...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 13. do 19. maja

11.05.2019.

Ni 19 kišnih dana u maju ne mogu nam ništa!

.

Ponedeljak, 13. maj

Radionica "Jezik tela: Uvod u fizički teatar" biće održana u Omladinskom centru CK13. Fizički teatar koristi telo, ritam i pokret kao osnovni pozorišni jezik, kao sredstvo da izrazi ideje i da deluje na publiku. Vizuelni je, energični, emotivan. Fizički teatar se režira, izvodi i gleda iz stomaka. Radionica je otvorena za sve starije od 12 godina, a učešće je besplatno. Ako ste zainteresovani da učestvujete na vežbama ponesite udobnu odeću.  Ukupno trajanje jedne radionice je 2 sata, a naredne će biti održane 20. i 28. maja. Voditeljka je Katarina Fajgelj. Početak je u 18 časova.

Muzički bioskop: "Let It Be" biće održan u CK13. U januaru 1969. godine, Bitlsi su počeli sa "Get Back" projektom to jest sa probama za ono što je trebalo da bude njihov prvi koncert u poslednjih nekoliko godina, a završilo se njihovim poslednjim zajedničkim nastupom ikada i poslednjim albumom "Let It Be", koji je objavljen 8. maja 1970, mesec dana nakon raspada Bitlsa. Tako je film "Let It Be", koji je trebalo da isprati rad "Get Back" projekta postao dokument o poslednjoj fazi rada ovog benda. Početak projekcije je u 20:30.

Crtež Polje ličnog-intimnog traga-nja / dnevnika biće održan u Kulturnom centru Lab. Ovaj projekat rezultat je inicijative Biljane Jevtić, docenta AUNS, da se kroz fakultetsku - univerzitetsku  i umetničku razmenu studenata učvrsti i produbi već postojeća veza i saradnja Akademije umetnosti u Novom Sadu i KC Lab, u cilju podrške i podsticaja za umetničkim stvaralaštvom, kao i prezentacijom izlagačkih ciklusa najuspešnijih individualnih zadataka, projekata i seminarskih radova studenata. Početak je u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Utorak, 14. maj

Van Twolips i Kamper  stižu u CK13. Van Twolips je enigmatični duo iz Brisela koji nastupa sa utopijskom elegancijom i nepredvidivošću. Muzika inspirisana salonskom operom i pevljivošću zavodljivog popa spakovana u opskurnu kombinaciju čistih melodija, elektro poezije, video grafike sa prizorima iz svakodnevnog života. Kamper će se publici međutim ovog puta predstaviti u drugačijem maniru, tiši, minimalniji, električniji. Ulaz je 250 dinara, a početak u 21.

Promocija zbirke tekstova "U ime naroda" – zapisi sa bloga sudije Majića, autora Miodraga Majića biće održana u knjižari Bulevar Books. "U ime naroda" je zbirka sačinjena od dvadeset tri odabrana teksta, koji su na blogu sudije Majića objavljivani u periodu od 2015. do 2018. godine. Ilustrovana je karikaturama Dušana Petričića a izdavač je Lyceum iuris. Mnogi od tekstova koji se nalaze u ovoj zbirci izazivali su veliko interesovanje javnosti, i stručne i nepravničke. Citirani su i prenošeni u vodećim domaćim medijima, gde su predstavljani kao redak primer angažmana sudije koji je rešio da otvoreno svedoči o bolestima nikad izgrađene grane vlasti. Početak je u 19 časova.

U okviru nedelje Prajda, panel diskusija Čini mi se menja(m) se biće održana u KC Lab-u. Kako navode pripadnici LGBT populacije "Da, mi smo i dalje drugaciji i da, mi to i dalje volimo. Još uvek želimo da pričamo sa vama o našim iskustvima autovanja, prihvatanja, a najviše menjanja sebe i okoline. Mi smo LGBTI*zajednica, mi smo mladi, mi smo samo ljudi. Možda vas plašimo, možda nas ne znate i ne razumete. Za nas je to potpuno okej."  Početak je u 18 časova.

Samo dva sata kasnije, istim povodom biće održan i događaj pod nazivom "Voli me". Kao najveći problem modernog društva pokazali su se usamljenost i otuđenost ljudi jedni od drugih, a shodno tome nemogućnost pojedinaca da ostvare zdrave i iskrene odnose sa drugim pojedincima. Da li je moguće u takvim okolnostima zadovoljiti potrebu za dodirom, nežnošću, potrebu za ljubavi i prihvatanjem? Dođite na projekciju filma "Voli me" Ade Sokolović i saznajte.

Mike Gustafson / Olivia Kastebring / Christina Triobanelis u svom filmu predstavljaju Silvanu Imam, švedsku reperku i queer pank feministkinju i njeno zalaganje za prava manjinskih zajednica kroz fantastičan rep. Bilo da je na barikadama ili pred publikom uzvikujući "Razbijmo prtrijarhat!", Silvana uvek ostaje dosledna sebi i onome za šta se zalaže. Početak je u 21 čas.

Dobar provod povodom početka prve novosadske Parade ponosa se nastavlja. Žurka je u Kulturnom centru Lab. Početak u 23.

U Pozorištu Promena biće održana predstava "Sakati Bili sa Inišmana". U pitanju je prava mračna komedija koja se bavi životom sakatog dečaka Bilija koji u osakaćenom društvu pokušava da pronađe svoje mesto. Početak je u 20 časova.

Sreda, 15. maj

Veganska večera "Ukusi Italije" biće održana u CK13. Grupa konverzacije na italijanskom vas poziva da okusite specijalitete italijanske (veganske) kuhinje, koje ćemo pripremiti za vas. Naravno, uz italijansku hranu, slušaćemo i italijansku muziku. Početak je u 20.

Performans i promocija knjige "A koja je vaša dijagnoza?" biće održani u knjižari Bulevar books. Kroz poetsku igru koja je ozbiljnija od stvarnosti, simuliramo pobunu ili hibernaciju, oscilirajući kroz faze manijakalne euforije do kolektivne depresije. Sve je OK. Sve je O-psesivno K-ompulsivno, sleng vs. akademski diskurs - poručuje Katarina Sarić. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 16. maj

Methadone Skies i Velar nastupiće u CK13. Methadone Skies je rumunski bend koji smo imali prilike da čujemo prvo na Exitu pre nekoliko godina, pa i u Gerila baru sa bendovima Wolfram i Stonebride, a sada još jednom donose svoj teški stoner/doom zvuk, u sklopu turneje na kojoj predstavljaju novi album "Different layers of fear". Kao gost na ovom koncertu, nastupiće novosadski bend Velar. Početak je tačno u 21, a ulaz je 300 dinara.

U okviru promocije albuma prvenca "Ethiopian Mountains" (Metropolis Records) predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom sastav Remedy održaće koncert u Lazinom teletu. Remedy je groove rock bend iz Beograda, nastao 2016. godine. Sastav čine poznati domaći muzičari, članovi bendova Eyesburn, Sunshine, Sharks Snakes and Planes. Početak je u 22.

Razgovor o knjizi "Umetnost i politike sećanja: trauma 1999" čeka vas u knjižari Bulevar books. Ova knjiga Nine Mihaljinac predstavlja svedočanstvo o NATO bombardovanju SRJ, nestanku Jugoslavije i ekonomsko-političkim implikacijama ratova, umetničkoj i medijskoj sceni i kustoskim praksama s kraja XX i početka XXI veka, kulturi sećanja i kulturnoj politici u Srbiji. To je prvo istraživanje i najveća kolekcija na temu bombardovanja, koja obuhvata preko sto pedeset radova vizuelnih umetnosti od najznačajnijih do manje poznatih domaćih i inostranih umetnika različitih generacija i nekad sasvim udaljenih poetika, političkih pozicija i iskustava. Početak je u 19 časova.

Kortiko stiže u KC Lab. Iza projekta "Kortiko" stoji Nemanja Rančić, producent koji svoju žanrovski poprilično raznovrsnu karijeru ovaj put kanališe u zvuk koji je posledica direktnog i indirektnog uticaja svih tih žanrova. KORTIKO je teško definisati kao jedan žanr, ali je u osnovi breakbeat, synth wave i IDM. Početak je u 22.

Lord Show, Soul Glo, Niyazov i Kobb u Domu b-612. Biće haos! Dođite. Početak je u 20 časova, ulaz je donacija.

Petak, 17. maj

Novosadski Prajd biće održan na Trgu Republike. Tog datuma obeležavamo dan borbe protiv ugrožavanja i marginalizovanja LGBTI* osoba i dan kada je njihova borba najvidljivija! I zato, IZAĐImo ZAJEDNO i budimo jedni drugima podrška! Podržimo zajednicu i IZAĐImo iz senke! Početak je u podne.

Streetwise spring session čeka vas u KC Labu. Ekipa obećava vrhunski užitak u spoju boja, pokreta i zvukova urbane kulture. Zauzimaju ceo prostor i pripremaju pravi audio vizuelni spektakl: Street art, breakdance, turntablism su samo neki od elemenata koje vas očekuju. Kroz nastupe uživo, projekcije, izložbe, radionice i još mnogo toga, imaćete priliku da iskusite nešto nesvakidašnje kroz celodnevno druženje sa učesnicima i ispunite se pozitivnom energijom i kreativnošću. Ulaz je slobodan od 16 do 21, a od 21 do 01 je donacija u iznosu od 200 dinara.

No Nipples, ESC Life i Shoplifters nastupiće u CK13. Pravo sa madridskih ulica, još uvek mirišući na paelju, hamon i tapase, stiže nam španska reinkarnacija NOFX, No Nipples. Ako volite ultra-brzi i ultra-melodični punk rock, eto veselja. Zagrebačka četvorka ESC Lige nedavno je izbacila pravi pravcati soundtrack za sredovečno bivstvovanje na punk rock sceni i planeti zemlji uopšte. Bendov druvenac (kao prvenac, samo drugi - get it?) "Born to be Mild" vapi za živom izvedbom. Shoplifters, bend koji je često optuživan da o njemu "svi sve znaju", što je notorna laž. Imaju i pregršt novih pesama koje će premijerno izvesti za vas. Možda bude i ploča, ako stigne do tad. Početak je u 21.

Miki Solus dolazi u dom b612. Kako je rekao "Ja u Domu neću predstaviti novi studijski album, neću predstaviti novi singl, a neću predstaviti niti novu postavu benda. Neću predstaviti  novu frizuru, niti bilo kakve nove fore. U današnjoj nemilosrdnoj muzičkoj industriji i kulturi koja stalno očekuje od muzičara da što brže produciraju nove albume, nove pesme, nove koncepte, ja sam se malo umorio i ovaj put vam ne donosim apsolutno ništa novo. Zaželeo sam se srpske klope, pa rek'o idem da posetim novosadske pečenjare, a usput bih mogao malo i zasvirati svoje stare pesme na gitari, a po svom starom običaju možda odsviram i neku novu. Nemojte doći na koncert ako ne znate barem tri pesme." Početak je u 21:30, a ulaz je 400 dinara.

Subota, 18. maj

Popularni pančevački levoruki indi pop disko rok elektro boj bend duo Buč Kesidi se vraća u Novi Sad u CK13 kako bi promovisao najnoviji singl "Đuskanje ne pomaže"! Pored selekcije hitova sa debi albuma, za ovaj koncert su spremili i nekoliko novih do sada nečuvenih pesama sa predstojećeg drugog albuma. Lokalna podrška nem¡pesnik :x je autorski bend iz Novog Sada nastao 2018. godine. Objedinjujući u sebi želju da bude autentičan deo naših prostora, a da pritom učini omaž najvećim svetskim bendovima dvadeset i prvog veka, bend peva o ovdašnjim životima i sudbinama, koristeći muzičke inspiracije koje dolaze sa raznih krajeva sveta i iz raznih žanrova. Slušali smo uživo oba benda i od srca vam preporučujemo da izdvojite vreme i 300 dinara i budete tu u 21.

Regionalna scena je puna dobre muzike, ali skoro nije izrudareno ovakvo muzičko blago. Seine stiže u Bulevar books. Seine je desetogodišnji kantautorski projekt Ivana Ščapeca. Nakon raspada njegove matične grupe Vlasta Popić, pridružuju mu se Dimitrij Petrović (Vlasta Popić, Radost!) i Boško Mijušković (Straight Mickey&the Boyz, Turisti, Škrtice...) te se Seine formira kao bend. Iste godine, grupa pobeđuje na najvećem regionalnom takmičenju bendova, Demofest, u Banja Luci, odlazi na evropsku turneju i snima debitantski album u produkciji Borisa Mladenovića (Jarboli, Veliki Prezir...). Početak je u 21:30 a ulaz 300 dinara.

Music Harmony Škola Muzike treći put sarađuje sa KC Labom, a ovaj put priliku da vam se predstave imaće mladi muzičari kojima je ritam u krvi. Svi bubnjari koji će nastupati polažu ispite iz moderne muzike za engleski ispitni odbor Rockschool. Za njihovu edukaciju i dobar provod na času zadužen je Čik Ištvan Pićuka. Početak je u 11 ujutru, a ulaz je slobodan.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo