...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 22. do 28. oktobra

21.10.2018.

Zanimljivi događaji, kao zagrevanje pred hladne dane...

.

Ponedeljak, 22. oktobar

Još jedan ciklus filmova očekuje vas u Omladinskom centru CK13. Posvećen je Kar-Vai Vongu, režiseru, scenaristi i producentu iz Hong Konga, specifičnog vizuelnog stila, kojim tretira probleme ljudske otuđenosti i emotivnih sunovrata. Osim velikoj pažnji koju posvećuje kameri, Kar-Vai je poznat i po originalnim scenarijima s nelinearnom naracijom, što je, kako kaže u retkim intervjuima, zasluga uticaja argentinskog pisca Manuela Puiga (Poljubac žene pauka), čiji je veliki fan. Njegovi filmovi su simfonije komponovane od neizgovorenih emocija i skrivenih želja koje potiskujemo duboko u sebe. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a film  "Chungking Express" počinje u 20 časova.

Utorak, 23. oktobar

Ciklus filmova posvećen Kar-Vai Vongu - Raspoloženi za ljubav.

Predstava "Eling i Kjel Bjarne" deo je programa Trećeg Festivala mentalnog zdravlja koji se održava od 10. do 25. oktobra u Novom Sadu. "Eling i Kjel Bjarne" kamerna norveška komedija koja prati pokušaj dva potpuno različita čoveka, silom prilike cimera iz ustanove za duševno obolele, da se u stanu u centru Osla pod nadzorom norveške vlade "vrate u stvarnost". Prati njihovu promenu u kontaktu sa društvom i promenu društva u kontaktu sa njima. Pronicljiva i topla ljudska priča koja ostavlja za sobom zrno ludosti koje "normalnom" čoveku fali. Lokacija: Pozorište promena, početak u 20 časova.

Sreda, 24. oktobar

Ciklus filmova posvećen Kar-Vai Vongu - Srećni zajedno.

Prvo stand up veče komedije biće održano u Kulturnom centar LAB uz Bob BG i Nemanju Živanovića. Svoje bogato poslovno iskustvo Bob BG pretočio je u formu stand up komedije jer je propao u svakom poslu kojim se do sada bavio. Zato sad radi kao komičar, jer komedija je jedini posao gde ne može da propadne. Nemanja o sebi ne može reći mnogo stvari jer ne želi da se predstavi u lošem svetlu. Studirao dva fakulteta, položio isto toliko ispita. Voleo bi da bude vozač u GSP-u, ali samo ako vozi u garažu. Voleo bi da bude vozač ambulantnih kola, ali samo ako neko umire u njima. Takođe, voli i sport, ali to je platonska ljubav. Upad na stand up veče je 250 dinara, a početak u 21 sat.

Četvrtak, 25. oktobar

Aktivistički bioskop: "Partizani. Italijanski otpor u Crnoj Gori", biće održan u CK13. Autor ovog filma je Erik Gobeti, koji će prisustvovati projekciji i odgovarati na pitanja zainteresovanih. Nakon kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu na hiljade italijanskih vojnika na Balkanu je ostavljeno bez naređenja. Njih oko 20.000 u Crnoj Gori je rešilo da se suprostavi Nemcima. Prešli su na partizansku borbu, boreći se zajedno sa Titovom armijom. Ovaj film posvećen je upravo ovim herojima, koji su skupo platili svoj izbor. Naime, polovina njih je poginula ili preminula od gladi ili tifusa. Početak je u 20 sati.

Treći Festival mentalnog zdravlja biće zvanično zatvoren u Kulturnom centu Lab. Biće održani okrugli sto na temou "Mentalno zdravlje mladih: šta znamo, a šta još treba da naučimo?", Šiz kviz kao i igranka "Pump up the volume". Početak je u 18 časova, a ulaz je besplatan.

Televizijska novinarka Ivana Dragičević, nakon dve decenije karijere, prateći spoljnopolitička zbivanja, svoja iskustva s terena okupila je u publicističkoj knjizi "Nejednaki", koja je autentično svedočanstvo iz prve ruke o globalnim zbivanjima iz sveta politike i ekonomije, u kojem autorka pronicljivo i temeljno razlaže aktuelnu situaciju, pokazujući kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo. Promociju će održati u knjižari Bulevar books sa početkom u 19 sati.

Treća žurka pod nazivom "Cretini in azzione" donosi nam spoj nespojivih žanrova ali tako lepo fino pitko, da vam ništa tu neće biti ni za dodati ni za oduzeti. Kenny Loggins, pa Jennifer Lopez, pa Cock Sparrer. Filmski hitovi, pop, disco, rock, samo energija i đipanje i ljubav.  Posle kraće turneje po klubovima širom Španije, pravo iz Barselone DJ Prolo vas poziva na igranku. Gerila bar od 21 sat.

Petak, 26. oktobar

Grime Balkan Fest biće održan u Kulturnom centru Lab. Ovaj festival predstavlja regionalnu saradnju muzičara, DJ-eva i organizacija, radi promocije grime kulture. Pored grime kulture, GBF se bazira i na podršci artistima, u čijem radu se čuje jak uticaj UK undergroung bass muzike. Zahvaljujući velikoj podršci lokalnih organizacija,  priča počinje u Novom Sadu, 26. i 27. oktobra u KC Labu. U dva festivalska dana predstaviće se producenti, DJ-evi i MC-jevi iz tri regionalne zemlje, sa specijalnim gostom iz Irske. Ulaz je 100 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 27. oktobar

Koncert četiri benda i veče puno gitarskog nojza, divlje energije i kvalitetne elektronike biće održano u CK13. Nastupiće Dichotomy engine, Subotex, Dreddup i Tentacle wizard. Početak je u 21 čas, ulaz se naplaćuje 300 dinara, dok je za mlađe od 18 godina ulaz besplatan uz đačku knjižicu.

Šurenje Mask & Bal biće održan u klubu Quarter. Najveći maskenbal u Novom Sadu četvrtu  godinu za redom, događaj koji je svaki put do sad bio rasprodat, ove jeseni ugostiće trenutno najpopularniji neurofunk na svetu, pravo iz Rusije. Cena karte je 799, a početak je u 22h.

Postoji priča da postoji bend kojeg kad jednom čuješ ne možeš prestati da tražiš još. Postoji priča da postoji bend koji ljudi prvi put čuju, pa se pitaju i čude kako ga ranije nisu čuli. Postoji priča da postoji Slonz. Slonz, pobednik Demofesta, jedan od najboljih mladih bendova, tročlana ekipa koja svojim izuzetnim performansama mnogo doprinosi novom talasu srpske muzičke scene. Slonz stiže u Bulevar books. Početak je u 21:30 a ulaz je 300 dinara.

Hardcore punk i alternative rock veče biće održano u Domu b-612. U pitanju je Slang Poor Kids - italijanski hardcore punk bend  formiran krajem 2017. Izbacili su dva EP-a, "Slang Poor Kids" u januaru ove godine, koji su ispromovisali na nekoliko mesta u Italiji. Nedavno su izbacili "No Borders, No Nations". U sklopu promocije sviraće nekoliko svirki u Italiji i na Balkanu. Seven Mouldy Figs (7MF) je alternativni rock bend iz Zagreba. Osnovan je 2012, a aktivan od marta 2013. godine. Uz određene promene u postavi, bend na leto 2014. postaje trio. Iza sebe imaju dva EP-a i jedan album, te mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švedskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Srbiji i BiH, a izvode samo autorske pesme na engleskom jeziku. Početkom 2018. godine, 7MF je izbacio svoj prvi live session imena "Winter Session" i trenutno radi na svom drugom albumu. Početak je u 21 čas, a upad je 200 dinara.

Nedelja, 28. oktobar

Pozorište promena nedavno je otvorilo novu sezonu. Zagrevanje kreće predstavom po imenu Ljubavnik. Sara i Ričard su bračni par koji živi u Engleskoj, u predgrađu Vindzora. Njihov brak je otvoren, što podrazumeva da Ričard dozvoljava Sari vezu sa drugim muškarcem. Nju ljubavnik posećuje svakog popodneva, dok je Ričard na poslu. Jednog dana, Ričard odlučuje da prekine takav način života jer želi da živi u tradicionalnom braku sa svojom suprugom, sa čime se Sara ne slaže. On je istrajan u svojoj nameri, pokušavajući da sve vrati mogućem početku – tamo gde će se njihova iscrpljena i potrošena strast i ponovo oživljena vera prepoznati kao ljubav. Početak je u 20 časova.

U susret Halloween-u, Kulturni centar Lab ponovo organizuje Poetarium veče poezije. Pored dva kruga u kojem čitaju poeziju, uvode i treći krug čitanja gde će sa posetiocima čitati strašnu pesmu po izboru, pesmu koja ledi krv u žilama dok odzvanja ponoć. Maske i kostimi su poželjni da bi se dočarala atmosfera Halloween-a. Prijavite se za učešće u inbox Poetariuma ili na mail poetarium.ns@gmail.com. Start je u 21 čas.

Jedni od pionira youth crew zvuka, bend koji je dominirao scenom krajem 80ih, konačno dolazi u Srbiju. Gorilla biscuits stižu u SKCNS Fabriku. Gotovo tri decenije od izlaska kultnog albuma "Start Today" Gorilla stiže da nam priredi koncert o kojem će se sigurno dugo pričati. Početak je u 20 časova, a karte možete nabaviti po ceni od 1.800, dok će na dan koncerta na ulazu biti 2.300 dinara.

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo