.
Trenutno
Sajt dana
 Novinari O radija
Kultura

Nedeljni vodič od 26. novembra do 2. decembra

26.11.2018.

Početak poslednjeg meseca u godini u kombinaciji sa mnoštvom zanimljivih događaja...

.

Ponedeljak, 26. novembar

Još jedan Drum circle biće održan u Omladinskom centru CK13. Organzatori sve zainteresovane pozivaju na neformalno okupljanje na koje su dobrodošli svi koji su voljni da učestvuju u komunikaciji, kroz improvizaciju na perkusijama. Za učestvovanje nije neophodno prethodno iskustvo i/ili muzičko obrazovanje, ali je potreban stav i aktivnost koji se zasnivaju na slušanju drugih i igri kroz koju se generiše komunikacija u kojoj je izražen duh zajednice. Drum Circle će se u narednom periodu održavati svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu, a svi zainteresovani mogu se prijaviti ovde. Učešće je besplatno.

Projekcija filma "Grad heroja" biće održana u CK13. Film govori o životu i stradanju narodnog heroja Žarka Zrenjanina, kao i o inicijativi desničarskih organizacija da se gradu Zrenjaninu promeni naziv, bez saglasnosti njegovih stanovnika, a snimljen je u produkciji Radničkog video kluba. Posle projekcije biće organizovan razgovor o zatiranju antifašističke tradicije u Srbiji i Zrenjaninu. Govoriće Branislav Markuš, aktivsta ZSF-a i Zoran Petakov, antifašista i levičarski aktivista iz Novog sada. Početak je u 20 časova.

Kraj partije čeka vas u Pozorištu promena. To je predstava o odnosu roditelja i deteta i cikličnosti i ponavljanju istih odnosa iz generacije u generaciju. Ham i Klov žive u nekoj vrsti simbioze i ne mogu jedno bez drugog, ali ipak nemaju saosećanja jedno prema drugome. U iščašenom svetu u kojem nije još mnogo šta ostalo, jedino čemu mogu da se nadaju je da dođe kraj te njihove igre. Početak je u 20 časova.

Utorak, 27. novembar

Nakon prošlogodišnjeg izdanja "Madonnawhore", Toby Driver dolazi u CK13 sa novim albumom "They Are The Shield" u kom evocira stvaralačku metodu razvijenu u periodu Maudlin of the Well: kantautorski senzibilitet uronjen u maglu sintisajzera, ekspanzivnih zvučnih okruženja, bogate kamerne orkestracije, praćen suptilnim perkusijama. Čućete izvođenje poslednjeg albuma, u pratnji: Timba Harris (violina), Charlie Schmidt (bubnjevi) i Nick Hudson (klavijature). Početak je u 20:30, a cena karte je 400 dinara.

Tribina Estetičkog društva Srbije pod nazivom "Estetika i istina" biće održana u knjižari Bulevar books. U pitanju je naučno-filozofska tribina povodom četrdesetogodišnjice osnivanja Estetičkog društva Srbije. Na tribini učestvuju doc. dr Una Popović – "Unutrašnja istina umetničkog dela", Vladimir Milenković – "Umetnost između ideologije i utopije – estetika u političkom ključu" i Miloš Miladinov – "Savremeni pristupi estetici – problem istine". Početak je u 18:30.

Dani vizuelne antropologije biće održani u Domu b-612. U pitanju je projekat realizovan kroz program "LOKOMOTIVA 2018" i rezultat je želje da se omogući mladima da se upoznaju sa vizuelnom antropologijom kao disciplinom. U okviru ovog projekta, u prostorijama Doma b-612 u Novom Sadu, održaće se tri događaja, na kojima će učesnici Škole vizuelne antropologije predstaviti svoje filmove i govoriti o vizuelnoj antropologiji generalno. Ovaj događaj biće održan i 30. novembra i 11. decembra, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Sreda, 28. novembar

Izložba pod nazivom "Mene", novovaroške/novosadske umetnice Erne Paljevac biće održana u Omladinskom centru CK13. Motiv ličnosti (umetnice) se prati u svojim fazama (menama) u konstelaciji elemenata i sila unutar niza stvarnosti - od psihičke stvarnosti misli, osećanja, želja i snova, do kosmičke stvarnosti i unutar nje delujućih zakona - 96 zakona kojima je podvrgnut Mesec, 48 zakona Zemlje, 24 zakona planeta, 12 zakona Sunca, šest zakona svih zvezda i tri zakona svih svetova. Početak je u 20 časova.

Osnovna obuka za uključenje mladih u društveni aktivizam biće održana u prostorijama Američkog kutka. Za cilj imaju osnaživanje mladih za aktivno učešće u društvu i procesima donošenja odluka. Obuka će biti organizovana kroz seriju radionica koje će voditi stručni tim sastavljen od društvenih aktivista, predstavnika medija, psihologa i sociologa koji imaju dugogodišnje iskustvo angažovanja u sektoru civilnog društva i akademskoj zajednici.

Četvrtak, 29. novembar

Udruženje građana "Sloboda prava" predstavlja dokumentarni film pod nazivom "U Bluru" o problemima seks radnika i radnica u Srbiji. Film prikazuje seks radnicu koja govori o kriminalizaciji klijenata i seks radnika, a projekcija će biti održana u CK13. Nakon filma uslediće diskusija u kojoj će učestvovati Biserka Lekić i Aleksandar Hajdari, Nebojša Đurasović i Ana Todorovski, montažerka dokumentarnog filma. Početak je u 18 časova.

Maraton filmova Shrek u Domu b-612. Početak je u 18 časova i ne treba vam više nijedna informacija da shvatite zašto treba da budete tamo.

Svi ga znamo iz sastava Bad Copy i po brojnim saradnjama i projektima u nešto drugačijem obliku. Međutim, Đorđe Miljenović sa bendom je svakako jedna od zanimljivijih stvari koja se pojavila na muzičkoj sceni Srbije u poslednje vreme. Kao takav nastupiće u Gerila baru sa početkom u 22:30.

Najbolji klabing je klabing četvrtkom. Kendi i Struka to znaju i stižu u MAD night club. Ovo je Strukin prvi novosadski nastup nakon dužeg vremena, u tandemu sa Kendijem, kog ste imali priliku do sad da čujete samo na Exitu. Njima će se pridružiti i Grzi i Papi Jaaz. Cena karte je 350, dok će na ulazu u klub biti 450 dinara. Početak u 22 časa.

Petak, 30. novembar

Posle uspešne japanske turneje, novosadski rege metalci Senshi nastupiće u CK13. Senshi se rodio iz projekta za video igru sa japanskom tematikom na kojoj je Adam Rakić (vokal) radio. Igra nije uspela, ali je metal muzika za igricu koju je komponovao Dalibor Rajk ostala, pa je Adam u svom prepoznatljivom stilu repovao preko muzike iz igre i okačio na Youtube. Ubrzo nakon toga oformljen je Senshi. Ulaz je donacija, a početak je u 21 čas.

U knjižari Bulevar books čeka vas nastup jazz/soul benda Manivi, koji predvodi kantautorka Ivana Vukmirović. Istoimeni album prvenac objavljen je 2016.  godine pod okriljem izdavačke kuće Lampshade media. Album se sastoji od devet numera na engleskom jeziku, koje su u studiju uživo odsvirane tako da je svako od učesnika u procesu snimanja dao svoj, jedinstven pečat. Početak je u 21:30, a cena karte je 300 dinara.

Za odjavu meseca novembra, Gerila bar pravi dobro poznatu guilty pleasure žurku. Početak je od 22 časa, a upad 200 dinara.

Subota, 1. decembar

Živa biblioteka biće održana u CK13, a funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme "knjigu" na određeno vreme. Postoji samo jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne isključenosti. Početak je u 13 časova.

Zrenjaninska umetnica i kantautorka Ana Avramov dolazi u Bulevar books, ovaj put sa bendom i promovisaće svoj EP album-prvenac "Open Heart". Projekat Ane Avramov je prljavi svedeni dream pop u kom muzička jednostavnost otvara prostor za duboku ekspresivnost njenog glasa. Njen muzički stil kreće se unutar koordinata indie-post rock-dream pop-a i ravničarske melanholije njenog kontra-alt vokala. Početak je u 21:30, a cena karte 300 dinara.

Tradicionalno, Music Harmony svakog decembra organizuje novogodišnje i polugodišnje koncerte na kojima se predstavljaju polaznici raznih smerova škole. Želja im je da deca stiču muzičko iskustvo, a nema boljeg načina od koncerata na istaknutim mestima među kojima je i KC Lab. Početak koncerta je podne, a ulaz je besplatan.

The beat fleet stiže u Gerila bar. TBF je jedna od najprogresivnijih i originalnijih muzičkih priča na Balkanu. Počeli su kao hip hop sastav 1991. godine i menjali formu i razvijali zvuk do 1997. kada su izdali svoj prvi album pod imenom Ping Pong. Nakon toga dolazi do njihovog uspona, formiranja posebnog muzičkog izražaja i velike popularnosti na ovim prostorima. Iza sebe imaju sedam studijskih izdanja koja su zaslužila samo najveće nagrade diskografije i kritike. Početak je u 22:30, a karte su 1.000 dinara.

Sedmi Pozitivan koncert, povodom Svetskog dana borbe protiv side, biće obeležen u Shamrock baru. Ovoga puta sviraće Šinobusi i Čupavci. Početak je u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Nedelja, 2. decembar

"21.vek" je novi post-punk projekat Vaska Atanasoskog (Bernays Propaganda, Xaxaxa), Denija Krsteva na gitari (Fonija, Bernays Propaganda, My Tear, Xaxaxa)i Radeta Jordanovskog na basu (FxPxOx). U sklopu regionalne turneje dolaze u Dom b612 da promovišu svoj debi album sa koga su izdali singlove: "Novo sonce", "Bi go prašal Karamanov", "Kako vo 96ta"… Početak je u 21:30, a ulaz 200 dinara.

.
Nedanvni nastup Mikija Solusa u Domu b-612 bio je odlična prilika da ovog zagrebačkog umetnika zamolimo da slušaocima Oradija…
.
Loše vreme, dobri događaji...
.
Deseto izdanje festivala "Poezika" biće održano 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada, a nastupiće J.R.August, Katarina Pejak i…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?