...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura

Nedeljni vodič od 2. do 8. oktobra

01.10.2023.

Početak oktobra u Novom Sadu obeležiće brojni muzički nastupi, a tu su još stand up večeri, promocije knjiga i drugi događaji.

.

Ponedeljak, 2. oktobar 

Skica filmsko veče je u CK13, a gleda se "Rear Window". U pitanju je Hičkokov triler koji je smatran jednim od njegovih najboljih ostvarenja, sa Džejmsom Stjuartom i Grejs Keli u glavnim ulogama. Početak je u 20 časova.

Utorak, 3. oktobar 

Radionica izrade lampi od pruća je u Svilari. Radionicu vodi Goran Novakov iz Novog Kneževca, koji je zaposlen kao domar u gradskoj biblioteci i domu kulture, a bavi se slikarstvom, karikaturom, ilustracijom, pisanjem poezije i dramskih tekstova za decu, scenografijom, izradom predmeta i skulptura od pruća i žice, svira u tamburaškom orkestru Lale. Radionica je besplatna, a ukoliko želite da učestvujete potrebno je da se prijavite na svilara@kulturnestanice.rs. Početak je u 16 časova. 

Sreda, 4. oktobar 

Stand up Srđana Dinčića "Best of karijere" je u The End cafeu. Srđan će vas provesti kroz najbolje fore iz svoje dvanaeastogodišnje karijere. Upad je 1.100 dinara, a početak u 20 časova.

Promocija knjige "Adolfove uši" Marka Pogačara održava se u Bulevar booksu. "Adolfove uši" su putopis o mirovanju, u kojem se putnik, više nego onim što je usput susreo, bavi svojim prtljagom. U ovoj berlinskoj svaštari prvi put nesuzdržano izbija Pogačareva pripovedačka strana. Ako ju je dosad gušila autorova potreba da književnosti drži lekciju, ovde joj se odao nesputanije, ujedno ispisavši svoje dosad najintimnije stranice. Početak je u 20 časova.

Na ovonedeljnom književnom klabingu u CK13 razgovara se o romanu "Kuća duhova" Izabel Aljende. "Saga o porodici Trueba, od početka XX veka do naših dana. Događaji smešteni u Latinsku Ameriku, korak po korak prate dramatičnu i neobičnu sudbinu likova uhvaćenih u iznenađujućem i neobičnom okruženju. Roman je napisan izvanrednim stilom koji čitaoca ostavlja bez daha, u najboljoj literarnoj tradiciji tih prostora, ujedno dajući istorijsku i društvenu pozadinu vremena." Početak je u 18 časova.

Stand up show "Žene koje pričaju" je u Gerili. Nastupaju Jelena Mandarić, Jagoda Jovanović i Ana Zlatanović. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Poljski džez sastav ZIEMIA nastupa u CK13. Tokom perioda izolacije, muzičari su, zatvoreni u svojim domovima, slali slobodno koncipirane pesme jedni drugima, što je rezultiralo albumom "Catastropha" objavljenim na Bandcampu. Neke od pesama sa ovog albuma predstavljene su u emisiji "Rozmovi Improvizovane" na poljskom radiju Program 2. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Četvrtak, 5. oktobar 

Promocija knjige "Konji moje duše" Ane Bugarinović održava se u Zenit booksu. U svom debitanstkom delu Ana Bugarinović hrabro govori o problemima sa kojima se susreće savremena žena danas, o zatucanosti patrijarhalnog, muškocentričnog društva, o nametnutim normama ponašanja, o lažnoj udobnosti, o usamljenosti i otuđenosti i o jazu između javno očekivanog i potajno željenog. Početak je u 19 časova.

Novosadski duvački kvintet nastupa u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Kvintet je osnovan 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića. Čine ga Ksenija Mijatović Korom (flauta), Veronika Antunović Marić (oboa), Kristijan Boroš (klarinet), Goran Marinković (fagot) i Mirko Marić (horna). Članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko, obuhvata kamerno, orkestarsko muziciranje i pedagošku delatnost. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Paul the Walrus i Igor Sakach nastupaju u Pero baru. Paul the Walrus je pop/rock senzacija iz Zagreba i dolaze da promovišu svoj prvi album "Sunset Clause". Bend je osnovao Borne Mijolović 2018. godine, a u live nastupima mu se pridružuju Martin Trgovec/Greif na bubnjevima, Miro Kadijević na basu i Ivan Luić na klavijaturama i gitari. "Istočnoevropski Bitlsi" je termin koji najbolje opisuje zvuk benda i njihove nostalgične pop melodije. Novosadski kantautor i gitarista Igor Sakach, nedavno je izdao debi album "Introducing Igor Sakach" kombinujući različite žanrove koji se temelje na zvucima popa i roka. Igor je priznanje na domaćoj sceni stekao kao član nekoliko afirmisanih rok sastava, među kojima se izdvajaju Amajlija i UV. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

GIFT nastupa u London pubu. Karte su 800 dinara, a početak je u 22 časa.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 6. oktobar 

Neprijatelj Prelazi Zeku i Rašpa sviraju u CK13. Neprijatelj Prelazi Zeku se okuplja 2012. godine u Novom Sadu i ostaje u nepromenjenoj postavi do danas, radeći od samog početka na autorskim pesmama. Rašpa je autorski punk-rock bend iz Zagreba. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Zlo fest se održava u Fabrici. Zlo Fest je rođendanska svirka benda War Engine. Ovo će biti šesto po redu izdanje festivala i slavi se 14 godina benda. Tom prilikom, pored War Engine-a, nastupaju Quasarborn, Riverroth, Mud Factory i Mosh Pit. Upad je 700 dinara, a početak u 19 časova.

Novosadski Oktoberfest održava se 6. i 7. oktobra u Promenadi. Ove godine nastupaju Brkovi, Atheist Rap, Blaža i Kljunovi, Orthodox Celts, ABBA Ring Band i BandX AC/DC Tribute. Karte se kreću od 800 do 3.800 dinara. Početak je u 19 časova.

Subota, 7. oktobar 

Reflection, Shoplifters, Izdanije i Brazde nastupaju u CK13 u okviru događaja "Solidarno uz SAWA fest". Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Dram i Pocket Palma nastupaju u Fabrici. Kao grupe koje su pripadnici istog talasa, stremljenja, generacije i voljenosti kod publike, dram sa centrom u Beogradu, a pocket palma u Zagrebu, zajedničkim snagama oscilirajućih sintisajzera i energičnih gitara, sastaće se u Novom Sadu i napraviti koncert i igranku za pamćenje, kažu organizatori. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta iznosiće 21 čas.

Extra Bass slavi 13 godina u The End night clubu. Extra Bass je projekat posvećen novim tendencijama u alternativnoj elektronskoj muzici. Nastao 2010. godine kao klupsko veče i radijski šou, gde je u prethodnih trinaest godina ugostio vodeće regionalne i domaće izvođače kao i nove mlade snage koje poseduju inovativni pristup u modernoj plesnoj muzici. Extra Bass je sinonim za dobru žurku i ekipu koja će vas uvek iznenaditi sa novom muzikom. Ekskluzivni gost zabave je cenjeni regionalni DJ Ahmaad. Pored njega nastupiće novosadska oldskul ekipa Baseline DJ's. Početak je u 23.55.

Avantura otkrivanja podzemnih prolaza Petrovaradinske tvrđave kreće u Carskom šancu. Događaj će trajati od 11 do 17.30 časova. 

Nedelja, 8. oktobar 

Komedija "Ja(o) meni" igra se u muzičkoj školi "Isidor Bajić". Ja(o) meni je uobičajeni vapaj svakog pojedinca kada se sretne sa administracijom na ovim prostorima, pa tako i izvesnog Blagoja Panajotovića (Srđan Ivanović), koga pozivaju u regrutni centar gde ga dočekuje lekar-psihijatar, po činu kapetan, Ljudmila Krga (Mina Lazarević). Tu kreće niz peripetija i urnebesnih situacija da se dokaže da li je Panajotović sposoban ili doživotno nesposoban. Karte su 1.000 dinara za balkon, a 1.200 za parter. Početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Eko linija
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo