...
TRENUTNO22:00 - 00:00Exit koncert

Kultura

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

16.06.2024.

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Ponedeljak 17. jun

Nezavisno društvo novinara Vojvodine od 17. do 19. juna 2024. godine u Novom Sadu organizuje "Nedelju medija", u okviru projekta "Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana" koji realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. U fokusu Nedelje medija biće bezbednost novinara i medijskih radnika, a posebno onih koji rade u lokalnim medijima i u multietničkim sredinama, kao i okruženje u kojem rade lokalni mediji. Cilj skupa je umrežavanje lokalnih novinara, medija i civilnog sektora i pokretanje zajedničkih inicijativa usmerenih na jačanje bezbednosti novinara, unapređenja profesionalnih standarda i zaštite javnog interesa.

Utorak 18. jun

Predstava "Zbilja" Hrvatskog narodnog kazališta igra se u SNP-u, u sklopu festivala Infant. Uzbudljiva duodrama vodi nas u svet dva glumca koje zatičemo u dvorani namenjenoj za tonska snimanja, gde će izvesti eksperiment inspirisan predavanjima fizičara Ričarda Fajnmana. Eksperiment kao analitički postupak za proučavanje uzročno-posledičnih odnosa govori nam šta je bitno, a što nije, ili baca novo svetlo na poznate pojave. I dok je u prirodnim naukama eksperiment uspeo ako uvek daje isti rezultat, u dramskoj umetnosti eksperiment je uspeo ako nikada ne daje isti rezultat. Početak predstave je u 19.30.

Sreda 19. jun

Zajednička veganska večera održava se u CK 13. Organizatori navode: "u Otvorenoj kuhinji CK13 pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja, podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine. Pripremamo Zajedničke veganske večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju. Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto. Poziv za volontere/ke je uvek otvoren".

Četvrtak 20. jun

Presto centar pokreće serijal filmskih projekcija "Autorski maraton" u kome će se hronološki gledati filmovi jednog reditelja, od najranijih radova sve do poslednjeg/najnovijeg, bez izuzetka. Prvi je na repertoaru legendarni Stenli Kubrik. Prvi njegov film "Strah i Želja", nastao je 1952. godine i u pitanju je ratni triler. Reditelj je kasnije za taj film govorio da je "potpuno nesposobno urađen, čudan, pretenciozan i pre svega - dosadan!" Legenda kaže da je sam Kubrik pokušao da uništi originalni negativ filma i sve postojeće kopije, u čemu možda i ima neke istine, jer je prvo ponovno javno prikazivanje bilo održano tek 1993. godine. Projekcija počinje u 20h, na adresi Dunavska 16, ulaz je beplatan, uz dobrovoljni prilog.

Od 20. do 23. juna Festival francuskog filma ponovo dolazi u Novi Sad. Na program su sledeći filrmovi: četvrtak 20. jun "Drugi čin", petak 21. jun "Van sezone", subota 22. jun "Gospodin Blejk" i nedelja 23. jun "Druga runda". Svi filmovi prikazuju se u Kulturnom centru Novog Sada i počinju u 19h, a cena ulaznice je 300 dinara. Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut, MegaCom film i mts dvorana.

Nakon prvog prikazivanja na Martovskom festivalu u Beogradu i američke premijere na South East European festivalu u Los Anđelesu, specijalna projekcija filma "Milena" održava se u Novom Sadu, u saradnji sa Festivalom pomirenja i uz podršku Foruma ZFD iz Beograda. Nakon projekcije biće organizovan kratak razgovor za autorom i filmskom ekipom. Početak projekcije je u 19h, u Arena cineplexu. Ulaz je slobodan, uz obaveznu rezervaciju na email adresu vcc.021@gmail.com.

Petak 21. jun

Prvi Adrenalin muzički festival održava se u Adrenalin parku “Zemlja čuda” (Ćirila i Metodija 94, Novi Sad). Nastupaju Jelena Petošević a.k.a Lady Jelena, Boro i Ramirez, Deep Steady i Moram Pitati Igora. Početak je u 19h, ulaznica je 500 dinara kao donacija afirmaciji muzičke scene.

"Kaj bre?!" stand up show ponovo je u Novom Sadu, ovoga puta u Gerila baru, u okviru Festivala pomirenja. Edukativni i nagrađivani show koji briše predrasude odlično je stand up prepucavanje između Hrvatice i Srbina, simboličnog naziva “Kaj bre?!”. Marina Orsag i Aleksandar Perišić u ovom se showu savršeno igraju sa problemima u hrvatsko-srpskim odnosima. Početak je u 20.30h.

Mlade snage norveške džez scene SULT, stižu u CK13. Istražujući oblasti između slobodnog džeza, krautroka, plesne muzike i norveške narodne tradicije, SULT je muzički sastav sa sedištem u Oslu koji se sastoji od talentovanih muzičara iz različitih muzičkih škola u Norveškoj. Čak i bez zvaničnog izdanja, SULT krasi bine renomiranih festivala kao što su Moldejazz i Kongsbergjazz. Ulaznica košta 500 dinara, a za mlađe od 21 godine cena je 300 dinara.

FUTURA KULTURA 2024 održava se u Borisovom ateljeu na Tvrđavi u petak i subotu, 21. i 22. juna. Line up: petak – Codex, Kick Kong, Rasheed, Double B, Shpira; subota - Noise Destruction, Vladimir Aćić, DJ RaDa, Layzie. Ulaznice su dostupne samo na vratima ateljea. Cena jednodnevne ulaznice je 500 dinara do ponoći, a 800 dinara posle ponoći.

Jedno od najvećih i najuticajnijih svetskih imena, sinonim za njujorški hardcore - bend Agnostic Front dolazi u Novi Sad. U godini u kojoj obeležavaju četiri decenije od izlaska kultnog debi albuma "Victim in Pain", u sklopu evropske turneje "Urban Decay" nastupiće u SKCNS Fabrici. Kao domaća podrška nastupiće beogradski bend Reckoning i Reflection iz Gornjeg Milanovca. Ulaznice mogu da se kupe u pretprodaji na sajtu i prodajnim mestima Gigstixa. Na dan koncerta cena ulaznice biće 2.500 dinara i moći će da se kupe i na biletarnici Fabrike, koja će biti otvorena od 20 časova. Početak je u 21h.

Subota 22. jun

Novosonik festival održava se u SKCNS Fabrici. Nastupaju novosadski bendovi: Jolly Little Bunch, Monohrom, Nemi Pesnik, Kruz Roudi i DJ Burza. Koncert počinje u 20h, ulaznica košta 800 dinara i kupuje se na ulazu. U sklopu koncerta će biti prikazana i izložba fotografija na temu "leto je stiglo u grad". Fotografije će biti izrađene i izložene, a zainteresovani ih mogu poslati na novosonik.festival@gmail.com. Afterparty je u Ateljeu "Studio Live" na Đavi. Ulaz na after uz kartu za koncert ili donacija.

Bendovi Kratki s Vremenom Rulja Inc. i Iris sviraju u CK 13. Kratki s Vremenom je alt-rok bend nastao polovinom 2016. u Užicu. Bend, pored ostalog, svirao na zatvaranju bašte KST-a 2022. godine, na Rock 5 Roll festivalu gde je odneo prvo mesto i finalu Bunt rok festivala. Rulja Inc. je autorski rock & roll bend nastao u Lazarevcu 2018. i do sada objavio jedan studijski album za izdavačku kuću „Multimedia Music“, pod nazivom „Ništa Skriveno“. U osnovi neguju rock & roll zvuk, sa primesama različitih podžanrova. Iris je nastao krajem 2022. godine u Beogradu. Muziku karakteriše kombinacija ženskog vokala sa rok melodijama i jakog, distorziranog zvuka gitara u instrumentalnoj sekciji sa dinamičnim i kompleksnim ritmovima. 

Nedelja 23. jun

Los Mambo Jambo stiže pravo iz Barselone u Gerila bar. Razmrdajte se uz veseli program klasičang rock'n'rolla, smeštenog u atmosferu Tarantinovih filmova. U sastavu benda nalazi se i kontrabasista Ivan Kovačević, u Novom Sadu poznat i kao vođa Barselona Balkan Gipsy Orchestra. Karte su u prodaji na svim Tickets i Gigstix prodajnim mestima.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

SKCNS otvorio konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025.

Studentski kulturni centar Novi Sad otvorio je konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025, a rok za slanje prijava je 21. jul…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Exit koncert

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo