...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. septembra

10.09.2023.

Sredinu septembra u Novom Sadu obeležiće klasika i Festival kamerne muzike. Pored toga, tu su stand up nastupi, festival amaterskog filma NAIVA i drugi interesantni događaji.

.

Ponedeljak, 11. septembar 

Trodnevni ciklus evropskog ljubavnog filma održava se u CK13. U okviru ciklusa prikazaće se filmovi iz iz Italije, Francuske i SSSR-a, tri najznačajnije evropske kinematografije šezdesetih godina 20. veka koje se na jedinstven način bave društvom i ekranizacijom ljubavi. Projekcije počinju od 20 časova, a ulaz je besplatan.

Festival kamerne muzike održava se od 11. do 15. septembra na tri lokacije u gradu. Ideja Festivala kamerne muzike je promocija zajedničkog muziciranja, kao i promocija kamernih sastava koji funkcionišu kao celina duži niz godina i koji, kao takvi, podržavaju osnovnu ideju festivala. Novi Sad će tokom trajanja Festivala kamerne muzike biti regionalni, ali i evropski centar ovog vida promocije umetničke muzike. Festival će od 20 časova otvoriti trio Heroine u muzičkoj školi "Isidor Bajić".

Utorak, 12. septembar 

U okviru Festivala kamerne muzike, u muzičkoj školi "Isidor Bajić" nastupaju mladi i talentovani muzičari koji su pobedili na takmičenju "Isidor Bajić". Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova. 

Sreda, 13. septembar 

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 razgovara se o romanu "Fizika tuge" Georgija Gospodinova. "Gospodinov bez zazora preispituje granice žanra. To čini tako da nam se čini kao da je ovo jedan od poslednjih pokušaja da se dokaže da roman kao književni rod ima još oblika za izmišljanje, obogaćivanje i pokazivanje. Autor istovremeno lakonski i temeljno preispituje roman kao oblik književnog istraživanja, dovodeći ga u ozbiljnu sumnju, te ga potom, tako negiranog, uspostavlja u jednom novom melanžu." Početak je u 18 časova.

Stand up show Jelene Radanović "Humor kao koncept" je u Beer gardenu, na Štrandu. Jelena je večiti student sociologije. Dok su svi verovali da će uspeti da završi fakultet, koji pohađa već 14 godina, ona je otišla i završila profesionalni kurs šminkanja (mada, kad ljudi vide njene makeup look-ove, predlažu joj da vrati diplomu). Njen životni moto je: Glamur pre predrasuda! Na instagramu često glumi modni žiri, a veruje da njoj jedino Ana Vintur može da sudi. Karte su 800 dinara za stajanje, a 1.000 za sedenje. Početak je u 20.30.

Četvrtak, 14. septembar 

Solistički koncert Sare Pavlović održava se u muzičkoj školi "Isidor Bajić". Na programu će se naći dela kompozitora kao što su Mozart, Brahms i Verdi. Ulaz će biti u vidu dobrovoljne donacije podrške za master studije na Konzervatorijumu Liceu u Barseloni. Početak je u 19.30.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 15. septembar 

Mark Reeve i njegova izdavačka kuća SubVision nastupaju u The End klubu. Marka oličavaju energične trake i setovi širokog techno spektra, ali ovaj put akcenat je stavljen na RAW koji je ujedno oličenje SubVisiona. Early bird ulaznice su 580 dinara, u pretprodaji 690, a nakon toga će iznositi 800 dinara. Početak je u ponoć.

Koncert italijanske pijanistkinje Moire Mikelini pod nazivom "Anima" održava se u Eđšegu. Moira Mikelini je rođena u Terniju. Studirala je na "Conservatorio G.Briccialdi" u Terniju, u Umbriji, pokazujući vrlo brzo izuzetan muzički dar i posebne sposobnosti za klavir. Svoj prvi koncert održala je u pozorištu "G.Verdi" u Terniju 1987. Od tada je održala mnogo koncerata kao solo pijanista i kao deo kamernih grupa u Italiji (Torino, Katanija, Palermo, Rim, Firenca, Sijena, Salerno, Spoleto, Taranto) i u inostranstvu (Belgija, Austrija, Portugal, Španija, Nemačka, Švajcarska, Francuska, Argentina, Malezija i Japan). Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Trodnevni festival amaterskog filma NAIVA održava se u Matki. U sklopu fesitvala biće održana i radionica kreativnog dokumentarnog filma koju će voditi Luka Papić, kao i radionica filmske muzike koju će voditi Vukašin Đelić. Otvaranje je u 20 časova.

Predstava teatra PLUS iz Španije pod nazivom "Geometrija duše" igra se 15. i 16. septembra u Pozorištu mladih. Predstava je nastala u susretu umetnika s različitim geometrijskim oblicima: "Tražila se njihova duša, a našla čovekova", kaže autor ove predstave, mladi Alek Ćurčić, umetnik ovdašnjih korena koji se školovao u Bugarskoj, a danas živi i radi u Španiji. Predstavu je režirala Olga Zečeva. Karte su 800 dinara, a početak je u 19.30.

Subota, 16. septembar 

Veče s Nikom Vujičićem je na Novosadskom sajmu. Nik Vujičić je poznati motivacioni govornik poreklom iz Srbije. Njegova životna priča je ohrabrila i motivisala ljude širom sveta, a njegove knjige su prevedene na mnoge jezike. Veoma često gostuje u poznatim TV programima i ima milione pratilaca na društvenim mrežama. Karte su besplatne i možete ih preuzeti na biletarnici GIGSTIX-a u ulici Kralja Aleksandra 12. Početak je u 19 časova.

Reconvalescent, Yvith, Voden i By-Pass nastupaju u CK13. Reconvalescent je jednočlani avant-garde industrial metal projekat iz Zaječara. Yvith je "experimental ambiental dream harsh noise" projekat inspirisan kombinovanjem organskih i sintetičkih zvukova. Voden je jednočlani, instrumentalni muzički projekat inspirisan filmskom i ambijentalnom muzikom, a prožet zvukom rok i metal gitare. By-pass je pančevački bend čiji nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Na početku karijere ovaj bend je bio pod uticajima progressive rock, stoner rock, grunge i metal pravaca, da bi se vremenom oblikovao u kombinaciju atmospheric rock, new prog i alternative metal podžanrova. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Organizatori nisu naveli da li je ulaz slobodan ili nije. Početak je u 20 časova.

Nedelja, 17. septembar 

Stand up show Srđana Olmana "Šta nas je snašlo" je u Gerili. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 20.30.

U CK13 se sluša Hozier i album "Unreal Unearth". Album se bavi različitim temama kao što su greh, samospoznaja i pohlepa, crpeći inspiraciju iz Danteovog "Pakla". Vodi slušaoce kroz umetnikovo istraživanje devet krugova pakla, dok kreće u potragu za svojom preminulom voljenom. Početak je u 17 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo