...
TRENUTNO16:00 - 21:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 26. februara do 3. marta

25.02.2024.

Poslednje nedelje februara vas očekuje dosta zanimljivih stand up večeri, a tu su i razni koncerti i književne večeri.

.

Ponedeljak, 26. februar 

Radionica "Prepoznaj falsifikat: ChatGPT i DALL-E u kontekstu domaćeg kulturnog nasleđa" je u Svilari. U pitanju je prva u nizu radionica u "Veštačkom ateljeu" i "Veštačkoj pisarnici" u KS Svilara, na kojima će učesnici imati priliku da kroz interakciju sa čet-botovima procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati, kao što su ChatGPT i DALL-E, mogu da oblikuju kulturu našeg društva. Početak je u 16 časova.

Stand up show Aleksandra Perišića "Superišić" je u Gerili. Superišić je topla ljudska priča u šaljivom tonu, sa pevanjem i igranjem u haha molu. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Promocija knjige "Guguto memeto", Stefana Tićmija, održava se u Bulevar booksu. "Guguto memeto" je knjiga koja nas vodi u Selo na rubu razuma, u svet igre, smrtnosti i ljubavi. Nesvakidašnje dirljiv podsetnik na istinsku moć reči i priča. Početak je u 19 časova.

Promocija zbirke poezije "Tri života južnije", Amine Hrnčić, održava se u CK13. "Pesnikinja upućuje kritiku privatizaciji prirodnih resursa i nezaustavljivom potčinjavanju prirodnog obilja korporativnim interesima. Inficiran vrednosnom paradigmom aklamacije u okvirima referentnih socijalnih grupa i uopšte, društvene potvrde i priznanja – čovek današnjice neće pokazati minimum saosećaja spram faune koju surovo eksploatiše ne uvažavajući prostu činjenicu da su 'u zahvatu' živa bića čiji su registri svesti i osećajnosti ispitani i utvrđeni", navodi Ognjen Petrović u recenziji. Početak je u 18.30.

Utorak, 27. februar 

Muzički otvoreni mikrofon je u Fridi. Dobrodošle su sve obrade, autorske numere, poezija i razni instrumenti. Na bini će već čekati spremna jedna gitara i, naravno, otvoreni mikrofon. Početak je u 20 časova.

Sreda, 28. februar 

Vojvođansko stand up veče je u Gerili. Nastupaju Nebojša Grujić, Žarko Medar-Cuba i Dušan Varničić. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Benefit događaj "Za slobodnu Palestinu" održava se u CK13. Događaj se organizuje u okviru pokreta "Umetnici/ce protiv aparthejda (AAA)" koji predstavlja globalnu inicijativu posvećenu podršci palestinskim glasovima. Pokret inspiriše umetnike/ce širom sveta da se pridruže, organizuju događaje pod vizuelnim identitetom AAA i povežu se sa lokalnim zajednicama kako bi zajedno izrazili hitan poziv za momentalnim i potpunim prekidom vatre putem umetnosti i kulturne mobilizacije. Svako ko želi da učestvuje na prodajnoj izložbi i da na taj način pomogne da se prikupe sredstva za pomoć narodu Palestine, svoj rad može da dostavi u CK13 u ponedeljak 26.02. i utorak 27.02. od 15 do 19 časova. Početak događaja je u 19 časova.

Open mic stand up veče je u Nirvana cafeu. Ako želite da nastupate, prijavite se na link. Karte su 350 dinara, a početak je u 20.30.

Žensko stand up veče je u London pubu. Nastupaju Jelena Radanović, Lena Ilić i Marija Žagar. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 29. februar 

Promocija knjige "Danas nam je divno dno (i drugi igrokazi)", Mićka Ljubičića i Voje Žanetića, održava se u Bulevar booksu. Početak je u 19 časova.

Književno veče sa Magdalenom Blažević je u Zenit booksu. Početak je u 19 časova.

Dža ili Bu i Jolly Little Bunch nastupaju u Domu kulture. Dža ili Bu dolaze u Novi Sad da ispromovišu svoj osmi studijski album "Jasno i glasno". Jolly Little Bunch je supersonični all stars bend, ponos najnovijeg poglavlja rokenrolanja na novosadskom asfaltu. Karte su 800 dinara, a početak u 21 čas.

Petak, 1. mart 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Očekuju vas mali proizvođači prehrambenih proizvoda, rukotvorine, umetnine, nakit, aksesoari i prirodna kozmetika. Početak je u 17 časova.

IDEM i Monohrom nastupaju u CK13. IDEM je solo projekat Antuna Alekse, člana bendova Porto Morto, JeboTon Ansambl i Trophy Jump. Monohrom je novosadski indie rok bend osnovan 2016. godine pod uticajem britanske alternativne scene 90-ih, indie roka 2000-tih i rokenrola 60-ih. Upad je 700 dinara, a početak u 20.30.

Lazarvs, Northern Revival i Polywhy nastupaju u Fabrici. Lazarvs je mađarski metal bend osnovan 2008. godine u Budimpešti. Oni rade kao moćni trio, isporučujući snažan i energičan zvuk koji privlači metal entuzijaste širom sveta. Northern Revival je heavy rock/stoner metal bend iz Novog Sada, osnovan 2012. godine. Iza sebe imaju objavljena četiri studijska izdanja i preko 200 koncerata. Polywhy je post-hardcore/mathcore/noise sastav iz Novog Sada koji je nastao početkom 2019. u obliku instrumentalnog projekta. Upad je 800 dinara, a početak u 20 časova.

Commissar Lag i Luka Jukić "vrte" u Tunnelu. Za Laga neki kažu da je "novosadska zvezda", neki da je "Serbia's finest", a organizatori ističu "svetski, a naš". U podzemlje Tvrđave po prvi put stiže i mlada nada Luka Jukić, sve važnije ime domaće tehno scene. Upad pre ponoći je 700 dinara, a posle toga 1.000. Početak je u 23 časa.

Subota, 2. mart 

Six Pack slavi 30 godina postojanja u Gerili. Six Pack ponovo dolazi na domaći teren, u Novi Sad, grad sa kojim je uvek imao čvrstu prijateljsku relaciju i veliku fan bazu. Ovog puta obeležavaju tri decenije od osnivanja benda koji je oformljen u jesen 1994. godine. Zajedno sa publikom podeliće svoje najveće hitove koji su ih postavili na muzičku scenu i zadržali ih čitavih 30 uspešnih godina. Upad je 1.000 dinara, a početak u 22 časa.

Stand up show Srđana Dinčića "Merkur beskućnik" je u Pozorištu mladih. Srđan Dinčić je stand up komičar iz prve postave organizacije Standup.rs, sa stažom od 13 godina aktivnog rada u svetu komedije. Bio je učesnik svih festivala u zemlji i regionu, kao i headliner svakog StandUpFest-a u Beogradu. Karte su 1.500 dinara, a početak je u 19.30.

Turbo Trans Turisti nastupaju u Bulevar booksu. Turisti se ne plaše putovanja po svim podžanrovima rok muzike. Prolaze pank, hardkor i postpank, kao žanrove iz kojih je potekao frontmen ovog benda, ali i mračniju i siroviju bluz i džez muziku. Eksperimentišu sa afričkim i avangardnim ritmovima i kompjuterski programiranom muzikom. Karte su 800 dinara, a početak je u 21.30.

Vlf i Runy "vrte" u Tunnelu. Vlf i Runy doneće emociju, energiju i, kako i ranije beše, ritual, svojevrsni šamanski put do oslobađanje duše, upakovan u jak celovečernji ples, kažu organizatori. Upad pre ponoći je 700 dinara, a nakon toga 1.000. Početak je u 23 časa.

Jevadh, Latebloom i Lavina nastupaju u CK13. Jevadh je nastao 2018. godine u Novom Sadu kao drugarski projekat. U njihovoj muzici se osećaju uticaji raznoraznih žanrova, koji su vrlo efikasno i efektivno uklopljeni u jednu vrlo energičnu priču. Na nastupu će, pored starog materijala, predstaviti publici nekoliko novih pesama. Bend trenutno radi na snimanju debi albuma. Latebloom je novosadski metalcore bend nastao početkom 2020. godine kao rezultat raspada nekadašnjeg benda Frozen Moonlight. Ovom prilikom bend će promovisati dosadašnje izdate singlove i novonastali materijal gde će neke stvari biti po prvi put predstavljene publici. Lavina, progressive metal bend iz Niša, nastao je sredinom 2020. godine. Nakon formiranja, članovi su većinu vremena posvetili pisanju i snimanju pesama za debi album "ODYSSEY", koji je objavljen 2022. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova. 

Nedelja, 3. mart 

Stand up show Dušana Jokića "Nisam ja pao s Marksa" je u Gerili. Dušan je profesor istorije iz Banjaluke i jugonostalgičar. Svaku drugu noć sanja Tita. Na njegovom nastupu ćete čuti teme kao što su poreklo, Bosanci ,SFRJ, žene i druge. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo