...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

20.04.2019.

U nedelji pred nama, svega što poželite!

.

Ponedeljak, 22. april

Još jedan Drum Circle biće održan u Omladinskom centru CK13. To je neformalno okupljanje na koje su dobrodošli svi koji su voljni da učestvuju u komunikaciji kroz improvizaciju na perkusijama (nisu isključeni ni melodijski instrumenti). Za učestvovanje nije neophodno prethodno iskustvo ili muzičko obrazovanje, ali je potreban stav i aktivnost koji se zasnivaju na slušanju drugih i igri kroz koju se generiše komunikacija u kojoj je izražen duh zajednice, a koja ostavlja dovoljno prostora za dinamiku individue: Q & A u ritmu. Učešće je besplatno, a početak je u 18 časova.

U CK13 biće održana Slušaonica, ovog puta u pitanju je bend Joy Division. Biće emitovan prvo dokumentarni film o njima, a nakon toga će biti puštana muzika isključivo sa gramofonskih ploča. Za ovaj bend nije potrebna posebna najava. Tokom izuzetno kratkog postojanja, oni su uspeli da ostave neizbrisiv trag na rokenrol sceni. Grupa koja je svojom muzikom kreirala mračnu atmosferu, prožetu melanholijom i bliskim susretom sa surovom realnošću. Poseban akcenat biće na glavnom ideologu i frontmenu benda, Ianu Kurtisu. Početak je u 20 sati.

Izložba "Personal cosmos" Snežane Mijić biće održana u Kulturnom centru Lab. Ona je kolaže počela da pravi 2015. godine. Prvo fizičke, da lepi papire, ispituje oblike i boje, različite materijale i strukture, a onda da ubacuje i fotografije. Vremenom, kako je ušla u period seljakanja, iz jednog grada u drugi, pa u treći i četvrti, počela je da gubi stvari i da već ne zna gde joj se šta nalazi. Kompjuter i fotošop uvek su bili uz nju. Kako je ostajala bez prostora za rad u "realnosti", tako je napravila prostor u virtuelnoj realnosti i ulazila u digitalni kolaž. Start je od 20 časova.

Utorak, 23. april

Amplitude Magazin, u saradnji sa Kulturnim centrom Lab, organizuje #networking veče, sa ciljem predstavljanja veb platforme, njenog sadržaja, motiva za pokretanje i ciljeva. Ideja večeri je uključivanje što većeg broja pojedinaca, zajednica i institucija u rast Amplitude magazina, kao platforme za razmenu ideja, preispitivanje kulturoloških paradigmi i samoaktuelizaciju autora. Okupljanje počinje u 19 sati i svi su pozvani da se uključe.

Dok pokušavamo da nadoknadimo neprospavane noći aprilskog roka, spremamo se za Aprilski Rock, u Lazinom teletu. Kažu da dobre stvari ne treba menjati, tako da su u utorak za atmosferu zadužene Tri Palme Na Otoku Sreće, koje ispunjavaju sve (baš sve) vaše muzičke želje. Karte za svirku možete kupiti u Savezu studenata po simboličnoj ceni od 100 dinara, a sav novac biće uplaćen Fondaciji Budi human. Početak je u 22.

Koliko tragedija jednog čoveka može biti komična? Koliko je jednom čoveku njegov problem veliki, a zapravo smešan i ništavan kada se pogleda ceo svet. Koliko sudbina kroji našu putanju i dovodi nas do apsurdnih sukoba. Čehov u jednočinkama duboko voli i razume čoveka i gotovo se smeje našim sitnim brigama, koje nama deluju zastrašujuće. Predstavu Jednočinke možete pogledati u Pozorištu Promena, sa početkom od 20 časova.

Sreda, 24. april  

Predstava Jednočinke.

Predavanje "Ne boj(im) se" biće održano u KS Svilari, a predavačica je Snežana Radojičić. Vođena ovim pitanjem, Snežana će podeliti svoja neprocenjivo bogata nomadska iskustva i dočarati njeno poimanje straha od mraka, šta to vreba kada se na prekidaču ugasi svetlo, a upali prirodna tama, samo još zvezdama obasjana. Šta je bio njen svetionik u nepreglednoj pustinji Gobi iznad koje se ponosno prostiralo samo beskrajno noćno nebo? Šta je održava u životu i pomaže da umiri ubrzan rad srca? Početak je u 19 sati.

StandUP Comedy - Novi Sad u saradnji sa Kulturnim centrom Lab najavljuje poslednji open mic ove sezone i ovim putem poziva sve ljubitelje komedije i nove stand up komičare na dolazak i učestvovanje u stvaranju novosadske stand up scene. Trebalo bi samo da im pošaljete poruku da želite da učestvujete. Nastup naravno mora biti u potpunosti autorski, dok je njegova dužina maksimalno sedam minuta. Ulaz je 100 dinara, a početak u 20:30.

Četvrtak, 25. april

Serijal događaja u Kulturnom centru Lab pod imenom "Experiment" se nastavlja. Kroz neformalan i opušten razgovor u dnevnoj sobi, uz muziku koju inače nećete čuti u klubu, gost će ovoga puta biti Stefan Rončević Runy. Nakon live intervjua koji možete pratiti na njihovoj fb stranici od 21:00, Runy će vrteti muziku u KC Labu. Stefan Rončević Runy, vlasnik muzičke kuće, promoter, DJ i producent siva je eminencija projekta CMOK, a svu svoju energiju uložio je u jedinstvenu viziju razvoja elektronske muzike u lokalnoj zajednici u kojoj živi. Početak je u 19 časova.

Roman Miloša Doroškog "Ovnova glava i veprov zub" predstaviće rok encikopedista Petar Janjatović, književnik Radoman Kanjevac, dr Zlatomir Gajić i autor u kafeu "Oblomov". Biće održan i muzički deo promocije, a sviraće džez kvartet "Teofanović".  Kako je napisao Radoman Kanjevac, "Ovo je, pre svega, ljubavna priča jednog mladog, duhovitog pisca. Ta priča je savremena, jer se događa u ovom veku, ali to ne oduzima ništa od njene univerzalnosti, koja bi je učinila zanimljivom u svakom vremenu. Ovaj akcioni, avanturistički roman, koji je neka vrsta omaža filmskoj umetnosti, čita se lako, bez predaha, pre svega zato što njegova struktura ima osobine koje ima dobar filmski scenario: uzbudljivost, neizvesnost, dobar zaplet i glavnog junaka kome nedostaju ljubav, nežnost i tačka oslonca u potrazi za smislom." Početak je u 17 časova.

Petak, 26. april

Psihodelični garažni pank i post pank su žanrovi u kojima se grčki sastav Bazooka kreće. Isti ovaj sastav stiže nam u CK13. Singl "Shame Take My Brain / Ravening Trip" su objavili 2011. za Inch Allah Records. Već od sledeće godine počinju saradnju sa Slovenly Recordings, američkim izdavačem iz Nevade. Prvo izdanje im je bilo 7’’ EP. Prvi album koji nosi naziv benda izlazi 2013. godine. Drugi album "Useless Generation" su izbacili 2016, a sredinom januara ove godine i treći "Zero Hits". Sigurno jedan od retkih evropskih bendova koji peva na maternjem jeziku, a objavljuje albume za američkog izdavača i čak pravi serije koncerata po SAD. Ulaz je 300 dinara, a početak u 21.

Art&Jam fest biće održan u Soulpeddleru. Za prvi put, ideja je da predstave talentovane umetnike koji se bave crtanjem, slikanjem i muzikom, za čije talente možda i niste znali. U našem okruženju postoji veliki broj multitalentovanih ljudi koje bi ekipa ovom prilikom želela da poveže i predstavi njihova višestruka umeća. Plan je da se u toku izlaganja radova ujedno i dešavaju jam sessioni u kojima bi izmedju ostalih učestvovali i sami izlagači. U sklopu dvodnevnog Art&Jam festa biće održani i koncerti autentičnih novosadskih alternativnih bendova u kojima neki od izlagača i sviraju. Početak je u 16 časova.

Subota, 27. april

Kevlar bikini i Stil bleeding stižu u CK13. Kevlar Bikini je bend iz Zagreba koji postoji od 2010. godine i svira punk s elementima metala i noise-rocka. Kao kvartet su objavili dva albuma, Explodisiac (2012.) i Hi-Fi or Die (2014.). Nedavno je bend pretvoren u trio, napravivši, zaokret prema oštrijem, prljavijem i agresivnijem zvuku. Still Bleeding su iz Novog Sada i ideja za ovaj bend postoji još od 2014, ali počinju sa radom tek na proleće 2018. i u novembru 2018. snimaju svoj prvi EP "Outsider" od šest pesama. Ulaz je 250 dinara, a početak u 21.

Tamara Ristić poznatija kao Kezz, nastupiće u Kulturnom centru Lab. Tamara Kezz predstavlja jednog od najoriginalnijih muzičara na domaćoj sceni. U svojoj muzici kombinuje elemente elektronske muzike, popa i tradicionalnog etno zvuka. Posetioci će imati priliku da uživaju u zaista originalnoj i zanimljivoj fuziji muzičkih žanrova koja nikog ne ostavlja ravnodušnim i sve pokreće na ples. Početak je u 21, a ulaz je 200 dinara.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo