...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 12. do 18. septembra

11.09.2016.

Polako počinje klupska sezona, a klub Tunnel zna kako da je otvori! Spremite se i za Grožđebale, ali i kišu.

.

Ponedeljak 12. septembar

Od 12. do 17. septembra na Brod teatru biće organizovani susreti studentskih kulturnih centara Srbije. U goste novosadskom SKC Fabrika dolaze SKC Beograd, Dom kulture "Studentski grad" (Beograd), SKC Niš i SKC Kragujevac. Od 21 sat će na Brod teatru biti prikazani filmovi studenata Akademije umetnosti u Beogradu, a narednih dana biće organizovane predstave, bioskop i koncerti. Više o programu ovde.

Izložba "Dekonstrukcija zamka" Lazara Markovića biće otvorena u Malom likovnom salonu u 20 sati. Lazar kaže da kada fotografiše, bira motiv koji će više da nalikuje ulju ili akriliku na platnu nego fotografiji. Pokušava da napravi fotografije koje izgledaju kao slike i grafike. Umesto četke i boje, koristi fotoaparat da napravi sliku.

Utorak 13. septembar

Bravo magazin i ove godine organizuje konferenciju "Teen Talk". Na Spensu od 10h očekuju vas zanimljivi paneli i studije slučaja o uspehu, senzacijama na internetu i sajber nasilnicima, a čitavu atmosferu upotpuniće vaši omiljeni blogeri i jutjuberi. Za više informacija posetite njihovu stranicu.

Veče anime filma: Puella Magi Madoka Magica the Movie Part 1: Beginnings - Mahou Shoujo Madoka (Magica Movie 1: Hajimari no Monogatari). Madoka je ljupka devojčica koja ima brojne prijatelje i srećnu porodicu. Jednog dana, šetajući s drugaricom, doživljava magični susret sa čudnim bićem koje Akemi samo što nije ubila. U istom incidentu, učestvovala je i učenica trećeg razreda iz iste škole, koja će, zajedno sa magičnim bićem, pokušati da od Madoke i Sajake stvori "magične devojke". Vremenom Madoka saznaje da magična devojka, naočigled biće sa plemenitim postojanjem, sa sobom kriju više tamnih tajni. Gilda igrača, 20h.

Summer's End Mini Fest ovog puta dovodi četiri benda – nastupiće Psi, Nađa, 3Mačke100Godina i Mac Tire. Prva svirka počinje u 20.30h, a ulaz je 200 dinara.

Sreda 14. septembar

Gilda u saradnji sa prijateljima iz Magicana organizuje radionice za Magic: The Gathering, gde će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa igrom, nauče pravila i naravno, da se igraju. Dođite u Gildu od 20 sati!

Poljski književnik Kšištof Varga gostovaće u KCNS. On je bio učesnik na prvom Međunarodnom festivalu proze Prosefest (2007) i oduševio novosadsku publiku! Nakon 10 godina, opet dolazi i tom prilikom od 19.30 sati predstaviće dve knjige prevedene na srpski jezik "Gulaš od turul ptice" i "Aleja nezavisnosti".

Književni klabing ovog puta odabrao je Van Gogova "Pisma bratu". Sastanak je u 19h, mesto sastanka ostaje Štrand (ulaz najbliži mostu Slobode), a u slučaju lošeg vremena skloniće se negde. Pratite event i stranicu za sve informacije!

U okviru obeležavanja godišnjice od otvaranja Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" u Subotici, biće organzovana jezička radionica koju će voditi Paolo Markući, direktor Italijanskog kulturnog centra "Belpaese" Novi Sad. Radionica počinje u 17 sati.

Četvrtak 15. septembar

Banjalučka grupa Sopot nastupiće u Fabrici! Sopot je grupa koja već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspeh i ove godine obeležava deceniju postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umetnicima stvara fuziju balkanske umetnosti sa modernom tehnologijom. Svirk počinje u 21h.

The Danube Blues and Rock Festival okreće novi list ove godine i dovodi, pored sjajnih izvođača sa ovih prostora, Daga Maklauda, Terija Evansa sa Hansom Tesinkom, i Krisa Tomasa Kinga! Od 15. do 17. septembra uživaćete u svirci svetskih legendi i razgovarati i družiti se sa njima u Američkom kutku Novi Sad na Blues and Rock Talks. Informacije o kartama i programu možete da nađete ovde.

Saznajte sve o kulturi ispijanja čaja u Velikoj Britaniji u Ateljeu u pasažu 12 u Dunavskoj ulici, od 18 sati. Čaj se često smatra isključivo britanskim pićem. Zaista, Britanci ga piju više od 300 godina, ali njegova priča počinje još u staroj Kini. Poznato je da je čaj u Veliku Britaniju stigao iz Indije u 17. veku. Biće priče o svemu što je zasenilo čaj u Engleskoj i kako je do toga došlo.

I ovog septembra Vršac je spreman da ugosti više od 100.000 ljudi na najvažnijoj manifestaciji u tom gradu i okolini. U čast berbe grožđa slaviće od 15. do 18. septembra. Za sve koji su odlučili da vikend provedu u Vršcu, organizovani su izložbe, karneval, grožđe iz aviona, izbor za Miss berbe...

Otvaranje 17. Bijenala umetnosti "SEE Art Gates: stanja stvarnosti" biće održano u 18 časova u Kulturnom centru Pančeva. Očekuju vas nastup benda James Brown Tribute Band, obilazak izložbenih prostora i speed painting grupe Under Realism & DJ Lancelot Rumney Guggenheim, Objekat Sky 12, Dr Svetislava Kasapinovića 12. 

Petak 16. septembar

Klub Tunnel počinje sa drugom sezonom i to ne jednom žurkom, već vikendom punim kvalitetne muzike i dobre atmosfere! Prve večeri, odnosno u petak nastupiće Cesare vs Disorder iz Brazila i domaći Milan Živanov iz Public ∏ label-a. U subotu će tokom cele večeri muziku puštati jedinstveni Kristijan Molnar, čiju žurku jednom kada posetite nikada više nećete propuštati – genije! Prve večeri ulaz je do ponoći 400 dinara, a nakon toga 500, dok će druge do ponoći biti 300, a nakon toga 400 dinara.

   U CK 13 će nastupiti The Cave Children - psihodelični pop bend iz Atine. Za ljubitelje bendova poput The Beatles, Tame Impala, Temples, ovaj bend se ne propušta! Uz njih, sviraće i Microsonic - indie rock bend iz Novog Sada. Bend svira isključivo autorsku muziku, koju su kritičari opisali kao psihodeliju Panonske ravnice, negde na pola puta između Air-a i Sonic Youth-a. Svirka počinje u 21h i ulaz je 300 dinara.

Ultimativna UK D-beat hardcore/punk žurka očekuje vas u Društvenom centru! Nastupiće Warwound, sada već veterani britanske punk scene koji i dalje praše energični i razorni hardcore/punk. Domaća podrška su Vox Populi - beogradski pogo punk veterani i Fear of Dog - novosadska ekipa koja se tokom kratkog postojanja, tokom 1989-1990. godine, zlatnim slovima upisala u grind core scenu u ovom delu Evrope. Svirka počinje u 20.30h, a ulaz je donacija.

Povodom Grožđebala u Vršcu u Domu omladine biće organizovan Trancebal! Nastupiće Sarmati, Technokratia VJ team, a izložbu slika imaće Myth of Creaton. Ulaz je 300 dinara.

U klubu Mladost u Subotici biće održana Dark Symphony žurka! Nastupiće Ronmee, Ve Xi i Tronozha. Ulaz je 300 dinara.

Subota 17. septembar

Island Tales – žurka u divljini, a 10 minuta od grada. Tačnije, na ostrvu koje se nalazi preko puta Kamenjara. Tamo ćete čuti mnogo više zvuka, videti još više zanimljivih dekoracija i svakako, mnogo više šume, u odnosu na prošli put. Nastupiće Anđela, Dapeace, Imba, Lector, Mozza, Pura, Tesla Principle, Wolland i Zarma, a ulaz je 500 dinara. Čamci za Ostrvo prevoziće u periodu od 20 do 4h i kreću sa Kamenjara, u neposrednoj blizini čarde Mačak. 

   Festival TAKT (Tradicionalno Akustično Kompozitorsko Takmičenje) organizuje se svake godine u Novom Sadu, u cilju promocije autorske, akustične muzike, a ove godine trajaće dva dana! U subotu i nedelju u kafeu Šećer & Soul moći ćete da čujete mlade i iskusne talente, pa rezervišite ove datume za kvalitetnu muziku.

U CK13 će nastupiti Khara i Lazar. Khara je noviji post rock bend iz Makedonije koji postoji od 2014. Ovo će im biti prvi nastup u Srbiji, a budući da su deo makedonske scene koja je poznata po kvalitetnim bendovima nema sumnje da nas očekuje odličan post rock koncert. Lazar je instrumentalni trio iz Novog Sada. Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je 250 dinara.

Obsession u Borisovom ateljeu. Nastupiće Andrew Meller, Space Motion, Dachony i Željko Ninić.

U Domu omladine u Vršcu biće i svirki povodom Grožđebala, pa će u subotu nastupiti kikindski Downstroy i pobednici Zaječarske Gitarijade Hadži Prodane Duše. Ulaz je 100 dinara.

Miki Solus će nastupiti u Subotici u Bass baru. Miki Solus je jedna od vodećih regionalnih muzičkih senzacija već nekoliko sezona unazad, tačnije od trenutka kada se u etru prvi put zavrteo njegov megahit "Hipster". Ovaj zagrebački otkačenjak je i danas, nekoliko godina kasnije, u punom naponu, naoštren da se prikaže u pravom svetlu, a takav stiže i u Suboticu. Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je 300 dinara.

Izbor za najlepše pse i mačke biće održan u atrijumu hotela Galleria u subotici. Dobrodošli su svi vlasnici pasa i mačaka bez obzira da li su njihovi ljubimci rasni ili ne. Učešće je revijalnog tipa i potpuno je besplatno, a pobednike očekuju nagrade! Pored centralnog događaja učesnike i posetioce očekuju još i saveti o pravilnoj nezi i ishrani pasa i mačaka, saveti veterinara o prevenciji i lečenju bolesti, a profesionalni grumer će ulepšavati vaše ljubimce pre izbora. Događaj počinje u 12 sati.

Saturday Night Fever u PIK Sombor! Nastupiće Nevena Jeremić sa techno trakama prošaranim house i deep house melodijama, Teodora Van Context - jedan od najsvežijih projekata beogradskog undergrounda. U njenoj DNK piše elektronika. Jovan Šuput koji nastupa pod pseudonimom Friend Of Friends počeo da pravi svoje muzičke korake 2006. kada je sebe pronašao u mračnom minimal zvuku. Rumpelstiltskin - totalno nepredvidiv za mix pultom, uz setove koji se iz mračnih dubina uzdižu sve do veselih ritmova koji prosto teraju vaša stopala na mrdanje. Slepi je predugo prisutan na sceni kako sa jedne strane pulta tako i sa druge strane pulta. Neguje u zadnje vreme duboki gruvi zvuk. Ulaz je 200 dinara.

Nedelja 18. septembar

Novosadski triatlon (plivanje, biciklizam, trčanje) počinje u 10.30 sati na Štrandu. Za takmičenje možete da se prijavite preko mejla tkdynamicns@gmail.com ili na dan takmičenja, od 8.30h.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo