...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nad Tvrđavom oblak prašine, na bini Motorhed

10.07.2015.

Jedan od najpompeznije najavljivanih koncerata na ovogodišnjem Exit festivalu definitivno je nastup benda Motorhead, a i među ljubiteljima gitarskog zvuka on je definitivno bio u vrhu prioriteta od onog dana kada ga je Golub iz Goblina najavio na Koncertu godine u Novom Sadu.

.

Lemi i ekipa su na binu izašli tačno u 22 sata, a ubrzo zatim iznad Petrovaradinske tvrđave nadvio se ogroman oblak prašine nakon što je pubika pala u potpuni trans. Definitivno, na prve taktove nastupa ispred bine je zavladao potpuni haos, publika je gromoglasno pevala, a gitare i beskompromisna rock and roll svirka preuzeli su vođstvo na Exitu.

Ono što je bilo veoma simpatično i za respect, u svoj toj gužvi mogli su se sresti mnogobrojni stariji rokeri koji su došli da pozdrave legendarni londonski bend.

„Izgleda da jako volite rock and roll, zar ne? Imamo za vas još dve pesme, a ovo je prva i siguran sam da je svi dobro znate“, rekao je Lemi na prve taktove čuvene „The Ace of Spades“ i poručio svima da su bili najbolja publika na svetu.

„Bili ste večeras sjajna publika i ne dozvolite da iko tvrdi drugačije. Vidimo se sledeći put“, dodao je on.

Nakon sjajnog nastupa Motorheda, na glavnu binu izalazi Tom Odell, koji je publici doneo sasvim drugačiji zvuk, ali koji takođe odiše britanskim duhom.

tomodell jpg

Tom Odell je pre nastupa razgovarao sa našim Saletom i Sofijom, kao i ekipom iz Radija Novi Sad. On je poručio da je Exit u Velikoj Britaniji veoma poznat festival, i među publikom i među izvođačima.

„Za Exit se zna kod nas. Znaju i izvođači i svi misle da je festival cool, i oni koji nisu do sada nastupali, voleli bi da dođu, jer ima dobru reputaciju“, kazao je Tom Odell.

Drugo veče Exita startovalo je zapravo dosta ranije, a iako je jasno da su svi čekali Lemija i da svi uzdišu za Tomom Odellom, na nekoliko bina na Petrovaradinskoj tvrđavi svirka je trajala već od 19 sati, a prvi su koncert počeli Omnibusi na Fusion Stage-u. Tu su bili i mladi rokeri iz Mađarske Middlemist Red, osnovan krajem 2012. godine, sa svojim hit debi albumom Supersonic Overdrive.

Na Main Stage-u su prvi nastupili 10 Code, bend koji je ušao među pobednike Exitovog konkursa „Nastupi na Exitu 2015“, koji su organizovali zajedno sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad. Kako su naveli organizatori, ovo je bio do sad najveći konkurs za muzičare, a dva mesta na glavnoj bini izborili su upravo grčki bend 10 Code i zagrebačka kantautorka Sara Renar.

I na elektronskoj Dance Areni bilo je veliko veče, mahom zbog popularnog Hardwell-a! 

Kao i prošle godine, i demo, neafirmisani bendovi dobili su priliku da nastupe pred publikom na “Future Shock” bini, a tamo su svirke počele nešto nakon sedam sati, kada je prvi nastupio bend Benkoks (The Bangcocks), a svirali au i Mikrosonik, Čistilište i Xanax. 

Ekipa O radija uspela je da razgovara i sa beogradskim autorom Luke Black, koji je najavio da će njegov novi EP izaći u septembru, da će se na njemu naći četiri nove pesme, te da će one biti potpuno različite od stvari koje je do sada radio. 

lukeblack jpg

„Radujem se tom malo eksperimentalnijem zvuku i jedva čekam da nove pesme budu gotove. Radiću na njima tokom leta, a EP se očekuje već početkom septembra“, kazao nam je Luke Black.

Ovaj mladi muzičar se na kantautorskoj regionalnoj sceni probio svojim debi singlom „Degeneration“, a krajem juna izašala je i njegova nova pesma „Holding on to Love“ zajedno sa spotom, koji je radio režiser Filip Mojzeš.

Festival će trajati još puna dva dana, a već sada su utisci o muzičkom delu festivala veoma pozitivni, ne zalazeći u raznorazne probleme koji su se ovih dana javili. Zabava na Tvrđavi i među mladima koji su stigli iz svih krajeva sveta, je definitivno na vrhuncu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo