...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. decembra

10.12.2023.

Slično kao prošle nedelje i ove vas očekuje mnogo dobrih koncerata u Novom Sadu, a tu je i dosta drugih zanimljivih događaja. 

.

Ponedeljak, 11. decembar 

Trodnevni ciklus filmova pod nazivom "Crime Christmas" održava se u CK13. Bez obzira na to da li je reč o moralnom zločinu kao što je to slučaj kod Kješlovskog, o plaćenom ubistvu kao kod Vendersa ili o misterioznim i neobjašnjivim dešavanjima u Veneciji-lavirintu kod Rega, tri filma i tri kultna reditelja nude alternativne praznične klasike. Sve projekcije počinju od 20.30, a ulaz je besplatan.

Izložba "Kaleidoskop" otvara se u American corneru. Šta se dešava kada se pređe granica? Kakvi odnosi mogu nastati iz želje i potrebe za komunikacijom izvan geografskih, kulturnih i istorijskih podela? Dela koja su nastala tokom programa “Icebreakers /Kultura bez granica” oslikavaju iskustvo zajedničkog okupljanja i njegove kompleksnosti. Otvaranje je u 17 časova, a izložba može da se pogleda do 13. decembra.

U okviru čitalačke sekcije u CK13 razgovara se o "Nadzirati i kažnjavati" Mišela Fukoa. Prijava za sekciju je na https://tinyurl.com/yvuv57mc, a početak je u 18 časova.

Open studio sa Antonelom Dianom je u kulturnoj stanici Barka. Antonela je vizuelna umetnica sa prebivališem u Danskoj, trenutno radi u Teatru OM, kao scenografkinja. Ona je direktorka Scenographic Laba. Takođe je i jedan od suosnivača Teatra OM (1989) za koji kreirala scenografiju i kostime za 28 performansa i instalacija. Početak je u 18 časova.

Utorak, 12. decembar 

Promocija knjige Predraga Đurića "Melkiorov čin" održava se u Bulevar booksu. Novi roman Predraga Đurića je priča o jednoj od najvećih tema, a to je - sloboda. Autor se uhvatio u koštac s jednom nimalo lakom (književnom) situacijom, a to je: čovek u mreći-vrtlogu-viru sistema, ideologije. "Melkiorov čin" otvara niz zapitanosti nad položajem individue u okoštalom, ali veoma dobro uigranom sistemu u kojem se preko noći promeni sve. Početak je u 19 časova.

Veče crnog humora je u Gerili. Nastupaju Nenad Stefanovski, Nikola Silić,Filip Ugrenović, Branko Krsmanović i Aleksandar Perišić. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30. 

Sreda, 13. decembar 

Stand up show Srđana Jovanovića "Grupna terapija" je u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30. 

Četvrtak, 14. decembar 

Festival evropskog filma održava se od 14. do 17. decembra u Areni Cineplex. Imaćete priliku da pogledate sedam novijih ostvarenja evropske kinematografije. Festival se otvara u 18 časova, a sve projekcije su besplatne uz prijavu na link: https://euinfo.civicatalyst.org/FEF.

Strahinja i Gile iz benda The Bad Week nastupaju u Fridi. Njih dvojica sviraju svoje autorske numere kao i cover pesme, profilisane u nekom njima svojstvenom country blues maniru. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Premijera stand up showa Nebojše Grujića "Dođoš" je u Kulturnom centru Novog Sada. Stand up show "Dođoš" karakterističan po broju 90. To je broj minuta trajanja nastupa i broj kilograma nastupača. Teme koje možete čuti su Futog, Novosađani, Loznica, Sremice, detinjstvo i druge. Upad je 1.000 dinara, a početak u 20 časova.

Barokni orkestar Savaria nastupa u Sinagogi. Savaria je stalni orkestar Kamerne opere u Budimpešti i Kamerne opere "Savaria". Osnovan je s ciljem ponovnog otkrivanja i predstavljanja vrednih kompozicija 17. i 18. veka. Gudačka sekcija svira na originalnim instrumentima iz 18. veka, dok su duvački instrumenti verne replike originala. Repertoar ansambla obuhvata opuse najrazličitijih muzičkih žanrova i kompozicija: od solističkih, kamernih i orkestarskih ostvarenja, pa sve do opera i oratorija od ranog baroka do klasike. Karte su 800 dinara, a početak je u 20 časova.

Predstava za tinejdžere "Moja mama kaže" igra se u gimnaziji "Laza Kostić". Da li ste ikada razmišljali koliko je današnjim tinejdžerima teško u životu? Škola, oblačenje, druženje, internet... Na sve prosto mora da ima komentar. Ko? Pa mama. Kroz kakve sve probleme prolaze i kako se sa njima obračunavaju, ispričaće vam glumice koje igraju u predstavi. Karte su 600 dinara, a početak je u 19.30.

Epidemik svira Zvezde grandža u Lazinom teletu. Očekuju vas Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Temple of the Dog i ostala rodbina (Audioslave, Foo Fighters, Metallica itd.). Upad je 300 dinara, a početak u 22 časa.

Eklinika Mortale, Odvojena Stvarnost i Salto Mortale nastupaju u Domu kulture. Eklinika Mortale su nastupali u periodu od 90. do početka 98. Prećutno su se ugasili očekujući treći studijski album koji nikad nije ugledao gramofon. Oslonjeni na post punk energiju, peli su se na mnoge bine širom Srbije. Početkom 80-ih prošlog veka u Novom Sadu stasala je jedna sasvim osobena muzička scena koja se od ostalih razlikovala u pristupu rock kulturi. Luna, La Strada, Rex Illusivi, Boye i Obojeni program predstavljali su alternativu svemu onome što se dešavalo na tadašnjem YU prostoru. Novosadski bend Odvojena stvarnost predstavlja uzdanicu druge generacije te scene, koji počinje sa radom početkom 90-ih. Salto Mortale je novosadski bend nastao 2021. Osnovao ga je Goran Beg, bivši frontmen i gitarista benda Grate. Tokom 2021. i 2022, u studiu Road snimljen prvi album "Ljubav, mir i sloboda", objavljen 20. oktobra 2022. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas. 

Karaoke veče je u Gerili. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige "Zemlja gromova" Marije Čakmak održava se u Zenit booksu. Početak je u 18 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 15. decembar 

Koncert "Rahmanjinov za dva klanira" je u Sinagogi. Koncert se održava povodom dvostrukog jubileja - 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti najčešće izvođenog ruskog kompozitora na svetu. Nastupaju Vladimir Milošević i Aleksandar Sinčuk. Karte su 800 dinara, a početak je u 20 časova.

Muzički performans "Zarđali orkestar" je u Fabrici. U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači... Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

EKV tribute bend KRUG nastupa u Domu kulture. KRUG je nastao u proleće 2006. godine. Osnovan je kao fuzija muzičara, članova originalne postave EKV-a, sa grupom ljudi koji su više od tri decenije na muzičkoj sceni Beograda. Karte se prodaju po ceni od 1.200 dinara, a na dan koncerta biće 1.500. Početak je u 21 čas.

Popečitelji nastupaju u Bulevar booksu. Upad je 800 dinara, a početak u 21 čas.

Left To Starve, Koridor i Disznotor nastupaju u CK13. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Koncert "Muzika 20. veka" održava se u Eđšegu. Projekat "Muzika dvadesetog veka" podrazumeva koncert na kom će se predstaviti kompozicije za violinu i klavir nastale u 20. veku. Na programu se pretežno nalaze igre i plesovi srpskih i inostranih autora, kompozicije koje se bave ispitivanjem zvučnih sposobnosti oba instrumenta. Nije navedeno da li je koncert besplatan ili ne. Početak je u 20 časova.

Afterlife žurka je u Gerili. Puštaće se Ludi Srbi, The Weeknd, Surreal, Pop Smoke, Klinac, Fox, Pitbull, Z++ i drugi. Promo cena karata je 400 dinara, a nakon toga će biti 500. Početak je u 21 čas.

Subota, 16. decembar 

Eyesburn i Alitor nastupaju u Fabrici. Pored dobro poznatih hitova, Eyesburn će odsvirati i pesme sa aktuelnog albuma "Troops of Light". Podršku će im pružiti progressive thrash metal bend iz Inđije Alitor. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta biće 1.500. Početak je u 21 čas.

Josip A Lisac nastupa u Bulevar booksu. Bend JAL (Josip A Lisac), nastaje 2009. godine u Novom Sadu. Kao inicijator ideje, pevač, tekstopisac i kompozitor većine pesama je Vedran Ferizović, dok bend potpisuje sve aranžmane. JAL okuplja muzičare različitih sviračkih stilova i afiniteta, pa se njihova muzika ne može karakterisati nekim od poznatih pravaca rokenrola, ali se najveći deo stvaralaštva oslanja na ska/rege forme i ritmove. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Sorry For Party Rocking žurka je u Gerili. Na repertoaru će se naći: Adele, Bruno Mars, David Guetta, Taio Cruz, Swedish House Mafia, Calvin Harris, Maroon 5 i mnogi drugi. Ulaz u prvih sat vremena je 300 dinara, a nakon toga će biti 400. Početak je u 21 čas.

Milo Raad, Mita Concrete, Muhi i Sabore "vrte" u K9 Stationu. Upad je 600 dinara, a početak u 23 časa.

Nedelja, 17. decembar 

Stand up show Srđana Slijepčevića "30 i kusur" je u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo