...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

30.03.2019.

Energičan početak aprila...

.

Ponedeljak, 1. april

Izložba Andree Kalinove – Komšije (Neighbours) biće održana u Kulturnoj stanici Svilara. Izložba je rezultat rezidencije koja je bila sprovedena prošle godine u oktobru i novembru u okviru programa "Plants AiR" koji je 2017. godine pokrenula Fondacija "Novi Sad 2021". Tema za istraživanje za umetnicu tokom trajanja rezidencije bile su novootvorene kulturne stanice (Eđšeg i Svilara) i zajednice koje su u neposrednom okruženju. Početak je u 19 časova.

Utorak, 2. april

IRIDA započinje ciklus "Filmskih pričaonica" u Kulturnom centru Lab, gde će se u opuštenoj, radioničarskoj atmosferi otvoreno razgovarati i razmatrati teme proistekle ih iz upravo odgledanog filma. Ovoga puta to je britanska drama "Tyrannosaur" - film koji je sjedinio kritiku, žiri stručnih festivala i publiku u zaključku da je to brilijantno ostvarenje o porodičnom nasilju. "Najbolji britanski film" i "jedan od najmoćnijih filmova za 2011. godinu" po mišljenju GQ magazina i The Sunday Telegrapha brutalno i realno otkriva mehanizme nasilja, jednako osvetljavajući unutrašnji svet i žrtava i nasilnika. Početak je u 21 čas.

Izložba fotografija "Priče drugačije bolje dece" biće održana u KS Svilara. Autor fotografija je Vera Čepić, a idejni tvorac Jasenka Lazić ispred Centra za podsticajnu negu. Fotografije su nastale iz ideje da javnosti kroz umetnost prikažu drugačije bolju decu, koja sebe, svoje roditelje i nas, svoju okolinu, čine boljim ljudima, upravo time što su bolje drugačiji ili drugačije bolji. Želja je da kroz ovaj vid umetnosti dobiju osmeh, pogled, zagrljaj, igru, interakciju dece, koja su još uvek nedovoljno transparentna u našem društvu. Početak je u 17 časova.

Monodrama "Neka dođe neko" biće održana u Kulturnoj stanici Svilara. Kao i njeno slikarstvo, pesništvo i život Milene Pavlović Barili bio je nesvakidašnji i bogat, ispunjen tajnama. Njena poslednja noć obavijena je takođe velikom tajnom. Posle uzbudljivog i uspešnog dana i večeri provedene na plesnom podijumu sa svojim mužem i prijateljima, osetila je strasnu želju za životom. Ujutru se nije probudila. Ova monodrama kroz njenu poslednju noć oživljava sve puteve koje je Milena prošla i njene nedosanjane snove. Početak je u 20 časova.

Sreda, 3. april

Andagainandagain i WoO stižu u KC Lab. Andagainandagain je ambijentalno–elektro-akustički duo, nastao kao spoj hladnog ambijenta i tekstualnih istraživanja proizašlih iz radikalnih jezičkih praksi druge polovine 20. veka. Svoju muziku vide kao konstantnu, između metoda redukcije i repeticije, koju uz teorijsko-poetički govor o samom procesu nastanka uvode u polje lecture-performancea. Vukašin Đelić: elektricna gitara, klavijature, sempler, objekti. Vukašin gitaru jednako tretira kao instrument i kao prijemnik signala različitih uređaja, kao harmonijski i kao perkusivni instrument. Koristeci se feedbackom i rezoniranjem instrumenta, kao i skrivenim zvucima koje emituju prenosni uređaji poput mobilnih telefona, diskmena, kompjuterskog miša i drugih, Vukašin stvara neobičan zvučni svet melodija i ritmova koji ispunjavaju prostor i vode slušaoca na fantastično putovanje. Pod imenom WoO, objavio je veći broj albuma za različite etikete. Ulaz je 150 dinara, a početak u 21 čas.

Četvrtak, 4. april

Prva prezentacija knjige "Zašto?" biće održana u Omladinskom centru CK13. Zašto? - Why? se bavi autingom kao i temom biti gej u Srbiji. Knjiga je na engleskom jeziku a prezentacija će biti bilingualna, glavna tema će biti situacija LGBT populacije u Srbiji danas i kako umetnosti kao što su knjige, muzika, film i likovna umetnost mogu da promene situaciju u srpskom društvu na bolje. Za posetioce čitaju Amina Balajo i Ana Darabegashvil. Početak je u 19 časova.

Promocija knjige "Posle potere" Zorana Ćirića biće održana u KS Svilara. Pored autora o romanu će govoriti i urednik programa SKCNS Jovan Gvero. Promocija se realizuje u okviru edicije književnog programa "Nova knjiga" u saradnji sa KS Svilara. Početak je u 19 časova.

Petak, 5. april

Odlične hardcore/punk svirke već su ustaljene u Novom Sadu, te tako nema potrebe za posebnim predstavljanjem bendova koji će ovaj put nastupiti, jer su sama imena već dovoljno zvučna za svakoga ko je nekad posetio ovakav događaj. Bye bye youth, Expectations, Dives, Technicolor Lies i Become as one, stižu u CK13. Upad je 300 dinara, a početak u 21.

Mlad čovek, a već gromada, ljudska, muzička, književna, društveno angažovana. Uvek na strani opšteg dobra! Ovaj put svoj britki izraz donosi u ambijentu krojenom od dve zajedničke ljubavi, knjiga i muzike. U knjižari Bulevar books nastupiće Marko Šelić Marčelo. Za taj će doživljaj, osim Marka, biti zaslužni i njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici Nena (vokal), Šljuka (vokal i klavijature), Rade (gramofon i klavijature) i Filip (violina). U intimnom štimungu, za vas će prošetati kroz fuziju svega što vole, od kamernog akustičnog do elektronskog zvuka, a repertoar će biti pojačan i pesmama sa Šljukinih i Neninih samostalnih projekata. Početak je u 21:30, cena karte je 700, dok će na dan koncerta biti 800 dinara.

Novak će nastupiti u KC Labu. Za dj-ing veruje i često kaže da to nije samo miksovanje muzike već na neki način vrsta života i kulture. Od samih početaka promenio je mnoge pravce muzike u svojim setovima koji su kao osnovu imali House i Techno, a uvek su bili prepoznatljivi po pažljivom odabiru i preciznom miksovanju. Predstavnik Phat Cat organizacije iz Novog Sada, ovoga puta u allnighter izdanju. Početak je u 21 čas, a ulaz 100 dinara.

Subota, 6. april

Marčelo u knjižari Bulevar books.

Hashima dolazi u CK13. U pitanju je beogradski sastav koji udružuje raznovrsna pređašnja muzička iskustva u stvaranje muzike koju je stilski teško kategorizovati. Među inspiracijama izdvajaju Vejna Šortera, Vasilija Mokranjca, Igora Stravinskog, improv, rok i folklor. Poetiku crpe i iz evropskog umetničkog filma i književnosti, koji se sublimno prepliću sa tkivom autorske muzike dajući joj programski karakter. Početak je u 21 čas, a ulaz je 300 dinara.

Pre samog zaletanja u sezonu open-air okupljanja, chill time biće održan u KC Labu uz Lyktumov ambient projekat- Sky Soul. Ovim lajv performansom predstaviće svoj novi album, nakon čega će posetioci uživati u njegovom DJ setu. Za ostatak muzičkog programa pobrinuće se Jungle Island rezidenti Lazanya i Shkomadji, ovog puta sa novim članom ekipe - Nabu, koji će nešto tvrđim setom zatvoriti ovo dešavanje oko ponoći. Početak je u 16 časova, a upad 150 dinara.

There i Tentacle Wizard nastupiće u Domu b-612. Instrumentalni cosmic rock bend There, zvanično je formiran početkom jeseni 2012. godine, a nezvanično nekoliko godina ranije. Nastup na Nišvill Jazz Festivalu predstavlja prekretnicu u radu benda jer je nakon njega ostvarena saradnja sa Radio Beogradom na kome se premijerno emituje debi EP benda "Session 4" koji će kasnije objaviti Black Planet Records. Ubrzo bend finalizira pesme za svoj prvi LP "Chasing the Basics" koji početkom 2015. godine snima u niškom klubu Feedback uz pomoć snimatelja i producenta Mladena Marjanovića (Igralom). Maja 2016. godine "Chasing the Basics" biva objavljen za izdavačku kuću Rock Svirke Records. U narednom periodu bend je širom Srbije na solo koncertima i festivalima promovisao svoj debi album. Krajem 2017. There redefiniše postavu benda, čime ujedno i menja svoj zvuk. Četvoročlana postava benda trenutno priprema novi album eksperimentišući sa angularnijim formama muzike, ujedno održavajući svoju izgrađenu estetiku odmetnika post roka. Lokalna podrška biće Tentacle Wizard. Upad je 300 dinara, a početak u 21.

Bend Bjesovi nastupiće u MKC Petefi Šandor. U pitanju je solistički koncert i promocija novog muzičkog i književnog izdanja SKCNS-a. SKC Novi Sad objavljuje reizdanje prvog albuma na CD-u "U osvit zadnjeg dana"  koji je sa  početka devedestih objavljen samo kao kasetno izdanje. Pored reizdanja prvog albuma Studentski kulturni centar Novi Sad u aprilu publikuje novelu frontmena Zorana Marinkovića pod nazivom "Seti se subote i Botičelija". Pored sjajne svirke čiji repertoar se sastoji od standarnog preseka ukupne karijere ovog kultnog rok benda, publika će imati i prilike da nabavi reizdanje prvog albuma i knjigu. Ulaz je 600, dok će na dan koncerta iznositi 800 dinara, a početak je u 21.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo