...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 28. novembra do 4. decembra

28.11.2022.

Prva nedelja poslednjeg meseca u 2022. godini donosi nam dosta zanimljivih koncerata i žurki.

.

Ponedeljak, 28. novembar 

Tribina "Narandžasto - simbol borbe protiv nasilja nad ženama" održava se u Skupštini grada Novog Sada. Tribina se organizuje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i dvonedeljne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Cilj ove tribine je podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti i eliminisanju rodno zasnovanog nasilja iz okruženja. Početak je u 11 časova. 

Tribina "Predrasude i stereotipi o rodno zasnovanom nasilju i femicidu" održava se u Upidivu. Femicid je zločin o kom sve češće govori u društvu, a koji je isključivo motivisan mržnjom prema ženama zbog njihovog roda. Na tribini povodom obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, govore dr Nađa Bobičić, naučna saradnica Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Tamara Srijemac, novinarka Radija Novi Sad i dr Nada Padejski, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće. Stručnjakinje će kroz prizmu obrazovanja, medija i socijalnog rada govoriti o ovoj veoma osetljivoj temi i stereotipima i predrasudama kada je ova vrsta nasilja u pitanju. Početak je u 18 časova.

Četvorodnevni ciklus filmova i predavanja o muškom nasilju očekuje vas u CK13. Reč je o događajima koji se nisu tek "desili" ili se "dešavaju". Reč je o nasilju i zločinima koje muškarci sistematski sprovode, svakodnevno, danonoćno, nad ženama i drugima. Svaki od filmova u ciklusu tematizuje određeni oblik muškog nasilja - partnersko i porodično nasilje, homofobiju i transfobiju. Oblici muškog nasilja i mehanizmi njegove reprodukcije i umnožavanja su raznovrsni i brojni, ali analiza potvrđuje njihovu jednorodnost: počinitelj je patrijarhalni muškarac, a seksualno nasilje je ključna karika u obrascu muške nadmoći nad ženama i drugima. Početak je u 18 časova.

Događaj "The Sounds of Revolution - the 50s" očekuje vas u American corneru. Može se reći kako su sve značajne promene, pobune i borbe za razna ljudska prava najviše bile reflektovane kroz muziku, pesme i ljude koji su ih prenosili generacijama. Amerika je posle Drugog svetskog rata izmislila džez i rokenrol kao napitak života, prvenstveno namenjenog mladima. Menjao se pristup obrazovanju, pogledu na svet, modi, shvatanju života. Svi ovi gerilci i borci za ljudska prava slušali su muziku. Svako je imao svoj saundtrek života, ritam za marš koji je probijao sve barikade ka ostvarivanju novih ljudskih
prava. 
Upravo zato program "The Sounds of Revolution" sistematično nudi sve ove promene i primere kroz dekade američkog društva posle Drugog svetskog rata obrađene kroz prizmu muzičkog stvaralaštva. Prva stanica oslikavaće početak za civilna prava pedesetih godina prošlog veka kroz zvuke revolucije u ritmu rokenrola. Početak je u 19 časova.

Prezentacija o Work&Travel programu održava se u American corneru. Budući da se program Work&Travel može osmisliti vrlo individualno, Agencija Experience je tvoja prečica do ove nezaboravne i važne životne epizode. U pitanju je tim koji ti pomaže u pripremi i realizaciji programa, jer imaju veliko iskustvo koje ti je potrebno da tvoj boravak u Americi bude što bolji. Početak je u 19.30.

Utorak, 29. novembar 

Izložba fotografija Zorana Veselinovića otvara se u Fabrici. Istom prilikom biće predstavljena i fotomonografija "Škljocaj" koju je objavio Studentski kulturni centar Novi Sad, a koja sadrži fotografije ovog autora na kojima su akteri jugoslovenske rok scene iz perioda 1978-1992. godine.
Otvaranje izložbe je u 18 časova, a postavka će moći da se pogleda do 2. decembra, svakog dana od 10 do 19 časova.

Promocija knjige "Antologija Tito" održava se u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Knjiga je posvećena je ličnosti koja je obeležila jedan istorijski period i prema kojoj pesnici nisu mogli a da ne izraze svoja osećanja. U pitanju je, naravno, Josip Broz Tito, kome su pesme posvetili Oskar Davičo, Milovan Danojlić, Đorđe Balašević, Pero Zubac, Branko Miljković i drugi. Početak je u 19 časova.

Thea Soti nastupa u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Thea je multidisciplinarna umetnica i radi na preseku eksperimentalne vokalne muzike, elektronskog zvuka, instalacije i video arta. Koristi digitalno manipulisan zvuk, ljudski glas i poeziju u različitim formatima. Neprekidno tvistuje, manipuliše i reciklira sopstveni glas, pretvarajući ga u šum ili melodiju, transcendirajući između prepoznatljivog ljudskog i distorziranog vokalnog materijala. Većina njenih radova je duboko povezana sa našim komunikacijskim alatima i istražuje kompleksnosti naklonosti i intimnosti. Njen debi solo album "ØVER+" izašao je ovog leta za eksperimentalnu izdavačku kuću Planisphere sa sedištem u Parizu. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Predavanje "Osnovni pojmovi i termini rodnih studija – izazovi kontekstualizacije i lokalizacije" održava se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predavanje će održati održati dr Zorana Antonijević, naučna saradnica Centra za međunarodnu bezbednost na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Na predavanju će biti reči o izazovima na koje nailazi lokalizacija i kontekstualizacija određenih termina rodnih studija i feminističke prakse. Početak je u 12 časova.

Predavanje "Uticaj telesne aktivnosti i vežbanja na mozak" očekuje vas u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Predavanje će održati istaknuti profesor iz oblasti kinezioloških istraživanja dr Goran Sporiš sa Kineziološki fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će istaći dobrobiti redovnog telesnog vežbanja koje utiču na povećanje nivoa telesnih sposobnosti, zdravlje kardiovaskularnog, mišićnog i koštanog sistema, kao i amplifikaciju zaštite čoveka od hroničnih bolesti, posebno dijabetesa, hipertenzije, osteoporoze i nekih vrsta SA. Poseban akcenat je na relativno novom području istraživanja uticaja fizičke aktivnosti na strukture i funkcije mozga. Vežbanjem se može smanjiti rizik od različitih neuroloških bolesti i protektirati mozak od štetnih uticaja starenja i smanjenja kognitivnih sposobnosti. Početak je u 12 časova.

Sreda, 30. novembar 

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" očekuje vas u Domu kulture. Ovo je peti po redu specijal Srđana Dinčića, jednog od pionira stand up scene i člana organizacije Standup.rs od samih početaka. Upad je 1.100 dinara, a početak u 20 časova. 

Na ovonedeljnom književnom klabingu u CK13 čita se novozelandska spisateljica Ketrin Mensfild i njena zbirka priča "Prijem u bašti". Knjiga je izdata 1922. godine, te je ovo dobra prilika da se obeleži 100 godina od tog momenta. Početak je u 18 časova.

Kvartet Pneuma i Dunavska sonata nastupaju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu povodom događaja "Pavićev koncert". Koncert se održava u čast neponovljivog pisca, velikog naučnika i sjajnog violiniste Milorada Pavića - nekadašnjeg dekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Početak je u 14 časova.

Četvrtak, 1. decembar 

Tribina "Rodno zasnovano nasilje i femicid – odgovornost i značaj medija" održava se u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. O rodno senzitivnom izveštavanju, posledicama koje neetičko novinarstvo ostavlja na žene, o načinima izveštavanja koji motivišu žene da prijave nasilje, o položaju novinarki koje se bave ovim temama govoriće Jovana Gligorijević, novinarka, autorka emisije Tabu i jedna od osnivačica grupe "Novinarke protiv nasilja", Jelena Višnjić, jedna od osnivačica i direktorka Feminističkog kulturnog centra BeFem, Sanja Pavlović, Autonomni ženski centar i članica grupe "Novinarke protiv nasilja" i Marija Erdelji, fotografkinja i članica grupe "Novinarke protiv nasilja". Početak je u 18 časova.

Predstava "Proslava" igra se u pozorištu Promena. Predstava je rađena po motivima istoimenog komada Tomasa Vinterberga, Mogensa Rukova i Boa Hr. Hansena. Helje, glava porodice, slavi svoj 60. rođendan u danskom selu ubrzo nakon smrti njegove ćerke Linde. Njegov sin, Krestjan, koji je došao na rođendan, ima plan. On otkriva porodične tajne. Proslava ubrzo postaje veče porodičnog otkrovenja. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Prvi Acoustic Rock fest održava se u Domu kulture. Tom prilikom će nastupiti Vedran Ferizović trio, The Bad Week i Keckec i Severtransi. Upad je 500 dinara, a početak u 20.30.

Rammstein veče očekuje vas u Gerili. Legendarne hitove nemačke mašinerije iz Berlina pratiće i jedinstveni video show sa najboljim momentima iz njihove karijere. Za multimedijalni show zadužen je DJ R+Sasha. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Natalee, Dina Jashari, Mlada Beba, Filip Baloš, Micka Lifa, Milicija i Fakir nastupaju u KC Labu u okviru trodnevnog Prvodecembarskog festivala. Pored muzičkog programa, posetioci će tokom tri dana programa biti u mogućnosti da kroz edukativne radionice provere svoje znanje i edukuju se na temu prevencije HIV-a. Otvaranje festivala je u 18 časova.

Language exchange club vas očekuje u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Petak, 2. decembar 

Let 3 nastupa u Domu kulture. Oni na ovaj ili onaj način fasciniraju i šokiraju još od 1987, u najmanju ruku neobičnim scenskim nastupima. Ulaznice se prodaju po promo ceni od 1.000 dinara. Nakon toga će iznositi 1.200, dok će na dan nastupa biti 1.600 dinara. Početak je u 22 časa. 

Sebastian Schund "vrti" u Tunnelu. Njegove dinamične setove karakteriše garažni zvuk 90-ih godina.
Ako vam nedostaju ritmovi zlatnog doba rejva i ako ste i vi jedni od onih koji govore "nema više onog starog dobrog zvuka" onda je ovo pravi događaj za vas. Upad pre ponoći je 400 dinara, a nakon toga 600. Početak je u 23 časa.

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Tradicionalno, na tezgama izlagača biće preukusne domaće hrane, suhomesnatih proizvoda i kolača, najkvalitetnijih vina, rakija, likera i točenog piva i, kao i uvek, unikatnih rukotvorina, nakita, aksesoara i odevnih predmeta za decu i odrasle. Početak je u 17 časova.

Rebekah i Asarri "vrte" na Novosadskom sajmu u okviru novog Green Love događaja. Upad je 990 dinara, a početak u 22 časa.

Subota, 3. decembar 

Zabranjeno pušenje svira u Fabrici. Legendarni bend nakon više od dve i po godine ponovo dolazi u Novi Sad. Pored svojih najvećih hitova, koji imaju kultni status, bend će premijerno novosadskoj publici predstaviti i svoj novi studijski album "Karamba!". Pored sarajevskih velikana, nastupiće i dva mlada novosadska benda, pobednici konkursa za mlade autorske bendove sa letnjeg izdanja Blokstok festivala - Neon i Prljava Frekvencija. Upad je 1.200 dinara, a početak u 21 čas.

Sastav Rebel Star nastupa u Bulevar booksu. Rebel Star je ideja nastala 2006. godine u Sent Andreji pored Budimpešte. Milan Glavaški, autor muzike i tekstova iza sebe ima bogato muzičko iskustvo iz Eve Braun i Popcycle. Nakon povratka iz Amerike 2005. odlučuje da napravi studio u kom će moći da postavi sebi i publici pitanja kojima se pop mejnstrim retko bavi. Pitanja o životu i smrti, početku i kraju, odrastranju i starenju, prijateljstvu i razdoru odgovore dobijaju i melodiji i poeziji već petnaest godina. Upad je 600 dinara, a početak u 21.30. 

Žurka "Rock Brothers Night" je u Gerili. Puštaće se The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Nirvana, Led Zeppelin, The Doors, Pink Floyd, The Rolling Stones, The Beatles, The Clash, The Cult, Metallica, David Bowie, Jimi Hendrix, AC/DC, Foo Fighters i svi ostali velikani rokenrol neba. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Klub Tunnel slavi osmi rođendan sa Kristijanom Molnarom i prijateljima. Zagrevanje je u Puberaju sa početkom u 21 čas gde će "vrteti" Runy i 2much. Njihov program traje do 1 ujutru, mada već pre toga u Tunnelu počinje da se zakuvava veče uz Kristijana Molnara i prijatelje. Upad je 500 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Žurka u Tunnelu startuje u 23 časa. 

Vice 80's žurka je u Domu kulture. Da li uz Toni Montanu ili Tomi Versetija, dobar deo naše generacije je sanjario o toj plažnoj estetici Majamija sa dobrim kolima i autfitima. Ono što je nesumljivo bilo fantastično je muzika koja se tada slušala, a Vice žurci je cilj da oživi gostima neki sličan osećaj. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Žurka 80-ih je i u Lazinom teletu. Puštaće se najveći hitovi iz tog perioda: disco, pop, rock i funk. Decenija pozitivne energije i muzike uz koju nije moguće stajati na jednom mestu. Početak je u 22 časa.

Goblini nastupaju na novosadskom sajmu. Upad je 1.200 dinara za parter, a 1.700 za fan pit. Početak koncerta je u 21 čas.

Nedelja, 4. decembar 

Stand up show Neše Bridžisa "The Best of" očekuje vas u pozorišnom klubu Trema. Specijal Neše Bridžisa, jednog od utemeljivača srpske stand up scene sastoji se iz niza najboljih, unikatnih i kultnih predstava koje su popularne, ne samo u Srbiji, nego i širom sveta. Splet najboljih predstava smeštene u jednu. Upad je 1.000 dinara, a početak u 21 čas.

Stand up show Aleksandra Perišića pod nazivom "Superišić" održava se u Gerili. Aleksandar je pozorišni glumac i stand up komičar, a mnogima je verovatno najpoznatiji kao jedan od scenarista emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem". Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo