...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura

Nedeljni vodič od 22. do 28. januara

22.01.2018.

Promocije knjiga, pozorišne predstave, koncerti, performansi...

.

Sreda 24. januar

Promocija zbirke "Žena iz Huareza" Uglješe Šajtinca počinje u 19h u kafe knjižari Bulevar Books. Uglješa Šajtinac je dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvuju: Uglješa Šajtinac, Tamara Babić i Dragan Babić.

Javni čas čitanja blogova u okviru kursa Blogerama (kurs pisanja blogova za učenike završnih razreda novosadskih srednjih škola) održava se u svečanoj sali Matice Srpske u 19 časova. Učestvuju polaznici kursa, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i Slobodan Vladušić iz Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti.

Četvrtak 25. januar

Predstavljanje romana Dragoslave Barzut "Papirne disko kugle" održava se u kafe knjižari Bulevar Books. Tribina počinje u 19h, u programu učestvuju Bojan Krivokapić, pisac i autorka Dragoslava Barzut. Dragoslava Barzut rođena je u Crvenki 1984. godine. Završila je Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Autorka je zbirke priča "Zlatni metak" (2012) za koju je dobila nagradu "Đura Đukanov" (2011). Za priču "Najduži je poslednji sat plus bonus track", dobila je prvu nagradu na regionalnom konkursu za kratku priču "Izvan koridora" (2011). Uredila je zbornik lezbejskih kratkih priča sa prostora ex-Yu "Pristojan život" (2013).

Komedija "Ženski razgovori" igra se od 20 časova u Pozorištu mladih. Po tekstu Duška Radovića, uloge tumače Svetlana Ceca Bojković, Vesna Čipčić i Milan Caci Mihailović. Ove godine "Ženski razgovori" slave 30 godina igranja.

Petak 26. januar

Bendovi Lazarath, Concrete Worms i All Except One sviraju u SKC Fabrika. Lazarath je  crossover hardcore bend iz Novog Sada  koji ovim počinje zagrevanje za predstojeću drugu zapadno evropsku turneju. Concrete Worms je garažni punk bend koji je dobro poznat novosadskoj publici, iza sebe imaju gomilu koncerata po regionu i šire. All Except One su predvodnici zrenjaninske hardcore scene koji se vraćaju na stejdž posle dve i po godine pauze. Koncert počinje u 21h.

Beogradski bend Bitipatibi vraća se u CK13 koncertom kojim se završava njihova zimska turneja, nakon svirki u Beogradu, Splitu i Zagrebu. Na repertoaru će biti prva dva albuma i pesme koje će se naći na trećem, a ovoga puta sviraju u proširenom sastavu. Ulaznica košta 600 dinara, početak je u 21h.

Monodrama "Laura, molim te" igra se u Startit Community Baru od 20 časova. Ovaj svojevrsni dramsko – muzički eksperiment inspirisan je Frančeskom Petrarkom i njegovim Kanconijerom i sproveden u savremenim laboratorijskim uslovima da dodjemo do saznanja: Kako danas, posle sedamsto godina, izgleda lirski subjekt? Kakav je on? I kakva je Laura? I šta je sa ljubavlju danas?  Monodrama je smeštena u današnje vreme, vreme digitalnog otudjenja i ogromne samoće. Glavnu ulogu igra Nikola Rakočević.

Promocija upravo objavljenog strip albuma "Crna zemlja" Gija Maestraćija, u okviru istoimene izložbe održava se u Francuskom institutu će. Početak je u 19 časova, učestvuju autor i izdavač, ulaz je slobodan.

Subota 27. januar

Ciklus muzičkih performansa "Svirka u knjižari" nastavlja se nastupom Kralja Čačka u kafe knjižari Bulevar Books. Kralj Čačka je pseudonim Nenada Marića, jedinstvene pojave na našoj sceni, za koga je Žikica Simić, voditelj kultnih radio emisija "Tajanstveni voz" i "Dole na uglu", rekao da ide putem koji povezuje Kurta Vajla i Bertolda Brehta sa Tom Vejtsom i Kapetanom Bifhartom. Svirka počinje u 21.30, a ulaz je kupovina vaučera u vrednosti od 200 dinara, koji se mogu iskoristiti za kupovinu knjige.

U Pozorištu promena na repertoaru je predstava "Eling i Kjel Bjarne", kamerna norveška komedija koja prati pokušaj dva potpuno različita čoveka, silom prilike cimera iz ustanove za duševno obolele, da se u stanu u centru Osla pod nadzorom norveške vlade "vrate u stvarnost". Prati njihovu promenu u kontaktu sa društvom i promenu društva u kontaktu sa njima. Pronicljiva i topla ljudska priča koja ostavlja za sobom zrno ludosti koje "normalnom" čoveku fali. Igraju: Nikola Živanović, Miloš Lazić, Mina Pavlica, Dušan Vukašinović i Milan Kolak.

Nedelja 28. januar

Posle dužeg vremena Masimo Savić ponovo dolazi u Novi Sad, u Srpsko narodno pozorište. Koncert počinje u 20 časova, ulaznice su u prodaji na blagajni SNP-a. Cene: parter I -1.800; parter II -1.700; Balkon sredina-16.00 i balkon levo/desno-1.500 dinara.

Možda te još zanima:

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo