...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Kultura

Nedeljni vodič od 27. juna do 3. jula

27.06.2022.

Kraj juna i početak jula donose nam zanimljive tribine, žurke i muzičke nastupe. Idealan način da provedete ove vrele letnje dane.

.

Ponedeljak, 27. jun 

Trodnevni ciklus britanskog filma o odrastanju vas očekuje u CK13. Zemlja u kojoj je ponikao pokret Kitchen sink realism, a čiji su amblem bili mladi besni ljudi iz radničke klase, ostaje dosledna tradicionalnom bavljenju skrajnutim društvenim slučajevima i nekoliko decenija po svršetku pokreta. Odrastanje u blatu provincije ili s glavom napunjenom bukom u urbanizovanim krajevima, svakako predstavlja borbu za tek stasale tinejdžere ili one koji će to tek postati. Imaćete priliku da pogledate "Akvarijum", "Lovac na pacove" i "Ovo je Engleska". Početak projekcija je u 21 čas. 

Izložba slika Anje Preradović "Introspekcija" otvara se u Fabrici. Anja Preradović rođena je 1999. godine u Novom Sadu, gde je završila srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", na smeru likovni tehničar. Akademiju umetnosti na Novosadskom univerzitetu upisuje 2019. godine, u klasi profesora Dragana Matića. Nagradu za kolekciju fotografija u Foto Kino i Video Savezu Vojvodine osvaja 2015. godine, a godinu dana kasnije osvaja i Prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju na Omladinskoj izložbi "Ivanovo 2016". Izložba se otvara u 19 časova.

Izložba i vođenje kroz izložbu "Na mirnoj strani ulice" u Fabrici otvara treći dan Festivala pomirenja. Izložba "Na mirnoj strani ulice" izlaže radove koji predstavljaju primer kako bi grafiti govora mržnje mogli biti drugačije formirani u cilju podsticanja zajedništva, solidarnosti i mira. Izložba će biti dostupna za obilazak od 10 do 18 časova.

Panel diskusija "Nacionalizam u 21. veku" očekuje vas u Kreativnom distriktu. Iako su mnogi predviđali da je "Doba nacionalizma" najzad okončano, svedoci smo činjenice da je nacionalizam mnogo trajnija i posve žilavija sociopolitička ideologija. Nacionalističke politike odlikuju i savremeno doba, nacionalne lojalnosti motivišu građane sveta, dok nacionalna država još uvek predstavlja okvir unutar kojeg se kreću društva i 21. veka. Na ovom panelu gostovaće Christopher Cohrs (Philipps University Marburg), Dejan Jović (Univerzitet u Zagrebu), Judith Götz (University of Vienna) i Siniša Malešević (University College in Dublin). Početak je u 20 časova.

Obojeni program svira u Kreativnom distriktu. Bend je pionir srpske alternativne rok scene i poznat je po tome što daje čudna imena svojim albumima, što je kasnije objašnjeno činjenicom da početna slova svih studijskih albuma formiraju akronim njihovog grada Novog Sada. Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa.

Utorak, 28. jun 

Jazz sastav Dragon's Fuel promoviše treći album u Kulturnom centru Novog Sada. Kako kažu iz benda, uživaćete u novom repertoaru, istražujući zvuke "Fruške Džungle", kako se i zove album. Koncert je besplatan, a početak je u 20 časova. 

Sreda, 29. jun 

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" očekuje vas u Domu kulture. Ovo je peti po redu specijal Srđana Dinčića, jednog od pionira stand up scene i člana organizacije Standup.rs od samih početaka. Ulaznice su 900 dinara, a na dan nastupa iznosiće 1.000. Početak je u 20 časova. 

The Prodigy veče vas očekuje u Lazinom teletu. Tematsko veče posvećeno pre svega grupi The Prodigy, ali može se čuti za svakoga po nešto. Kvalitetan elektro i gitarski zvuk. Upad je 200 dinara, a početak u 22 časa.

Back to skool žurka je u KC Labu. Ovog puta kroz vremenski portal ne prodire samo muzika sa početka milenijuma već celokupna estetika tog doba. Upad je 200 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 30. jun 

Bend Magnituda će se premijerno predstaviti novosadskoj publici u Fabrici. Bend okuplja mlade pretendente i instrumentalne talente Darka Perkovića na bubnjevima i stipendistu Berklee College Of Music Olivera Wattles na bas gitari, a svoj vokalni muzički izraz zahvaljuje Slavenu Zavođi. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Kendi nastupa u Domu kulture. Kendi je na domaćoj sceni već više od decenije, ali je pravi proboj na veliku scenu napravio pesmom "Arapske pare" (2017.), koja do sada ima preko 26 miliona pregleda na YouTube kanalu. Ubrzo nakon toga je obelodanio svoj novi pseudonim Pablo Kenedi i pod tim imenom izbacio album "Trap je mrtav". Tim albumom je stakao armiju novih i mladih fanova, o čemu svedoče višemilionski pregledi svake pesme sa albuma, kao i rasprodati nastupi širom Srbije i regiona. Prvih 50 ulaznica se prodaju po ceni od 800 dinara. Nakon toga, cena će biti 1000, a na dan nastupa 1200 dinara. 

Vojko V nastupa na Novosadskom sajmu. Vojko V je promovisao debitantski solo album "Vojko" sa singlovima "Ne može", "Zovi čovika", "Pasta Italiana" i "Kako to", koji su dostigli višemilionske preglede na YouTube-u. Posebnu pažnju privukla je "Pasta Italiana", snimljena zajedno sa Krešom Bengalkom i priznatim pop autorom Tončijem Huljićem. Prvo samostalno izdanje je 2019. Vojku V donelo čak tri prtestižne nagrade "Porin" - za album godine, najbolji album klupske muzike i najbolje muško vokalno izvođenje. Upad je 1.200 dinara, a početak u 21 čas.

Video umetnost Filipa Klemoa moći ćete da pogledate u American corneru. Filip Klemo je umetnik iz Velike Britanije koji radi na filmu, muzičkoj kompoziciji, dizajnu zvuka i živim nastupima. Klemo istražuje percepciju, apstrakciju i gde granice prepoznavanja počinju da se gube. Koristi najsavremenije tehnologije za snimanje slika iz kosmičkih svetova u petrijevim posudama i dočarava ekstremna putovanja. Početak je u 14 časova.

Tribina "Regionalna borba protiv litijuma: Slučajevi Bosne i Srbije" očekuje vas u Zenit booksu. Na ovoj trbini imaćete priliku da se upoznate sa nekoliko naučnica i aktivistkinja iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da s njima prodiskutujete o izuzetno bitnim pitanjima poput: Kakva su njihova iskustva? Na kakve su prepreke naletali i kako su ih prevazišli? Šta je u Srbiji bilo ključno da se pokret omasovi na nacionalnom nivou i koji su dalji koraci domaćih aktera? Kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini i da li postoje neke zajedničke osnove za dalji rad u budućnosti? O svemu ovome i drugim pitanjima će na tribini govoriti Snežana Jagodić-Vujić iz Ekološkog udruženja "EKO Put" iz Bijeljine, Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju i metalurgiju, odnosno Srpske akademije nauke i umetnosti, te Ivan Bjelić, član domaćeg pokreta "Marš sa Drine". Početak je u 19 časova.

Petak, 1. jul 

Methadone Skies i Lednik sviraju u Fabrici. Methadone Skies je psihodelični rok bend iz Temišvara. Aktivan od 2009. godine, ovaj instrumentalni kvartet do sada je objavio četiri albuma, a svaki predstavlja sopstveni muzički pravac, često se oslanjajući na stoner, post rock i doom metal. Lednik je instrumentalni post metal bend iz Novog Sada. Njihova muzika samouvereno pliva u post rock i post metal vodama, oblikovana u duge i atmosferične instrumentalne komade, koji su temeljeni na slojevitosti gitarskih efekata, masivnih ritmičkih zakucavanja i ozbiljne igre dinamikom. Početkom 2020. godine objavili su prvi album pod nazivom "Celestial Monuments". Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan svirke biće 700. Početak je u 20 časova.

Dragi Bravo žurka stiže na Novosadski sajam. Očekuju vas pesme uz koje smo odrastali, zaljubljivali se i prebacivali ih preko blututa. Upad je 800 dinara, a početak u 22 časa.

Promocija četvrtog audio izdanja "Novo u popularnoj muzici", posvećenog stvaralaštvu novosadskog kompozitora Đorđa Markovića očekuje vas u CK13. Na ovom CD-u nalazi se izbor snimaka nastalih na koncertu održanom u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski", 12. decembra 2021. godine. Snimci predstavljaju rezultat umetničke rezidencije kompozitora Đorđa Markovića, u okviru koje je kompozitor radio sa muzičarima na izvođenju svojih kompozicija, kroz razgovor i umetničku instrukciju. Početak je u 20 časova.

Izložba "Otvoreni proces" otvara se u Svilari. Otpor fašizmu, istorija rasističkog nasilja, posleratna istočnonemačka stvarnost teme su koje će izložba "Otvoreni proces" istaći u prvi plan kao deo Tvrđave mira Evropske prestonice kulture. Izložba se otvara u 19 časova.

Subota, 2. jul 

Slučaj Harms, DIVERT i Two Fingers sviraju u CK13. Slučaj Harms je crossover bend iz Beograda nastao fuzijom dva naizgled nespojiva ali i najbuntovnija zanra - punka i reggaea. Čvrst i energičan nastup, beskompromisni tekstovi i eskalirajuća atmosfera na svirkama su ono sto izdvaja ovu mnogobrojnu ekipu od drugih. DIVERT je alternativna rock smesa sačinjena od kompaktno upakovanih gitarskih rifova, začinjenih beatova i oštre socijalne reakcije na sveokolni neukus. Bend postoji dugi niz godina, nastupao je na preko stotinu koncerata, kako u zemlji, tako i u regionu, uključujući i nastupe na većini eminentnih festivala i rok manifestacija. Nakon boravka u inostranstvu, Dejan Seke sa ozbiljnim povredama dva prsta leve šake, zarađenih u Švajcarskoj, dolazi u Srbiju, i zajedno sa svojim dugogodišnjim drugarom, Zoranom Kočovićem Kočom nastavlja da radi ono što najviše voli, a to je da peva i svira, uprkos evidentnom hendikepu na dva prsta, zbog čega i bend dobija naziv Two Fingers. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Vice žurka vas očekuje u KC Labu. Loobane i Zharulja pospešuju vrele dane još vrelijim hitovima koji su se slušali osamdesetih. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova.

Nedelja, 3. jul 

Dan za odmor i opuštanje uz Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo