...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura

M-lab: Džez orkestar sa dva klavira

05.10.2015.

M-lab, miks predavanja i odlične džez muzike koji organizuje jedan od naših najboljih džezista Vasil Hadžimanov zakazan je za nedelju 11. oktobra. Predavanje, kao i koncert, Vasil će održati uz jednak doprinos "borca na istom instrumentu", džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

.

Njih dvojica će besplatno predavanje održati u Studiju M, u ulici Ignjata Pavlasa 3. Kako Vasil najavljuje, Zulfikarpašić će govoriti o svom autorskom radu u Parizu, ali i kako radi neko ko je najveće ime balkanskog džeza.

"Muzičari kao što je Bojan su spremni da se otvore svim posetiocima. Predavanje je besplatno i dolazi od ljudi koji su majstori u svom poslu. Oni mogu reći neke tajne koje sigurno ne možete saznati u školi ili na Jutjubu", ispričao je Hadžimanov u gostovanju na O radiju. M-lab je edukativni program, koji se ujedno i snima kao emisija na RTV-u.

Hadžimanov je sa Zulfikarpašićem u duetu ranije svirao u februaru na Kolarcu, nakon čega su odlučili da na radost publike repriziraju svoj klavirski duet. Koncert je zakazan takođe u nedelju, od 21 čas u Sinagogi.

O tome kako izgleda svirati klavir istovremeno sa vrsnim pijanistom, Hadžimanov objašnjava da je to spontani ishod njihove saradnje i da će u Sinagogi izvesti program koji je već izveden na Kolarcu.

"Tu su neke naše autorske kompozicije, ali i autori koje volimo da sviramo. Sve zavisi šta napravimo. Nema tu nekih pravila već ti i još jedan dasa sa klavirom. Klavir je sam po sebi orkestar, a dva orkestra ne smeju da smetaju jedan drugom i tu postoje neka pravila. Mi smo na to zaboravili, samo smo svirali i to publika pamti kao dobro", objasnio je džezista.

Sledeća epizoda M-laba je rezervisana za autora Borisa Kovača, najavangardnijeg balkanskog saksofoniste. Sudeći prema uspehu ovog projekta, RTV, ali i ljubitelje džez zvuka sigurno očekuje još jedna sezona M–laba sa Vasilom Hadžimanovim. 

N.Š.

Možda te još zanima:

.

Skaj Vikler: neophodna je kolosalna količina znanja za treš

Skaj Vikler večeras nastupa u Studiju M! Svi smo navikli na Skaj Viklera u grupi Bad Copy, ali ovog puta donosi…

.

Rambo Amadeus otvara novu M Lab sezonu

Svetski mega car Rambo Amadeus otvoriće jesenju sezonu M lab klinike koncertom u Studiju M, u četvrtak 27. oktobra.

.

Čaba Tot Bagi: Držati se svoje muzike je teško, ali vredi!

Nova "epizoda" M lab-a održana je u Studiju M uz master class Čabe Tot Bagija i koncert muzičkog sastava Čaba…

.

Mladi mogu puno da nauče iz M lab projekta

Druga sezona projekta M lab počinje danas u 17 sati predavanjem Zorana Kostića Caneta i koncertom benda Škrtice u 21…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo