...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. jula

10.07.2022.

Nedelja posle EXIT-a donosi nam događaje nešto mirnijeg tipa, pa vas tako očekuju predstave, promocije knjiga i projekcije filmova.

.

Ponedeljak, 11. jul 

Projekcija filma "Agire, gnev božiji" očekuje vas u Zenit booksu. Fransisko Pizaro šalje grupu konkistadora da u amazonskim šumama pronađu mitski grad zlata, El Dorado. Na početku avanture, jedan od oficira, Agire, vođen pohlepom, diže pobunu i odmeće se od španske krune, želeći zlato samo za sebe. Početak je u 19.30.

Utorak, 12. jul 

Premijera predstave "Mefisto" vas očekuje u SNP-u. Dramu po romanu Klausa Mana režira Haris Pašović. Preko 40 aktera na sceni predvodiće velikani domaćeg glumišta Mirjana Karanović i Miodrag Krivokapić, koji će nakon više od tri decenije ponovo igrati na sceni najstarijeg srpskog teatra.⁣ Početak je u 20 časova, a predstavu možete pogledati i u četvrtak u istom terminu. Karte za premijeru su od 800 do 1000 dinara, dok će u četvrtak biti od 400 do 500 dinara.

Promocija zbirke pesama Jovana Jakšića "Pušenje korone" očekuje vas u Zenit booksu. Na promociji će pored autora govoriti Siniša Tucić (urednik edicije "Iza barikade") i mr Danilo Vuksanović (književni kritičar). Početak je u 19 časova.

Sreda, 13. jul 

Predavanje Vedrana Horvata pod nazivom "Politička ekologija: iskustva sa evropske poluperiferije" očekuje vas u KC Labu. U svom izlaganju Vedran Horvat, sa Instituta za političku ekologiju u Zagrebu, će pokušati da ilustruje političku ekologiju kroz lokalne primere i iskustva u regiji, prvenstveno Hrvatskoj. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 14. jul 

The Bad Week svira u KC Labu. Za dobru country blues svirku pobrinuće se Strahinja Jajić (vokal i gitara), Stefan Stefanović Gile (usna harmonika) i Danijel Seethaler (bubnjevi). Upad je 200 dinara, a početak u 20 časova. 

Video umetnost Tomasa Lajla možete pogledati u American corneru. Tomas Lajl je digitalni umetnik iz Velike Britanije koji se bavi 3D animacijom već trideset godina. U svom izrazu sintetizuje slikanje i skulpturu stvarajući digitalne predele i figure sa iluzijom prostora. Prikazuje forme i zbivanja iz mašte, a digitalna tehnologija mu omogućuje da njegovi radovi deluju veoma sugestivno i ubedljivo. Tematski se bavi degradacijom prirode i društvenim odnosima. Početak je u 14 časova.

Petak, 15. jul 

Izložba "San neolitske noći" otvara se u Muzeju Vojvodine. Izložba skreće pažnju na zajedničke korene i jedinstvo evropske kulture, te davna društva mira i zajedništva. Otvaranje je u 20 časova, a možete je pogledati do 15. oktobra.

Subota, 16. jul 

Sick Touch nastupa u Fabrici. U pitanju je dobro poznato ime domaće underground hip hop scene, a tu su i brojni specijalni lokalni gosti, kao i open mic session. Preko dana vas u skate parku očekuje vrelo zagrevanje uz skejtere, dobar muzički vajb, a tu su i grafiti da ceo event ukrase bojama. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova. 

Riblja Čorba svira na krovu Promenade. Rok grupa predstavila je na početku 2022. godine neke od pesama koje će se naći na predstojećem, još neimenovanom albumu, prvom koji će objaviti nakon smrti basiste Miše Aleksića. Novosađani će imati priliku da među prvima čuju tekstove i muziku, koji nose posebne emocije, jer su pesme posvećene basisti Miši Aleksiću. Cena za parter je 1600 dinara, a fan pit je 2000. Početak je u 20.30.

Nedelja, 17. jul 

Premijera filma "Liberta – rađanje grada" očekuje vas na Petrovaradinskoj tvrđavi. "Liberta" je epski film koji grad Novi Sad i Vojvodinu prikazuje kao prostor gde su se srpska kultura i tradicija najtešnje preplitali sa evropskim idealima i izazovima tog vremena. Istorijski odlazak na bečki dvor, gde je pregovorima trebalo omogućiti otkup grada i njegovo mirno oslobođenje, pretočen je u uzbudljivu filmsku dramu o dvojici Nemaca i četvorici Srba koji su pošli u "carstvujušču Vijenu" i konačno, nakon niza peripetija, bez kapi prolivene krvi, izdejstvovali slobodu za svoj grad. Početak je u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo