...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 3. do 9. jula

02.07.2023.

Prva nedelja jula proteći će u znaku EXIT festivala, a ukoliko niste ljubitelj/ka, tu je i nekoliko događaja drugačijeg tipa.

.

Ponedeljak, 3. jul 

U SULUV galeriji otvara se izložba Eduarda Balaža pod nazivom "DANUBIAN LIMES - Neoplanta MMXXIII". Humanoid OI2012, prognani heroj video igre, kreće se kroz simboličke predele dunavskog limesa, mesta distopije i mesta utopije. Postavka se sastoji iz dva distopijska prizora. Poliptih "VELIKE VODE - Buđenje kiborga" realizovan je 2021. godine u okviru umetničke kolonije Ečka. Nastao je kao reakcija na realnu pretnju da će izgradnja kineske mega fabrike Linglong pretvoriti okolinu sela Ečka i Carske bare u crnu ekološku tačku i devastirati život u opštini Zrenjanin. Poliptih "DANUBIAN LIMES" je "slika grada", traumatično sećanje na Antibirokratsku revoluciju (1988) i njene posledice. Buđenje kiborga, Humanoida OI2012, zasnovano je na Hašimotovoj ideji koja povezuje kreativnu samosvest mašinskog sistema sa unosom podataka o životu i smrti robota u njegov program. Otvaranje je u 20 časova, a izložba može da se pogleda do 14. jula.

Utorak, 4. jul 

Projekcija filma "Flood: The overdose epidemic" i diskusija o istom očekuju vas u CK13. "Flood: The overdose epidemic" je film o zdravstvenoj krizi koja već godinama traje u Kanadi, ali i u Evropi. Ova zdravstvena kriza oduzima na hiljade života godišnje, dok su državne vlasti do sada na nju odgovarale, u najboljem slučaju ambivalentno, a vrlo često i sa aktivnim prezirom prema ljudima koji umiru svakog dana. U filmu se nudi jedan suštinski drugačiji pristup ovoj krizi u odnosu na kriminalizaciju, represiju i "ratu protiv droga" koje većina država na svetu (pa i Srbija) sprovode. U srži ovog pristupa jeste radikalna ideja da su korisnici droga ljudi i da svako, bez obzira na to ko je i kako je došao tu gde jeste, zaslužuje podjednak pristup adekvatnoj zdravstvenoj nezi. Početak je u 19.30.

Završno veče prvog "Game jama" očekuje vas u Svilari. Game Jam 33 podrazumeva takmičenje timova u izradi prototipa video igre na zadatu temu, a sve u vremenskom okviru od 33 sata. Takmiče se studenti AUNS studijskih programa Dizajn video igara, Animacija i VFX kao i dizajn zvuka, muzička produkcija. Takmičarski deo počinje 3. jula od 11 časova, a završava 4. jula u 20 časova kada počinje ceremonija žiriranja i proglašenje pobednika. Ulaz je slobodan.

Sreda, 5. jul 

Vežbanje konverzacije na nemačkom organizuje se u CK13. Početak je u 19 časova.

Završna izložba radova studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu otvara se u Svilari. Posetioci će imati priliku da vide radove studenata iz oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i dizajna enterijera. Nakon četvorogodišnjeg školovanja, ovi radovi su kruna njihovog dosadašnjeg rada i predstavljaju njihov autorski doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna i iskorak u javni prostor. Otvaranje je u 10 časova, a ulaz je slobodan. Izložba može da se pogleda do 7. jula.

Smash it matinee je u PUBeraju. Bistro Funk by Le Gele predstaviće vam svoje smash burgere, a za muziku su zaduženi Luton i Runy. Ulaz je slobodan, a početak je u 13 časova.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" je u Domu kulture. Kako kažu organizatori, spremite se za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Četvrtak, 6. jul 

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počinje EXIT festival. Nastupaju The Prodigy, Skrillex, Wu-Tang Clan, Eric Prydz, Alesso, Chase & Status DJ set, Dimitri Vegas & Like Mike, CamelPhat, Claptone, Amelie Lens, Nina Kraviz, Epica i mnogi drugi. Jednodnevne ulaznice kreću od 2.990 do 3.690 dinara, u zavisnosti od dana, dok je ulaznica za sve dane 7.990. Otvaranje festivala zakazano je za 20 časova.

Američka rediteljka i dobitnica preko 60 nagrada za brojna filmska ostvarenja Sintija Vejd dolazi u American corner. Kao rediteljka prevashodno dokumentarnih filmova, Sintija pokušava da publici približi važne i jako relevantne teme poput uticaja velikih korporacija na živote običnih ljudi, životnih iskustava iz perspektive žena, etičnosti u radu sa životinjama iz skloništa i mnoge druge. Jedan od njenih najuspešnijih radova je film "Freeheld" za koji je nagrađena Oskarom za najbolji kratki dokumentarni film 2008. godine. U okviru njenog gostovanja u Američkom kutku biće prikazan film "The Flagmakers". Glavni akteri filma jesu ljudi, većinom migranti, koji prave američke zastave, a glavna tema njihovi pogledi na zastavu koju prave i zemlju iza iste. Dokumentarac postavlja pitanje značaja (američke) zastave u naciji i svetu koji se stalno menja. Dobitinicu Oskara i Emija možete upoznati u 18 časova. S obzirom na ograničen broj mesta, potrebno je da se prijavite za događaj: https://forms.gle/tbnBuXRwcjjjWY9L6.

Filokafe na temu "Virtuelna egzistencija: između otuđenosti i autentičnosti" održava se u Bulevar booksu. U današnjem digitalnom dobu, rasprostranjenost tehnologije i interneta promenila je način na koji živimo i našu percepciju stvarnosti. Život se preselio u digitalnu sferu, na društvene mreže, u video igrice, u tzv. metaverzum. Iako je ova promena donela mnoge prednosti i mogućnosti, donela je i mnoge izazove i dileme, posebno u pogledu naše egzistencije i autentičnosti. Ukoliko želite da učestvujete, kotizacija je 600 dinara, a prijave se vrše putem mejla psihopraxis@gmail.com ili porukom u inbox stranice Psihopraxis na Facebooku ili Instagramu. Početak je u 19 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Tokom trajanja EXIT festivala u Galeriji Matice srpske organizuju se stručna vođenja na engleskom kroz izložbu "Poklon-zbirka" Dragiše Brašovana. Kroz priču o izložbi, strani turisti će imati priliku da se upoznaju sa arhitekturom Novog Sada, kao i o privatnom životu Dragiše Brašovana. Termini su u 13 i 17 časova. Ulaznice su 250 dinara.

Petak, 7. jul 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Očekuju vas mali proizvođači prehrambenih proizvoda, rukotvorine, umetnine, nakit, aksesoari i prirodna kozmetika. Početak je u 18 časova. 

Subota, 8. jul 

Berza ploča, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Broj izlagača na berzi je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Ulaz za posetioce je besplatan, a berza se održava od 10 do 15 časova. 

Nedelja, 9. jul 

Bazar antikviteta i Market nedeljom održavaju se u Fabrici. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju s ponudom slika, satova, starih predmeta, monografija, knjiga, kao i ostalih predmeta i objekata koji su zaokupili pažnju kolekcionara i ljubitelja antikviteta. Ulaz za posetioce je besplatan, a za izlagače se učešće naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Na marketu će se naći izlagači grnčarije, ručnih radova, nakita, orgonita, prirodne kozmetike… Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl market.nedeljom@gmail.com. Berza antikviteta održava se od 10 do 16 časova, a Market nedeljom od 16 do 21 čas.

Vintage, art i handmade bazar održava se u Škripi. Početak je u 15 časova, a kraj je planiran za 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo