...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 25. septembra do 1. oktobra

24.09.2023.

Poslednji dani septembra donose nam dosta raznovrsnih događaja u vidu promocija filmova, knjiga, stand up večeri, žurki i koncerata.

.

Ponedeljak, 25. septembar 

Promocija knjige "Ima li koga kod kuće / Zapisi jednog šizofreničara" Slobodana Tišme je u Bulevar booksu. U pitanju je treći, preko reda objavljeni deo trilogije Astal tiš riba friš. Početak je u 19 časova.

Projekcija filma "Dancing rabbit" i diskusija o njemu očekuju vas u CK13. U pitanju je dokumentarni film koji govori o "Dancing rabbit" eko-selu iz SAD-a. Kao jedni od pionira pokreta eko-sela, oni i dan danas predstavljaju živu alternativu postojećem kapitalističkom i neodrživom svetu. Film prikazuje kako stanovnici ovog eko-sela žive, čime se bave, kakve strukture upravljanja su razvili - i kroz to daje ideje koje ukazuju kako bi drugačiji svet mogao izgledati. Početak je u 19 časova.

Utorak, 26. septembar 

Međunarodni festival proze PROSEFEST održava se od 26. do 29. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Publici će se predstaviti Erik Vijar (Francuska), Lajf Rant (Nemačka), Darko Tuševljaković (Srbija), Horhe Volpi (Meksiko), Vladimir Kopicl (Srbija), Magdalena Blažević (Bosna i Hercegovina), Gabi Čutak (Mađarska) i Želimir Periš (Hrvatska). Otvaranje je u 18 časova.

Otvorena vrata o programu Kreativna Evropa su u Svilari. Gošće Jovana Rapajić i Mina Radmilović Pjevac govoriće o mogućnostima jačanja programsko-organizacionih kapaciteta ustanova i organizacija u kontekstu očuvanja kulturnog diverziteta, interkulturalnog dijaloga i internacionalizacije. Početak je u 17 časova.

Uhvati film karavan: Pristupačnost nas povezuje održava se u Svilari. Očekuje vas pet filmova, dva video klipa, jedna tribina i gosti. Događaj je pristupačan gluvim i slepim osobama i osobama sa fizičkim invaliditetom. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Književno veče sa Erikom Vijarom je u Kulturnom centru Novog Sada. Erik Vijar spada u red najznačajnijih savremenih francuskih i evropskih književnih stvaralaca. Za knjigu "Dnevni red" dobio je Gonkurovu nagradu, a njegova knjiga "Rat siromašnih" našla se u najužem izboru za Bukerovu nagradu. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Sreda, 27. septembar 

Stand up Nikole Radojlovića "Crni humor specijal" je u The End cafeu. Nikola će izvesti specijal svojih najboljih fora iz domena crnog humora, ali i potpuno novi crni materijal koji će, zajedno sa starim proverenim forama, izvoditi u ovom "mračnom" specijalu. Karte su 800 dinara, a početak je u 20 časova.

Stand up show Džefa Vajtinga je u KC Labu. Džefova komičarska veština ne poznaje granice, što ga čini savršenim za svaku priliku. Od rasprodatih komičarskih klubova širom Evrope do ekskluzivnih korporativnih događaja i privatnih okupljanja, Džefov sjajan uspeh je bio veliki gde god da krene. Čak se pojavio na TV ekranima kao izvođač za BBC-jevu emisiju Shooting Stars. Upad je 900 dinara, a početak u 20.30.

Grupa Kalem nastupa u Sinagogi. Kalem čine akademski muzičari Stefan Ilić (violina/vokal) i Dušan Popović Lipovac (gitara). Gosti koncerta su tamburaški sastav La Banda, osnovan u Novom Sadu, kao i Miloš Jovanović (tambura). Karte se kreću od 1.000 do 1.200 dinara u zavisnosti od mesta sedenja. Početak je u 20 časova.

Dani francuskog cirkusa održavaju se 27. i 28. septembra u Fabrici. Prvog dana, od 20 časova, očekuje vas predstava "Duel": U okruženju promenjivog istorijskog konteksta i nestabilnosti cirkuskog života, "Duel" dovodi u pitanje moć podrške, saradnje i kolektivnog rada u suprotnosti sa sukobima i neslogom koji vode ka osamljenosti i individualizmu. Upad je 500 dinara. Drugog dana na repertoaru je "Za bukvu / Pour hetre": Iako su na sceni dvojica akrobata, ova kreacija zamišljena je kao kvartet. Oni svoje osluškivanje dele sa drvetom bukve - saučesnikom i još jednim predstavnikom živih, ali takođe i sa publikom koja je pozvana da dodirne, nosi i popne se na ovo osetljivo drvo. Upad je na donaciju, a početak je u 18.30.

Četvrtak, 28. septembar 

Besplatna savetovanja o studiranju u Americi održavaju se 28. i 29. septembra u American corneru. Upis daljih studija u Americi nije jednostavan zadatak - potrebno je pronaći odgovarajuću instituciju, odrediti finansiranje obrazovanja i završiti svu papirologiju. Odgovore na sva vaša pitanja o procesu nastavka obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama možete dobiti na specijalnom savetovanju. Prvi dan rezervisan je za osnovne, a drugi za master i doktorske studije. Prijave su na https://forms.gle/qxvzGBk8PR59mCzk7, a početak je u 18.30.

Događaj "Pesme Dekamerona - Nova renesansa" održava se u Svilari. U pitanju je muzičko-plesno delo inspirisano Bokačevim Dekameronom i istražuje složenost ljudske prirode kroz kombinaciju kamernog seksteta i modernog plesnog dua. U ovom izvođenju deset pesama iz Dekamerona se smenjuju sa deset priča ispričanih pokretima, sve dok pesma na kraju ne preuzme primat nad igrom i oživi osećaj univerzalne borbe između dobra i zla u čoveku, pri čemu je krajnji cilj doživeti radost. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 29. septembar 

Senshi nastupa u Fabrici. Sada sa dva albuma i dve japanske turneje iza sebe, u treningu je i spreman je da vas razdrma toliko da seizmološki zavod to pokupi na svojim instrumentima, kažu organizatori. Sa Senshijem će tresti i Downstroy, kikindski prekaljeni metalkoraši koji će uskoro objaviti novi album. Da cela priča ima lokalni duh, tu je DJ Banzae, član nekada aktivnog novosadskog dua MadRed, koji otvara i zatvara događaj. Karte će moći da se kupe na dan koncerta po ceni od 500 dinara. Početak je u 21 čas.

Premijera baleta "Kopelija" Lea Deliba je u SNP-u. "Transcedentalna, ali sasvim realistična priča o lepoti lutke Kopelije, mudrosti devojke Svanilde i naivnosti njenog verenika Franca koji, jureći za fikcijom, zanemaruje prave vrednosti života i o zanosu starog naučnika Kopelijusa što ljubomorno čuva čudesne izume u radionici." Karte se kreću od 800 do 1.200 dinara. Početak je u 19 časova.

Tumblr throwback žurka je u CK13. Puštaće se The 1975, Halsey, MCR, Arctic Monkeys, Melanie Martinez, The Smiths, Lana del Rey, P!ATD, Paramore, Marina and the Diamonds, The Neighborhood, tøp, Lord Huron, The Lumineers i drugi. Ulaz je na donaciju, a početak je u 20 časova.

Yugostalgija žurka je u Gerili. Pored mnogih izvođača koji su obeležili osamdesete, imaćete prilike da čujete i nove izvođače i sastave sa regionalne scene. Cena karte u prvih sat vremena je 300 dinara, a nakon toga će iznositi 400. Početak je u 21 čas.

Evropska noć istraživača obeležava se u naučnom klubu Novi Sad. Naučnici će vas na kreativan i inspirativan način uvesti u svet nauke, spremni da sa vama podele mnoga naučna saznanja i prikažu deliće svojih istraživanja. Početak je u 16 časova.

Subota, 30. septembar 

Nihilism, Oskrnavitelj i Pustoš nastupaju u klubu Dvorište. Nihilism je grčki blek metal bend formiran 2019. godine. Bend je poznat po složenosti kompozicija, kao i po strogoj ideološkoj orijentaciji koja okružuje ceo poduhvat. Zvuk Nihilisma karakteriše tehnička veština, disharmonija, intenzivna atmosfera i kombinacija tradicionalnih blek metal elemenata sa više eksperimentalnih i progresivnih elemenata. Bend Oskrnavitelj, autorski izdanak srpske blek metal scene, osnovan je 2021. godine u Beogradu. Hladne i emotivne melodije, mračni i često sirovi gitarski rifovi sa snažnim vokalom glavne su odlike stila benda koji svoju autentičnost pronalazi u oslanjanju na blek metal 90-ih. Bend Pustoš dolazi iz Inđije i izlaže svoj stil muzike koji sami zovu "epski atmosferični blek metal". Muziku benda prožimaju hladne melodije blek metala prožete sporim dum deonicama i atmbijentom karakterističnim za ove žanrove. Upad je 500 dinara, a početak u 18 časova.

Vizelj nastupa u Fabrici. Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača Hali Gali kolektiva dolaze u Novi Sad da demonstriraju svoju silovitu energiju koju su u poslednje vreme digli na potpuno novi nivo. Gosti na koncertu biće Viking Krew - beogradska pank-rep-rejv grupa, osnovana 2014. godine. U periodu od 2017. do danas stekli su kultni status, zahvaljujući mešavini agresije i humora u svojim pesmama, DIY produkciji i energičnim nastupima. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

The Overjoyed, Frenzee, Clutch at Straws i Citizen X nastupaju u CK13. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Nedelja, 1. oktobar 

Predstava "Čekajući njega" igra se u Kulturnom centru Novog Sada. Scensko delo nastaje iz umetničkog istraživanja savremenog društva. Bazirano na Beketovom "Čekajuci Godoa" delo se bavi egzistencijalnim i fundametalnim pitanjima sa kojima se svako ljudsko biće suočava. Ulaz je besplatan, a početak je u 17 časova.

Veče crnog humora je u Gerili. Nastupaju Ivan Tomić, Nikola Silić, Filip Ugrenović, Aleksandar Perišić i Branko Krsmanović. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo