...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 18. do 24. septembra

17.09.2023.

Poslednje dane leta u Novom Sadu obeležiće festivali. Ove nedelje održavaju se TAKT fest, Festival srpskog džeza, Novi Sad film festival, Ljubav i bes, kao i novi festival Od balkanike do pentatonike. Pored toga, tu je gomila drugih interesantnih događaja.

.

Ponedeljak, 18. septembar 

Solistički koncert Sare Pavlović održava se u Svilari. Koncert se organizuje kao humanitarni događaj s ciljem prikupljanja sredstava za podršku nastavku master studija Sare Pavlović u Barseloni. Početak je u 19.30. 

Utorak, 19. septembar 

Besplatno predavanje "Copywriting: šta je to, da li je za tebe i odakle krenuti" je u American corneru. Ana Nenadić, dugogodišnji copywriter i edukator, podeliće nekoliko tajni ovog zanimanja i odgovoriti na neka od najčešćih pitanja: Šta je copywriting i šta podrazumeva posao copywritera/pisca za web? Odakle krenuti ako želiš da se baviš time i koje veštine su ti potrebne? Kakva je budućnost ovog posla i da li će veštačka inteligencija ukinuti potrebu za piscima? Pored toga, imaćete priliku da i sami postavite pitanja, ali ćete dobiti i resurse za dalje učenje, kao što su besplatni kursevi, knjige... Prijave su na https://forms.gle/CvBxHTWKxYpkidfX7, a početak je u 18 časova.

Have No Heroes, Lineout, Mirror Twin i Always Wrong nastupaju u CK13. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Biciklistička vožnja kroz murale Novog Sada kreće od Trga republike. Okupljeni građani će zajedno sa organizatorima krenuti u edukativnu vožnju Novim Sadom i imati priliku da se upoznaju sa street art umetnošću Novog Sada. Prijave su na https://euinfo.civicatalyst.org/streetart, a početak je u 18 časova.

Sreda, 20. septembar 

Počinje TAKT festival koji se održava od 20. do 24. septembra u CK13. Glavni program je u petak i subotu, kada se takmiče mladi, neafirmisani kantautori. Otvaranje festivala je u 15 časova. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Četvrtak, 21. septembar 

Promocija knjige "1997", autora Kristija Pinderija je u Zenit booksu. Roman je postavljen u vreme oružane pobune koja je zahvatila Albaniju 1997. godine. U njemu, kroz autofikcionalni kvir bildungsroman, mladi gej pripovedač donosi sirovu perspektivu na traume i nasilje kojima su stanovnici Pogradeca bili izloženi. Fragmenti sećanja verno prikazuju detinjstvo i odrastanje mladića u gradu na obali Ohridskog jezera. Početak je u 19 časova.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 22. septembar 

Festival srpskog džeza počinje u Domu kulture. Prve večeri nastupaju Boris Hložan sekstet i Ksenija Kochetova Quintet, a druge Kosta Vukašinović sekstet i Sanja Marković kvintet. Jednodnevna ulaznica je 500 dinara, a dvodnevna 800. Početak je u 20 časova.

Prvi Novi Sad film festival održava se na nekoliko lokacija u gradu. Festival će od 22. do 24. septembra ugostiti mlade domaće i inostrane reditelje, ali i dobro poznata imena iz sveta filma, animacije i gejming industrije.

Svetski dan bez automobila obeležava se u Limanskom parku. Ove godine u fokusu je ušteda energije, a bicikl definitivno dokazuje da je kao prevozno sredstvo idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva. Početak je u 17 časova.

Subota, 23. septembar 

Allegro sensual party je u plesnoj školi Allegro. Kako kažu organizatori, pleše se bachata i kizomba uz najveće hitove. Upad je 400 dinara, a početak  u 21.30.

Makedonski kamerni orkestar Profundis i Irina Murezanu nastupaju u Sinagogi. Irina Murezanu je svetski proslavljena violinistkinja, poznata po svojim zadivljujućim nastupima na pozornicama širom sveta. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 20 časova.

Let 3 nastupa na Novosadskom sajmu. Let 3 je alternativni rok sastav iz Hrvatske čiju osnovu čine basista Damir Martinović Mrle i pevač Zoran Prodanović Prlja. Osnovan je 1987. godine u Rijeci. Karte su 1.500 dinara za parter, a 2.000 za fan pit. Početak je u 21 čas.

Dvodnevni festival Ljubav i bes održava se u K9 Stationu. Nastupaju Stonebride, Ground Zero, Memlah, Majak, All Except One, School Bus, Nabod, Proto Tip, Mašinko, Overdrive, One Step Away, Roza i Izdanije. Dnevna ulaznica u pretprodaji košta 1.000 dinara i može se kupiti u kafićima Crni ovan i Diego. Otvaranje je u 20 časova.

Festival animiranih sećanja "Vremeplov" održava se u Svilari. Vremeplov je portal i festival kulturno-istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija, ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi. Početak je u 16 časova.

Repetitor nastupa u CK13 u okviru TAKT festivala. Sa nebrojeno turneja za pojasom, Repetitor je svirao u klubovima i festivalskim binama u preko 20 zemalja Evrope, ali i u Rusiji i Kini. Ulaz je besplatan, a početak je u 22 časa.

Nedelja, 24. septembar 

Vintage, art i handmade bazar je u Škripi. Bazar se otvara u 15 časova i traje do 21 čas.

Stand up show Srđana Jovanovića pod nazivom "Mikrofonija" je u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Open mic stand up veče je u Matki. Ako želite da nastupate, prijave su na https://forms.gle/oLjrFA4q32uZnHNe7. Upad je 350 dinara, a početak u 20.30.

Damir Urban i Camerata Novi Sad nastupaju u SNP-u u okviru Novi Sad film festivala. Ulaznice kupljene za 22.9. važe za ovaj termin. Karte su 1.700 dinara za balkon, a 2.000 za parter. Početak je u 20.30.

Festival Od balkanike do pentatonike održava se u bašti ateljea "Dom omladine - studio lajv". Festival je nastao sa ciljem da gradi mostove saradnje i samim tim učvrsti veze između umetnika iz Srbije i Kine, ali i iz ostalih azijskih država. Naglasak će biti na umetničkoj muzici, ali će festival, takođe, omogućiti uživanje u širokom spektru muzičkih žanrova, kao i u drugim umetničkim disciplinama (plesovi iz raznih krajeva Indonezije, kaligrafija i pravljenje kineskog čaja). Ulaz je slobodan, a početak je u 11.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo