih radova inspirisanih likovnim stvaralaštvom poznatih novosadskih umetnika "Pogledaj me očima deteta" otvara se u Fabrici. Postavka obuhvata radove polaznika Dečje likovne radionice "Studija Mano" i traje do 6. oktobra. Otvaranje je u 19 časova, a izložbu možete videti svaki dan od 10 do 19 časova. 

Tribina "Od institucije kroz instituciju ka institucijama" održava se u KC Labu. Tema ove tribine je centrirana na institucionalni tretman osoba sa mentalno-zdravstvenim poteškoćama. Na samoj tribini učesnici će imati priliku i da potpišu peticiju za otvaranje Psihološkog savetovališta Grada Novog Sada. Početak je u 19 časova.

Ciklus "Antologija filma" u Zenit booksu završava se projekcijom "Čovek sa kamerom", Dzige Vertova. Ovaj avangardni umetnik (značajan u sovjetskoj umetnosti koliko i Maljevič, Arhipenko ili Tatljin) je koristio tada revolucionarnu tehniku koja kameru vidi kao filmski instrument nalik ljudskom oku i koja treba da predstavi i da bude izraz realnosti. Početak je u 19.30.

Oktobarski kurs plesa sa vatrom za početnike očekuje vas u Jovana Cvijića 46. Početna grupa namenjena je svim zainteresovanim mladim ljudima koji žele da se oprobaju u vrtenju, plesu i žongliranju vatrenih i flow rekvizita. Kroz vođene početničke treninge imaćete priliku da se upoznate sa tehnikama vrtenja i plesa sa poijem. IGNIS fire studio trenutno prima šest početnika starijih od 16 godina. Prijave su obavezne, a to možete uraditi putem Instagram profila ignis.fire.studio, Facebook stranice IGNIS fire studio ili na telefon 069/22-535-14. Početak je u 21 čas.

Utorak, 4. oktobar 

Promocija romana "Deca Nedođina" Miloša K. Ilića održava se u CK13. Ilić je ovdašnjoj književnoj publici poznat i pod imenom Ivan Drnčula, kao jedan od autora zbornika "Sanjatorijum", koji je nastao 2015. godine nakon kolonije "Književnost & Multimedia" u Sremskim Karlovcima, u organizaciji CK13. Upravo je Ivan Drnčula zvani Rambo narator novog Ilićevog romana, a radnja se ponovo odvija u Nedođinu, baš kao i mnoge kratke priče ovog autora. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige Grejla Markusa "Dorsi, Pet opakih godina muzike za ceo život" očekuje vas u American corneru. O Dorsima je napisano mnoštvo knjiga. Ovo je prva koja u središte čitalačke pažnje ne stavlja ni mit oko Dorsa, ni veo misterije kojim su obavijeni, niti kult smrti Džima Morisona, odnosno doba čijom se personifikacijom on neretko smatra. Markusovi Dorsi su knjiga koja je fokusirana isključivo na njihovu muziku. O knjizi će govoriti prevodilac "Dorsa", prof. Zoran Paunović i novinar Vitomir Simurdić. Početak je u 18.30.

Sreda, 5. oktobar 

Jam session održava se u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova. 

Stand up specijal Radomira Nestorovića "Bez pritiska!" očekuje vas u Domu kulture. Ovaj specijal je premijerno izveden na 11. festivalu komedije StandUpFest 2021. godine i od tada se nalazi na redovnom repertoaru Standup.rs. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Italijanski metal bendovi Demiurgon i Hateful nastupaju u klubu Dvorište. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 6. oktobar 

Informativni događaj o FLEX programu razmene očekuje vas u American corneru. Alumnistkinja programa iz 2018/19. godine Marija Raičević će zajedno sa kolegama podeliti svoje iskustvo - kako izgleda otići na razmenu, živeti u host porodici, ići u američku srednju školu, kao i kako ti možeš da se prijaviš za FLEX. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja mesta, a to možete uraditi putem linka https://forms.gle/BdKSBpYrQF132Wst5. Početak je u 17 časova.

Language exchange club održava se u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Hundredmillionthousand (HMT) i Wick nastupaju u KC Labu. HMT je nadimak Noela Fanejana, kanadskog kompozitora persijsko-filipinskog porekla. Poznat je po eksperimentisanju elektronske muzike i neoklasike, kombinujući dizajn zvuka sa glasom, violončelom i koncertnim basom. Wicka definišu glitchy, bučni i bioskopski zvuci kombinovanim sa sirovom industrijskom atmosferom i ritmovima. Početak je u 21 čas.

Ukratko Štef i Direct Drive sviraju u Gerili. U pitanju su finalisti Zaječarske gitarijade. Direct Drive su u finalu bili bolji od Ukratko Štef, a ovo je prva šansa za revanš. Početak je u 21 čas.

Petak, 7. oktobar 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Imaćete priliku da uživate u muzici i pravoj bazarskoj atmosferi i da se upoznate sa više stotina malih proizvođača. Početak manifestacije je u 18 časova. 

Etceteral nastupa u CK13. Etceteral je muzičko-vizuelni trio iz Slovenije koji čini Boštjan Simon na saksofonu i sintisajzeru, Marek Fakuč na bubnjevima i vizuelna umetnica Lina Rica. Kroz ovaj projekat istražuju poliritimičnu, repetitivnu i elektroausktičku muziku. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Nikola Vranjković nastupa u Fabrici. Nikola Vranjković je rok autor, pesnik i kompozitor, a publika će, uz numere iz njegovog kompletnog opusa, na ovom nastupu moći da čuje i pesme sa aktuelnog EP izdanja "Teorija zabave". Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara i mogu da se kupe na Gigs Tix. Na dan koncerta cena će iznositi 1.500 dinara, a ulaznice će moći da se kupe na biletarnici Fabrike. Početak svirke je u 20 časova.

Trodnevni internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja održava se u Svilari. Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 20 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 40 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22 časa, a ulaz je besplatan.

Velika monografska retrospektivna izložba Uroša Predića otvara se u Galeriji Matice srpske. U skladu s akademskim načelima koja počivaju na trijadi: dobro‒lepo‒istinito, Uroš Predić je stvorio najkompleksnije likovno delo u srpskom slikarstvu modernog doba. Stvarajući neprekidno više od osam decenija ostavio je izuzetno bogat umetnički opus u kojem je ostvario visoke domete. Izložba će biti svečano otvorena u u 20 časova i moći će da se pogleda do 31. januara 2023. godine.

Stereo Banana nastupa u Domu kulture. Niški intergalaktički dvojac Stereo Banana je nakon višegodišnjih priprema objavio svoj treći po redu album pod nazivom "Niške strasti", koji će nakon velikog promotivnog koncerta u svom rodnom gradu predstaviti i novosadskoj publici. Prvih 50 ulaznica su u prodaji po promo ceni od 800 dinara. Nakon toga iznosiće 1.000, a na dan koncerta 1.200 dinara. Početak je u 22 časa.

Viola duo Szilárd Mezei i Ádám Jávorka nastupa u Zenit booksu. Saradnja vojvođanskog i budimpeštanskog violiste datira odavno. Zajedno su svirali u bendu György Szabados, a često izvodili i slobodne muzičke improvizacije u duima, trijima i kvartetima. Karte su 300 dinara, a na dan koncerta iznosiće 400. Početak je u 20 časova.

Performans "LaBOLatorija" održava se u Kreativnom distriktu, kod nekadašnjeg Route 66. Ove godine u Srbiji su nasilno ubijene 23 žene. Performans "LaBOLatorija" govoriće glasno o tome, ispitujući ličnu odgovornost, ali i iskustvo nasilja. Performans počinje u 16 časova i trajaće neprekidno do 22 časa, tako da ga možete posetiti bilo kada u tom terminu.

Subota, 8. oktobar 

Metal festival "Zlo fest" održava se u Fabrici. Nastupaju War Engine, Nadimač, Roir, Progon i Pannox. Upad je 500 dinara, a početak u 19 časova. 

Sastav Seine nastupa u Bulevar booksu. Seine je kantautorski projekat Ivana Ščapeca nastao 2008. godine, koji je vremenom evoluirao u jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova nove generacije. Karte su 500 dinara u pretprodaji, a na dan svirke iznosiće 700. Početak je u 21.30.

Žen i Subota nastupaju u CK13. Audio-vizualni sastav Žen osnovan je 2010. godine. Do sada su izbacile tri albuma. Nastupale su na brojnim većim evropskim festivalima, kao što su Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic i Welcome to the Village. Subota je eksperimentalni duo nastao 2018. godine. Članice su Ivana Ljubičić (Amio) i Tena Rak (ŠećeЯ, ex Vlasta Popić) koje su se zajedno našle u plavetnim temama. Audio-vizualni set po imenu "Oblici koje čujem kada gledam tamo" sastoji se od ambijentalne/drone/noise elektronske muzike, nabrijanog live bubnja i sanjivog vokala. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

M.O.R.T. nastupa u Gerili. M.O.R.T. za sebe kaže da su beskompromisan pank-bluz bend žestokog zvuka i nastupa uživo iz Sinja. Bend je trenutno u procesu promocije četvrtog studijskog izdanja "Standing run man". Karte su 1200 dinara, a mogu se naći na Gigs Tix. Početak koncerta je u 21 čas.

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. U pitanju je žur svih velikih jugoslovenskih bendova, urbanih muzičkih pokreta, jedan presek scene nekad i sad na ovim prostorima. Na repertoaru će se naći Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++ i Artan Lili. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na ulazu će biti 600. Početak je u 21 čas.

Žurka posvećena muzici 80-ih održava se u Lazinom teletu. Kako kažu organizatori, očekuju vas najveći hitovi iz tog perioda - disco, pop, rock i funk. Početak je u 22 časa.

Stručni skup na temu Filozofija psihoanalize – uvod u interaktivnu psihoanalizu kao oblik filozofske prakse održava se u prostorijama digitalnog omladinskog centra gradske biblioteke grada Novog Sada. Neurofilozofija istražuje uticaj neuronaučnih teorija na različite filozofske smerove mišljenja, a filozofija neuronauke se bavi ispitivanjem mogućih uticaja filozofskih mišljenja na različita neuronaučna istraživanja. Ove složene odnose moguće je razumeti interdisciplinarnim pristupom. Početak je u 10 časova.

Nedelja, 9. oktobar 

Litvanski bend "shishi" nastupa u KC Labu. Benadetta, Victoria i Maria Rosa pevaju o tome kakav je osećaj živeti u vremenima kada više ništa nema smisla. Njihova muzika je savršena za ljude kojima je stalo do onoga što se dešava, ali zapravo ne znaju šta se dešava. Početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo