...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 13. do 19. novembra

12.11.2023.

Ove nedelje u Novom Sadu se održavaju To Be Punk festival i Novosadski jazz festival. Pored toga, tu su i drugi interesantni događaji, prvenstveno svirke i stand up večeri.

.

Ponedeljak, 13. novembar 

Trodnevni ciklus filmova pod nazivom "Program nije namenjen osobama ispod 18 godina" održava se u CK13. Imaćete priliku da okusite draž atipičnog bioskopa i da zavirite u mračne kutove društva šivenog potezima vrsnih režisera kao što su Ulrih Zajdl i Ted Solondz. Ulaz je besplatan, a sve projekcije počinju u 20 časova.

Tortuga i Maha Sohona nastupaju u Fabrici. Bend Tortuga osnovan je 2016. u poljskom gradu Poznanju. Članove benda je spojila ljubav prema pričama Howarda Philipsa Lovecrafta, horor filmovima i doom metalu. To su želeli da podele s istomišljenicima i fanovima širom sveta. Maha Sohona je švedski psihodelični stoner/space rok bend koji je postigao uspeh sa albumom "Endless Searcher" (2021), nakon čijeg objavljivanja je nastupao na brojnim festivalima. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta biće 1.000. Početak je u 21 čas.

Utorak, 14. novembar 

Stand up događaj "Veče novog teksta" je u Gerili. Veče novog teksta je stand up veče gde komičari po prvi put testiraju svoj novi materijal. Nastupaju Ivana Jović, Viktor Bursać,Filip Perlić, Stefan Vilimonović, Srđan Slijepčević i Nebojša Grujić. Upad je 500 dinara, a početak u 20.30.

Sreda, 15. novembar 

Novosadski jazz festival održava se od 15. do 18. novembra u Pozorištu mladih. Publiku očekuje osam koncerata, kao i dinamični prateći sadržaji - izložbe, filmovi, promocije i džem sešn svirke. Komplet ulaznica iznosi 4.800 dinara. Festival u 20 časova otvaraju Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors.

Četvrtak, 16. novembar 

Promocija knjige "Bura" Emea Sezera održava se u Bulevar booksu. Ovaj klasik frankofonog teatra uzima Šekspirovu „Buru“ kao svoj dramski predložak kako bi u taj značajni tekst evropske kulture upisao novu, dekolonijalnu viziju sveta. Zato u Sezerovoj verziji „Bure“, dramski sukob između Kalibana i Prospera više nije sukob necivilizovanog čudovišta sa mudrim evropskim vladarem, već borba ostrvskog domoroca protiv evropskog kolonizatora koji sve(t) podređuje sebi. Početak je u 20 časova.

U okviru ciklusa Svet digitalne umetnosti, u American corneru vas očekuje predavanje o festivalu novih medija audio-vizuelne umetnosti "Madatak". Međunarodni madridski festival digitalnih, audio-vizuelnih medija i novih tehnologija Madatak održava se od 2010. godine. Ima ulogu laboratorije novih ideja u sagledavanju paradigmi savremenog i nastajućeg sveta, izraženih jezikom novih i eksperimentalnih medija. Snažna i originalna ostvarenja preko sto autora iz brojnih zemalja odabrana su za ovogodišnji festival, a prikazana su u Madridu tokom oktobra. Publika će u American corneru imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja sa ovog festivala. Početak je u 14 časova.

Filokafe na temu "Transhumanizam i budućnost (bez) čoveka" održava se u Bulevar booksu. Transhumanizam otvara mnoga zanimljiva i kompleksna pitanja o budućnosti čovečanstva i mogućnosti stvaranja entiteta koji su izvan tradicionalnih okvira definicije čoveka. Razmatranje ovih pitanja zahteva pažljivu analizu i široku diskusiju kako bi se obezbedio odgovoran razvoj tehnologije i razmišljanje o budućnosti bez čoveka. Kotizacija za učešće iznosi 600 dinara. Za studente/kinje uz priloženi indeks je 400 dinara. Prijave su na psihopraxis@gmail.com. Početak je u 19 časova.

Muzički otovreni mikrofon je u Fridi. Dobrodošle su sve obrade, autorske numere, poezija i razni instrumenti. Na bini će već čekati spremna jedna gitara i, naravno, otvoreni mikrofon. Početak je u 20 časova.

Godsleep nastupa u Fabrici. Bend je osnovan sredinom 2010. godine u Atini kada se pet osoba sa zajedničkim muzičkim interesovanjima, visokim ambicijama i voljom za stvaralaštvom okupilo sa istom svrhom. Rezultat? Glasan, heavy rock u nižem tempu sa elementima stonera. Objavili su tri albuma: "Thousand sons of sleep" (2015), "Coming of age" (2018) i "Lies to survive" (2023). Delili su bine sa mnogim bendovima među kojima su La Otracina, Kadavar, Nightstalker i Talbot. Uz njih će, kao lokalna podrška, nastupiti Life of the Mess, melodični metalcore bend iz Novog Sada. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan koncerta iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 17. novembar 

Crockett, Non Grata i Rachet nastupaju u CK13. Crockett je osnovan početkom 2023.godine. Prvi singl pod nazivom "Wild Child" izbačen je u maju, a album bi trebalo da izađe. Crockett je nastao pod uticajem punk rocka, hard rocka i glam metala. Non Grata je bend formiran 2020. sa ciljem da stvara novu muziku za 21. vek. U svojim pesmama teži originalnom rock zvuku i snažnoj energiji. Rachet svira heavy rock muziku sa post-glam atmosferom. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Start up novosadski noćni bazar je na Ribljoj pijaci. Start up noćni bazar posvećen je izlagačima - početnicima u poslovanju, kojima je potrebna podrška. Početak je u 17 časova.

Gift svira David Bowiea u Gerili. Karte su u pretprodaji 700 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.000. POčetak je u 20.30.

Daliborovo Granje nastupa u Bulevar booksu. Daliborovo Granje od 2014. u većinskoj meri kroz DIY pristup stvara progresivnu i eksperimentalnu post rok muziku, bežeći od uobičajenih etiketa i svrstavanja u kalupe. Upad je 800 dinara, a početak u 21.30.

Međunarodni dan studenata obeležava se u omladinskom centru OPENS. Ovogodišnji Međunarodni dan studenata obeležiće se konferencijom kojoj su u fokusu mentalno zdravlje, povezivanje sa studentskim organizacijama u Novom Sadu i mogućnostima za zaposlenje i neformalno obrazovanje. Početak je u 13.30.

To Be Punk festival održava se 17. i 18. novembra u Fabrici. U petak nastupaju italijanski hardcore bend Raw Power, hardcore sastav Bait iz Barselone, zagrebački HC/punk/hip hop bend Heihaizi, beogradski hardcore bend Neven, hardcore/punk bend iz Beča Kettenhund i skatecore bend iz Budimpešte Crippled Fox. U subotu su na bini francuski Oi!/punk bend Cran, punk bend iz Hrvatske Kriva Istina, berlinski punk bend Gulag Beach, punk bend The Chisel iz Londona, punk bend Mižerija iz Zadra i novosadski hc/punk bend Kalo. U pretprodaji će biti moguće kupiti samo dvodnevni paket ulaznica po ceni od 1.500 dinara. Dnevne ulaznice biće dostupne na vratima Fabrike na dan festivala po ceni od 1.000 dinara po večeri. Početak festivala zakazan je za 19 časova.

Subota, 18. novembar 

Poetarium je u Matki. Tema večeri je da se na licu mesta menjaju pesme i čitaju tuđe, bez prethodne pripreme. Veče je otvoreno za svakoga ko želi da čita i izvodi svoju poeziju. Treba spremiti do tri svoje pesme i prijaviti se u inbox Poetariuma na Facebooku. Početak je u 20 časova.

Disco veče je u Gregors pubu. Početak je u 21.30.

Sajam za žene održava se 18. i 19. novembra u Promenadi. Pod sloganom "Najbolje za nju", posetioci ce, kako kažu organizatori, uživati u raznovrsnoj ponudi i popustima na štandovima izlagača i upoznati se sa novitetima iz raznih kategorija koje najviše zanimaju žene.

Projekcija filma "YU Grupa - Trenutak sna" i unplugged mini koncert očekuju vas u Areni Cineplex. Nagrađivani film "Yu Grupa - Trenutak sna" je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi. Karte su 490 dinara, a početak je u 19 časova.

Otvaranje izložbe slika Snežane Aleksić i promocija knjige "Masline" Marije Belić Bibin očekuju vas u The Passage kafiću. Glavno obeležje slika su boje koje oslobađaju život, dok naslovnu stranu knjige krasi slika "Mesec" upravo slikarke Snežane Aleksić. Početak je u 20 časova.

Nedelja, 19. novembar 

Predstava za tinejdžere "Moja mama kaže" igra se u gimnaziji "Laza Kostić". Da li ste ikada razmišljali koliko je današnjim tinejdžerima teško u životu? Škola, oblačenje, druženje, internet... Na sve prosto mora da ima komentar. Ko? Pa mama. Kroz kakve sve probleme prolaze i kako se sa njima obračunavaju, ispričaće vam glumice koje igraju u predstavi. Karte su 600 dinara, a predstava se igra u dva termina - u 17 i 19 časova.

Stand up show Gorana Vinčića Vinče "Reci mi da se šališ" je u SNP-u. Goran je rasprodao kultnu dvoranu Lisinski u Zagrebu i Dom sindikata u Beogradu. Njegov novi show "Reci mi da se šališ" spreman je za regionalnu turneju. Karte su 1.400 dinara, a početak je u 20 časova. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo