...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 25. do 31. decembra

24.12.2023.

Ove nedelje dočekujemo novu 2024. godinu, pa nas očekuje dosta žurki i koncerata.

.

Ponedeljak, 25. decembar 

U okviru čitalačke radionice u CK13 razgovara se o "Dva eseja o televiziji" Teodora Adorna. Teodor Adorno, jedan od ključnih članova Frankfurtske škole, razmatra fenomen televizije i njen uticaj na percepciju stvarnosti i oblikovanju kolektivne svesti. Prijava je na https://t.ly/fJTmt, a početak je u 18 časova.

Promocija zbirke "Staza - stihohod pesnika" održava se u Bulevar booksu. Reč je o izboru poezije i esejistike učesnika festivala Staza, koji se deset godina održava u okrilju Manastira Bogoštica, iznad Krupnja. Početak je u 19 časova.

Koncert "Sa romskom dušom" je u kulturnoj stanici Barka. Ovaj projekat namenjen je očuvanju i promovisanju tradicionalnog i savremenog muzičkog stvaralaštva Roma. Početak je u 18 časova.

Utorak, 26. decembar 

Izložba "Dani Baleta" otvara se u Fabrici. Pod ovim nazivom, po treći put, naš poznati muzičar i kompozitor Zoran Bulatović Bale predstaviće svoje crteže nastale tokom ove godine. Po prvi put, većina radova koji će biti predstavljeni realizovana je na platnu, a ne kao do sada, na papiru. Bale je do sada imao tri samostalne i učestvovao na tri grupne izložbe. Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se vidi do 31. decembra.

Ansambl Libercuatro nastupa u Sinagogi. Specijalizovan za izvođenje tango muzike, ansambl redovno nastupa u reprezentativnim dvoranama širom Srbije, ali i na poznatim festivalima etno, džez, tango muzike i muzike sveta (world music) u regionu. Sastav čine izuzetni muzičari, koji su podjednako uspešni i na drugim muzičkim, scenskim, naučnim i pedagoškim poljima. Njegov idejni tvorac, autor muzičkih aranžmana i umetnički direktor jeste pijanistkinja Кsenija Ristić. Karte su 800 dinara, a početak je u 20 časova.

Stand up show Filipa Ugrenovića je u Gerili. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Sreda, 27. decembar 

Novogodišnji koncert duvačkog orkestra "23. oktobar" održava se u Eđšegu. Pored orkestra, na koncertu će nastupiti i solisti i plesači. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Projekcija filma "Lajanje na zvezde" je u CK13. Nakon projekcije nastavlja se sa muzikom u duhu filma. Čeka vas veče domaćih i svetskih šlagera. Ulaz je na donaciju, a početak je u 19 časova.

Kvartet Pneuma održava novogodišnji koncert u amfiteatru Spensa. Na programu će se naći muzički biseri klasične muzike - dela Pučinija, Rosinija, Bizea, Mocarta, Vebera i drugih. Karte su 700 dinara, a početak je u 19 časova.

Izložba "Slike duše" otvara se u kulturnoj stanici Barka. Kroz likovne radionice, osobama koje su na lečenju od različitih oblika zavisnosti pružena je mogućnost da kroz stvaralaštvo ispitaju i pronađu svoje talente koji su često zanemareni i potisnuti, i iskažu svoje unutrašnje osećanje. Otvaranje je u 19 časova.

Stand up show Dejva Tompsona je u LABaru. Dejv je nastupao u 48 zemalja, pisao materijal za komičare poput Harija Hila i Omid Djalilija i igrao u popularnim TV emisijama i filmovima kao što su "Teletabisi", "Munsteri" i "Poslednje kraljevstvo". Upad je 800 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 28. decembar 

Marko Babović nastupa u Pero baru. Marko se muzikom bavi od detinjstva, a autorskim radom od 2014. godine, kada je počeo da piše svoje pesme. Do sada je izbacio čak 17 singlova i još četiri druge pesme koje je objavio kao demo snimke. Učestvovao je na nekoliko festivala, a nedavno je osvojio prvo mesto na kantautorskom TAKT festivalu u Novom Sadu. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Promocija knjige "VIDEOMEDEJA - četvrt veka - od videa do transformacija medija" održava se u Bulevar booksu. O knjizi će govoriti Ivana Sremčević Matijević, Srđan Radaković i Mileta Poštić, dok će moderator razgovora biti Milan Tripković. Nakon razgovora, publika će imati priliku da prisustvuje i premijeri dokumentarnog filma "Video restArt" u trajanju od 30 minuta, koji istražuje pet decenija video umetnosti u ko-relaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje, autorke Ivane Sremčević Matijević. Početak je u 20 časova.

Draga i The White Feathers nastupaju u CK13. Draga Mrvoš Mott je rodom iz Negotina i bavi se kantautorskim radom pet godina. Nastupa pod imenom Draga, a temelj njenog muzičkog izraza je gospel. Album prvenac "Keep on walking" je izašao 2022. godine uz pomoć muzičke kuće POP Depresija. Nikola Dimitrijević je kantautor iz Novog Sada koji nastupa pod imenom The White Feathers. Njegov autorski rad je inspirisan amerikana i indie folk muzikom i muzičarima, kao što su Jason Isbell, Sufjan Stevens, Gregory Alan Isakov, Iron and Wine i Watchhouse. Njegova muzika je intimna, dirljiva, melanholična a opet protkana optimizmom. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Izložba fotografija "Italija kakvu još niste upoznali" arhitekte Nemanje Bogdanovića otvara se u Eđšegu. Autor fotografija je putujući po Italiji u periodu od deset godina ovekovečio telefonom njene znamenitosti, svakodnevicu i nezaboravne trenutke. Obišao je više stotina mesta u osamnaest od dvadeset regija ove zemlje, prešao put dug oko trideset hiljada kilometara i načinio više hiljada fotografija pametnim telefonom čiji izbor predstavljamo na ovoj izložbi. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 12. januara.

Rade Šerbedžija nastupa u Pozorištu mladih. Na tradicionalnom prednovogodišnjem koncertu Rade Šerbedžija će novosadskoj publici predstaviti pesme sa poslednjeg albuma, ali i neprolazne pesme "Ne daj se Ines", "Imam pjesmu za tebe", "Meni se dušo od tebe ne rastaje", "Barbara" i druge iz svoje bogate muzičke karijere. Karte za balkon su 1.990 dinara, a za parter 2.390. Početak je u 21 čas.

Karaoke veče je u Gerili. Početak je u 19 časova.

Izložba Miloša Točakovića "Ice Cre" otvara se u Art cafeu. "Ice Cre" prestavlja seriju digitalnih slika, nastalih po uzoru na generativna dela novog Web3 sveta umetnosti, koje u sebi sadrže "vorholski" fenomen pop arta. Otvaranje je u 19 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 29. decembar 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Pored hrane i pića, ukoliko ne bude minus, očekuje vas i karaoke party, kažu organizatori. Početak je u 17 časova.

MOUSSAKA nastupa u Bulevar booksu. Baš kao i istoimeno jelo, Moussaka se savija od pikantne mešavine klasičnih sastojaka i neklasičnih začina, od izvorne gitarske škole pedesetih do novokomponovanih jugoslovenskih estetika osamdesetih. Cena karata nije navedena, a početak je u 21.30.

Love Hunters nastupaju u Fabrici. U pitanju je velika proslava povodom objavljivanja novog albuma "Mother Mono Father Demo", ali i povodom 30 godina od albuma "Everclassic", koji je nedavno reizdat.
Oba albuma na vinilu moći će da se nabave na koncertu u Fabrici. Upad je 1.000 dinara, a početak u 21.30.

Monodrama Sandre Silađev "Dejt" očekuje vas u Pozorištu mladih. Ovog puta Sandra Silađev je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Međutim, njen “dejt” se ne pojavljuje. Olivera dakle čeka. Koga i šta? Da li će saznati rezultate svojih zdravstvenih nalaza? Hoće li otkriti koji je smisao braka i zaklinjanja na večnu ljubav? Kako Olivera tretira majčinstvo i tumači položaj žene u današnjem društvu? Da li će shvatiti zašto je dužina haljine i visina štikle obrnuto proporcionalna jačini morala? Hoće li saznati da li su kafići prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom? Da li je svet sigurno mesto za tinejdžerke? Da li je bolje biti plaćena ili neplaćena domaćica? Kako samohrana majka u isto vreme i doji bebu i ide na posao? Karte su 1.400 za balkon i 1.600 za parter. Početak je u 19.30.

Jay Lumen, Lea Dobričić i Miloš Vujović "vrte" na novosadskom sajmu u okviru Green love festivala. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 22 časa.

Subota, 30. decembar 

Poetarium se održava u Matki. Veče je otvoreno za svakog ko želi da učestvuje, čita i izvodi svoju poeziju. Treba spremiti do dve pesme i jednu guilty pleasure pesmu po izboru, i javiti se u inbox Poetariuma. Početak je u 20 časova.

Fit nastupa u Fabrici. Legendarni riječki bend objavio je ove godine album "The Best Of" na kojem se nalaze nove verzije njihovih najvećih hitova i koji je čak sedam nedelja najprodavaniji u Hrvatskoj. Osnivači grupe, Davor Lukas (vokal) i Zorko Opačić (gitara), obećavaju i mnoga specijalna muzička iznenađenja, premijerno izvođenje nekih pesama koje će se naći na njihovom sledećem studijskom albumu. Karte se prodaju po ceni od 1.500 dinara, a na dan koncerta biće 2.000. Početak je u 21 čas.

Bekfleš obeležava 10 godina postojanja na Novosadskom sajmu, u okviru Green love festivala. Ceo prednovogodišnji događaj će upotpuniti Spejs Noksi, Kene Beri, Ognjen i Fich, svako u svom autentičnom stilu. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 22 časa.

Nedelja, 31. decembar 

Doček Nove godine organizuje se u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Nastupaju ABBA RING, Buč Kesidi, Ljubičice, Kiril Džajkovski, Elemental, Partibrejkers, DJ Dejan Milićević i DJ Franck Roger. Ulaz na sve koncerte je slobodan, a početak je u 17 časova.

U Gorskom smešku nastupaju Soul o' clock i Đorđe Obradović. Upad je 2.000 dinara, a okupljanje je već od 12 časova.

Vladimir Aćić, Katalina, Synsane, Acor, Endzi, Kluzo, Lebronxu, Balša i Dažbog "vrte" na Novosadskom sajmu u okviru Green Love dočeka. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 22 časa.

DJ Brka i Runy "vrte" u Tunnelu. Runy i DJ Brka pažljivo miksaju, filtriraju i destilišu harmonije i ritmove, emocije i melodije, kako bi stvorili muzičke eliksire koji osvajaju srca i duše. Karte su 1.500 dinara, a na ulazu će biti 2.000. Početak je u 23 časa.

BigDrip & WooBack žurke se udružuju za doček u Domu kulture. Ukoliko slušate rep i trep, ovo je pravi način da dočekate 2024. Karte su trenutno 500 dinara, a do 31. decembra biće 1.000. Početak je u 21 čas.

U Gerili DJ Smuk "vrti" na dnevnoj žurki, a za doček je zadužen DJ Beathoven. Ulaz na dnevnu žurku je besplatan, a za doček se plaća 1.200 dinara. Dnevna žurka počinje u 12 i traje do 19 časova, a doček kreće od 21.

Tragovi prošlosti nastupaju u London pubu. Karte su u pretprodaji 1.500 dinara, a na dan dočeka biće 2.000. Tokom dana, od 12 do 20 časova, zagreva vas DJ Rey. Tragovi prošlosti kreću od 21 čas.

Novogodišnji rock show je u SNP-u. Čak 50 izvođača na pozornici izvešće muziku Robbija Williamsa , Tine Turner, Princea, bendova poput Led Zeppelin, Queen, Deep Purple, The Doors, AC/DC, Pink Floyd, Toto, The Rolling Stones, The Beatles i drugih svetskih imena. Karte su 2.500 dinara za balkon, a 3.000 za parter. Početak je u 20 časova.

U Lazinom teletu DJ Vanjanja i DJ Joe "vrte" za dnevnu žurku, a za doček su zaduženi DJ Sarchy i DJ Joe. Dnevna žurka kreće od 12 časova, a ulaz je slobodan. Doček kreće od 20 i ulaz se plaća 1.200 dinara.

Amaryllis, Schneider b2b Vanja, Azrana, Mozza b2b Mir i Yella b2b Adept "vrte" u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Ukoliko volite trance muziku, pravac Zrenjanin. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo