...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 23. do 29. septembra

22.09.2024.

Poslednji dani septembra donose nam dosta raznovrsnih događaja u vidu filmskih projekcija, izložbi, kvizova, stand up večeri, žurki i koncerata.

.

Ponedeljak 23. septembar

Art bioskop CK13: ciklus filmova "Drama!" će se održati od ponedeljka 23. septembra, do srede, 25. septembra. U okviru ciklusa prikazaće se tri filma koji su na velika platna donela popularne pozorišne komade. Ova tri filma predstavljaju ekranizacije drama u kojima su intimne, kamerne priče prikazane istražajući povezanosti i razlike ova dva medija. Na programu su sledeći filmovi: ponedeljak 23. septembar "Plinska svetlost", utorak 24. septembar "Gorke suze Petre fon Kant" i sreda 25. septembar "Krvopoliće". Sve projekcije počinju u 19.30, a ulaz je besplatan. 

Utorak 24. septembar

Izložba Seada Zejnelagića “Preobražaji pikturalnog prostora – Etape apstraktnog slikarskog postupka, od ideje do realizacije” biće otvorena u Velikoj galeriji SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Predmet ovog istraživačkog umetničkog rada je razmatranje fenomena hedonizma, uživanja u slikarskom postupku. On obuhvata širok spektar umetničkog preispitivanja i preobražaja. Čin slikanja podrazumeva da se kroz sopstveni ekspresivan i apstraktan stil, kao i kroz kontinuirani rad, preispita moje poimanje pikturalnog prostora i sopstvenih granica.Početak je u 19 časova.

Veče stand up komedije: Nit 'ora nit 'kopa se održava u Gerili. Ante Travizi je Splićanin sa Exita, dvadeseto-dvanaestogodisnjak rodom iz Splita. Bavi se stand up komedijom od početka 2016. godine. Inicijalno je bio član ogranka Studio Smijeha Split. Potkraj 2018. godine nastaje kolektiv Splicka Scena gde je rezident komičar od osnutka sve do danas. Zasad broji iza sebe preko 1000nastupa diljem Hrvatske i u regiji. Ulaz je 1000 dinara, a početak u 20.30.

Solo klavirski koncert Jelene Bošnjak održava se u kulturnoj stanici Eđšeg. Jelena Bošnjak će se predstaviti izvođenjem odabranog repertoara velikih kompozitora, Betovena, Šopena, Ravela, Bramsa i Josipa Slavenskog. Početak je u 19 časova.

Sreda 25. septembar

Predstava "Kompletna istorija pozorišta (ukratko)" biće izvedena u SKCNS-u, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Predstava je nastala po motivima teksta Meta Tompsona, u koprodukciji Gradskog pozorišta Bečej i Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Reditelj je Igor Pavlović, adaptaciju i dramaturgiju je uradila Mina Petrić, a u predstavi igraju: Srđan Kner, Simonida Mandić, Rade Maričić i Ivan Đurić. Ulaznica za mlade do 30 godina je 500 dinara, a za starije je 800 dinara. Početak je u 20 časova.

Četvrtak 26. septembar

Izložba Isidore Stojanović “Izvan granica” biće otvorena u u Maloj galeriji SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Kroz svoju umetničku praksu Isidora istražuje strukturu prostora i njegov efekat na svakodnevni život. Posebno je zanimaju teme masovne izgradnje, uticaj stanovništva na menjanje strukture stanovanja i arhitekture, pojam doma, njegova simbolika i značaj za pojedinca. Kroz svoju umetničku praksu često istražuje u poljima delovanja i provlači lično iskustvo pozivajući posmatrače da preispitaju svoje viđenje staništa. Početak je u 19 časova.

The Sopranos kviz se održava u KC Labu. Ako sanjaš gabagool, voliš da skokneš u Bada Bing, a Kristofer Kolumbo je heroj u tvojoj kući - dođi na druženje i kviz da proveriš da li imaš “makings of a varsity athlete”. Povedi svoju glorifikovanu ekipu, ili još bolje svoju goomah, i takmiči se za vredne nagrade! Kotizacija po članu ekipe je 300 dinara, a početak u 19.30.

Humanitarna svirka - Odliv Mozgova i Duo Anđela i Đorđe sviraju u Gerili. Na sceni će vas, od 20h, prvo zabaviti duo Anđela i Đorđe, koji već četiri godine izvode obrade domaće i strane pop-rock muzike, uz balkanske motive tradicionalne muzike iz različitih kultura. Nakon njih, od 22h, nastupiće grupa iz Novog Sada, osnovana 2008. godine, poznata po žestokim obradama domaćeg i stranog punk-a i rock-a, koja svojom energijom sa bine ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ulaz je 500 dinara, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

U Kulturnoj stanici Barka, od 26. do 29. septembra održaće se drugi Festival primenjenog pozorišta. Tokom četvorodnevnog festivala studenti i diplomanti Master modula Primenjeno pozorište na AUNS, u saradnji sa svojim nastavnicima, kao i drugi pedagozi koji u svom radu koriste metodologije primenjenog pozorišta, realizovaće predstave i radionice interaktivnog i participativnog pozorišta, za građane. Program festivala obuhvatiće i dve pozorišne predstave, “Pozorišna Laboratorija”, ineraktivna predstava za decu, i “Probuđenje: 11 ½ starih žena”. Ulaz na predstave je slobodan.

Petak 27. septembar

Terraforming vol. 2 se održava u prostoru K9 Station u Novom Sadu. Na drugom izdanju terraforminga po prvi put ugostićemo Makidu, koji će vas oduvati svojim LIVE nastupom uz podršku b2b setova naših Terra Tribe rezidenta i stare garde Jungle Islanda. Pored muzike i ozbiljnog soundsistema čekaju vas deco by Global Sect kao i Flare Creative Studio performansi sa svetlećim rekvizitima! Početak je u 21 čas, a ulaz 800 dinara. 

Pannox, Mogila Deathcult i Balgor sviraju u CK13. Metal bend Pannox nastao je 2022. godine. Iako zasnovani na zvuku treš metala, muzika koju sviraju, često izlazi van granica ovog podžanra, prihvatajući uticaje heavy, death ali i modernijeg metala. Mogila Deathcult iz Požarevca je poslednji bastion stiškog death metala čiji koreni leže u duboko upokojenoj sceni. Balgor je eksperimentalni black metal bend iz Subotice, osnovan 2023. godine. U maju 2024. objavili su svoj prvi album pod nazivom "Balgor". Inspiraciju crpe iz nordijske mitologije, misticizma i sličnih tema, stvarajući jedinstvenu atmosferu u svojoj muzici. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Festival "Dobro došli na naselje" održava se jedanaestu godinu zaredom, u organizaciji Novog kulturnog naselja, od petka 27. septembra do nedelje 29. septembra na adresi Bate Brkića 24 (sa dvorišne strane). Tokom tri dana posetioci će imati prilike da pogledaju više izložbi i prostornih instalacija, učestvuju u radionicama, panel diskusijama, pešačkim i biciklističkim turama, te uživaju u odabranom muzičkom programu. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Subota 28. septembar

Beogradski bend Consecration nastupiće sa novosadskim bendovima Northern Revival i Frakhtal u Fabrici. Ovom prilikom bend Consecration će promovisati novi, sedmi studijski album "Smrt, ljubav, smrt" koji su objavili 6. septembra. Northern Revival je stoner heavy rock bend iz Novog Sada, osnovan 2012. godine. Iza sebe ima 4 izdanja, 250 koncerata i pivski brend Northern Revival golden ale u saradnji sa 6th Street Brewery. Frakhtal je instrumentalni trio iz Novog Sada. Oformljen 2017. kao projekat školskih drugara, u svom zvuku spajaju udarne progresivne rifove sa melodičnim ambijentalnim zvukom post roka. Ulaznice u pretprodaji koštaju 1200 dinara, a na dan koncerta njihova cena će biti 1500 dinara. Koncert počinje u 20 časova.

Promocija knjige Jelice Kusmuk "Ispočetka" održaće se u Klubu Studentskog kulturnog centra Novi Sad, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Ovu zbirku poezije objavila je beogradska izdavačka kuća Čigoja štampa 2023. godine. Zbirka poezije „Ispočetka“ je prva objavljena knjiga Jelice Kusmuk; satkana je od trideset pesama, koje su kratke, jednostavne i dubokoumne. Svaka pesma je savremena, životna i bliska svakom čitaocu. Pesme pozivaju na razmišljanje, smisao i delovanje. Početak je u 19 časova.

Predstavljanje publikacije „Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja" se održava u parkiću Među brezama na Novom Naselju. Posle godinu i po dana zajedničkog rada urednika i komšija, došlo se do izuzetnog izdanja! U njemu su abecednim redom poređane biografije umetnika i stvaraoca koji su ostavili trag na nasleđe Novog naselja, ali i obratno. Cilj ovog istraživačkog projekta je da se formira baza informacija o stvaraocima i akterima na umetničkoj sceni u najširem smislu: književnosti, filmu, pozorištu, likovnim umetnostima, klasičnoj i rok muzici i produkciji na umetničkoj, kulturnoj i subkulturnoj sceni od osnivanja Novog naselja do danas. Predstavljanje publikacije će se održati u sklopu festivala „Dobro došli na Naselje 11".

Nedelja 29. septembar


Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Seks, droga, nasilje i strah: Četvoro prijatelja na pragu odrastanja

Veb-serija "Seks, droga, nasilje i strah," u režiji Tamare Kostrešević i Srđana Knera, prati četvoro prijatelja iz detinjstva – Mirka,…

.

Nit' ora nit' kopa: Splićanin sa EXIT-a se vratio u Novi Sad

U utorak je u Gerila baru održano veče stand up komedije "Nit ora nit kopa" komičara Ante Travizija. Ante je…

.

Evropska nedelja mobilnosti - Krećimo se kvalitetnije

Život u gradovima i organizacija kako poslovnih tako i privanih aktivnosti, postao je veoma komplikovan i zahtevan, možda ponajviše zbog…

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

Festival kamerne muzike, Kaleidoskop kulture, Novosadski strip vikend i festival savremenog plesa Tanz Platz samo su neki od događaja koji…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. jula

Druga nedelja jula proteći će u znaku EXIT festivala, ali još neki događaji će obeležiti ovu sedmicu u Novom Sadu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo