...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 19. do 25. septembra

18.09.2022.

Došlo je vreme da se oprostimo od leta i dočekamo jesen koja nam stiže u petak, 23. septembra. Da lakše podnesemo kraj leta tu je novosadski Oktoberfest, ali i još nekoliko zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 19. septembar 

Tribina "Pedeset godina Knjige o Blamu: Šta smo naučili od Aleksandra Tišme?" održava se u Svilari. Nakon pola veka od Tišmine publikacije, središnje tematske i idejne tačke ovog dela – nasilje nad nedužnima, fenomenologija zla, sudbina Novog Sada tokom i nakon Drugog svetskog rata, različite vrste fašizama i holokausta, etički plan posmatranja ljudskog života, te individualna krivica koja se iznova javlja u pojedincu i utiče na njegovu kasniju egzistenciju – relevantne su i danas, premda u drugim okvirima i kontekstima. Sagovornici na ovoj tribini su filozof Dragan Prole, pozorišni reditelj Boris Liješević i pisac Oto Horvat. Početak je u 20 časova. 

Utorak, 20. septembar 

Promocija publikacija o evropskoj politici i evrointegracijama očekuje vas u CK13. Organizatori će vam predstaviti selekciju od osam publikacija koje je Infoteka prevela i odštampala. Na samoj promociji razgovaraće se o odabranim tekstovima i razlogu zbog čega je napravljena takva selekcija. Imaćete i priliku da preuzmete svoj primerak (uz dobrovoljnu solidarnu donaciju). Početak je u 19 časova. 

Sreda, 21. septembar 

Na ovonedeljnom književnom klabingu čitaju se Ruždijevi "Satanski stihovi". U pitanju je jedan od najkontroverznijih romana svih vremena, Ruždijevo najpoznatije i najšokantnije delo, odiseja koja suptilno meša stvarnost i maštu u naše doba prepuno haosa i čuda. Početak je u 18 časova.

Litvanski alternativni jazz-rock kvartet Kanalizacija nastupa u CK13. Tuba drži bas liniju, saksofon zamenjuje pevača, harmoniju grade slatki glasovi četiri momaka. Dok gitara zrači psihodeličnim plačem, bubnjevi se neprimetno kreću od lakog gruva ka hevi metalu. Pesme imaju dopadljiv refren, ali pasaži se zapliću u fri džez ludilo. Upad je na donaciju, a početak je u 21 čas.

Predstavljanje putokaza novosadske savremene književne scene, sabranih u knjigu "Novosadski književni bedeker" održava se u Bulevar booksu. Trideset odabranih novosadskih autora i autorki u ovom nesvakidašnjem bedekeru pišu o Novom Sadu: njegovim ulicama, trgovima, kvartovima i drugim manje poznatim urbanim celinama grada u kojem žive i stvaraju. Pred vama nije još jedna antologija savremene poezije i proze, suvoparan vodič, niti monotona monografska publikacija. U pitanju je svojevrstan omaž, otisak šarolikog i autentičnog umetničkog doživljaja ovog grada, koji živo pulsira u svakom tekstu. Početak je u 19 časova.

Stand up veče četiri komičara očekuje vas u Domu kulture. Nastupaće Lena Ilić, Alen Marković, Marija Žagar i Mišo Babić. Svi imaju potpuno različito iskustvo, pa tako i teme o kojima govore. Ulaznice su 700 dinara, na dan nastupa biće 900. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 22. septembar 

Akustična svirka Vanje Ilić očekuje vas u Fridi. Njene su svirke sporadične i retke, ali autentične. Na repertoaru će se, između ostalog, naći Vaya Con Dios, The Beatles, Amy Winehouse i CCR. Početak je u 21 čas.

Festival Novi balkanski ritam - prvi festival telesne muzike u regionu održava se u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima. Očekuju vas radionice Maksa Polaka, Ane Ljombart, Bena Šica, Marka Dinjaškog i Ane Vrbaški – Alice in WonderBand. Karte se kreću od 13.992 do 40.716 dinara u zavisnosti od paketa. Početak je u 10 časova.

Megadeth tribute bend Polaris svira u Lazinom teletu. Početak je u 21 čas.

Radionica improvizovane filmske muzike održava se u Domu b-612 u okviru festivala amaterskog filma NAIVA. Tokom radionice muzičari će raditi na osmišljavanju muzike za filmove koji su nastali na radionici dokumentarnog filma. Muzika će biti izvedena uživo uz filmske projekcije 25.9. na premijeri filmova u sklopu festivala. Muzičari ne moraju biti akademski obrazovani, ali je poželjno da imaju određen svirački staž. Voditelj radionice je Daniel More akademiski muzičar sa višegodišnjim iskustvom u vođenju radionica improvizovane muzike. Prijave su na https://forms.gle/x6CakVJGLuoP9k5N8.

Petak, 23. septembar 

VIS Izomeri sviraju u Gerili. Bend koji postoji osam godina i koji se probio na bine novosadske lokalne scene unikatnim izborom muzike i energičnim nastupima ponovo je u gradu. Početak je u 22 časa. 

Promocija knjiga Gorana Evetovića namenjenih bubnjarima očekuje vas u muzičkoj školi "Isidor Bajić". U pitanju su "Bubnjarski priručnik – Put do velikih bina", "Radna sveska za bubnjare – Backbeat", "Udarački instrumenti – Doboš" i "Praktični vodič kroz 40 rudimenata". Početak je u 18 časova.

Novosadski Oktoberfest održava se ispred Promenade. Kako kažu organizatori, ljubitelji piva, pereca i kobasica ove godine će uživati u pravoj bavarskoj atmosferi u velikom šatoru ispred tržnog centra. Otvaranje je u 19 časova.

Subota, 24. septembar 

Poetarium obeležava 10 godina postojanja u Matki. Svako ko želi da učestvuje u programu i čita svoju poeziju, treba da spremi do tri svoje pesme i prijavi se u inbox Poetariuma. Početak je u 20 časova.

Dvodnevni festival amaterskog filma NAIVA očekuje vas u CK13. U sklopu fesitvala biće održana i radionica kreativnog dokumentarnog filma koju će voditi Luka Papić i Mina Petrović, kao i radionica filmske muzike koju će voditi Daniel More. Početak je u 18 časova.

Huba buba žurka je u Gerili. Žurka se bazira na stranim (i nekim selektovanim domaćim) hitovima iz 2000ih, 90ih i 80ih godina svih žanrova. Karte se mogu kupiti u Mungos CD Shopu po ceni od 500 dinara. Početak je u 21 čas.

Živi Atelje DK (Zagreb) i kuda.org (ovi Sad) organizuju u KC Labu pop-up izložbu ručno rađene keramike i nakita od stakla članica kolektiva Žene ženama Živog Ateljea DK i interaktivnu radionicu / prezentaciju gong fu kineskog stila pripremanja čaja. Izložba će predstaviti radove članova udruženja Živog Ateljea DK, među kojima su i članice kolektiva Žene ženama, koji su rezultat dugotrajnog bavljenja keramikom i duvanjem stakla. U svom radu su koristile mešavinu različitih glina koja je iskonska lekovita supstanca i omogućava zbližavanje s lokalitetom ali i zemljom kao nečim što povezuje sav život, uključujući lokalne divlje gline i glazure. Uz to, upoznale su Kinesku gong fu tehniku deljenja i pripremanja čaja kako bi funkcionalno prilagodile deo keramičkih proizvoda, proizvodnjom čajnog posuđa. Kroz interaktivnu radionicu učesnici će imati mogućnosti da upoznaju članove udruženja i da nauče kako se koristi gong fu set za čaj (cha shi) i probaju različite vrste kineskog čaja. Zbog ograničenog broja učesnika, za radionicu čaja potrebno je da vaše prisustvo potvrdite putem emaila office@kuda.org. Izložba se otvara u 12 časova, a radionica gong fu čaja će biti istog dana u 13 časova.

Majak, Greia i Chemical Tomp sviraju u klubu Dvorište. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Rezonant, Arhetip, Lazanya, Lyabidelic i Shustera nastupaju u Borisovom ateljeu. Oni će biti zaduženi za veliku psytrance žurku na Petrovaradinskoj tvrđavi. Upad je 800 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 25. septembar 

Takmičenje u PowerPoint prezentacijama održava se u CK13 u okviru festivala amaterskog filma NAIVA. Za učešće je potrebno da prezentacije pošaljete na mail udrdom@gmail. Jedini uslov je da izlaganje ne traje duže od 7 minuta. U mailu navedite naziv prezentacije i ime onoga ko prezentuje, kao i gde je vaša prezentacija prvi put prikazana, ako je već mala svoju premijeru. Možete napraviti i novu prezentaciju posebno za ovu priliku. Pobeđuje onaj ili ona ko svojim izlaganjem publiku dirne do suza. Početak je u 20 časova.

Open mic stand up veče očekuje vas u Matki. Upad je 200 dinara. Ako hoćete da nastupate, potrebno je da se prijavite na https://forms.gle/QaHLwwyhkLdTBnxSA

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo