...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Kulturna strategija Novog Sada zvanično od juna

01.03.2016.

Trenutno se razvija Strategija razvoja kulture u Novom Sadu, koja bi trebalo da promeni način finansiranja projekata u kulturi. Ubuduće će se finansirati projekti koji rešavaju probleme, a ne oni koji traže novac, kažu sagovornici O radija.

.

Foto: Nandor Vaci, preuzeto sa Korzo portala

Jedan od uslova da Novi Sad postane kulturna prestonica Evrope jeste i da ima kulturnu strategiju. To može biti razlog zašto je pokrenuto istraživanje o potrebama građana, ustanova kulture, nevladinog sektora i Gradske uprave za kulturu, na osnovu kog će početkom juna biti napravljena Strategija.

Istraživanje koje sprovodi Tims Fakultet za sport i turizam, obuhvata građane, civilni i privatni sektor u kulturi, ustanove kulture i Gradsku upravu za kulturu. Na osnovu istraživanja koje će biti gotovo početkom aprila razvijaće se kulturna strategija Grada, čime se i napušta stari model kulturne politike u kome se novac daje onima koji ga traže, kaže istraživač u kulturi Goran Tomka.

"Ono što su sada trendovi u kulturnoj politici jeste da mapirate probleme, kao na primer: građani na periferiji grada nemaju pristup kulturnim sadržajima, mladi umetnici nemaju prostora da izlažu ili stvaraju, osobe sa specijalnim potrebama ili invaliditetom nemaju pristup kulturnim sadržajima i slično. I onda razmišljate kako to sada možemo da rešimo? Tako što neće biti raspisan uopšteni konkurs, već će biti konkurs koji kaže pozivamo organizacije da svojim projektima predlože rešenje određenog problema", kaže Goran Tomka.

Građani će ocenjivati rad institucija i manifestacija i govoriti više o svojim kulturnim potrebama, organizacije i ustanove kulture će dati podatke o uslovima u kojima rade, prostorima, finansiranju i problemima, a biće ocenjen i rad Gradske uprave za kulturu. Prema rečima Tomke koji učestvuje u istraživanju, građani prigradskih naselja kažu da oni nisu deo Novog Sada i da nemaju veze sa kulturom. Zato je, kako kaže, pitanje kulturne politike ono zbog čega neko misli da nema veze sa kulturom, iako kroz plaćanje poreza državi zapravo finansira tu kulturu.

Prema istraživanju sprovedenom zarad osmišljavanja Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada, prepoznat je problem da ustanove kulture nemaju ponudu koja odgovara mladima. Naime, ukupno posmatrano, oko 70 odsto mladih retko ili nikada ne posećuje pozorišne predstave i književne večeri, dok 67 odsto retko ili nikada ne odlazi u bioskop.

Prema rečima člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića Strategija će biti završena početkom juna, pa treba da bude usvojena u Skupštini grada.

"Strategija će se sprovoditi na način da će sve ustanove i celokupna kulturna javnost biti u obavezi da poštuju ono što piše u njoj. Taj dokument će jasnije odrediti smernice u kom će se grad i ustanove kulture kretati, programe će prilagođavati onome što strategija bude predviđala s jedne strane, a s druge strane nama će biti olakšan rad prilikom odlučivanja o samim projektima u oblasti kulture, jer ćemo jasno definisati šta je ono što je od interesa za kulturni razvoj grada. Imaćemo jasno pokriće zašto ne podržavamo neki projekat", kaže za O radio Vučenović.

U Srbiji postoji mnogo strategija koje su ponekad i samo usvojene, ali se i ne sprovode. Kako neka strategija ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, potrebno je da građani, nevladin sektor i mediji utiču na vlast i proveravaju njen rad, kao i da se odredi koje će telo biti odgovorno za sprovođenje Strategije, što još uvek nije definisano.

"Ne smemo da zaboravimo da su izbori veoma blizu i da čak i ukoliko ostane ista struktura vlasti posle izbora, možemo verovati da će neko zaboraviti na stvari koje su obećane u periodu prethodne gradske vlasti, odnosno tog sastava gradske vlasti. Meni je žao, jer i u okviru rada sa Vojvođanskim građanskim centrom i u partnerskim procesima sa nekim drugim organizacijama imali smo susretanje sa sličnim stvarima. Ne konkretno sa upravom za kulturu Grada Novog Sada, već različitim institucijama ove zemlje, gde neka stvar za koju biste očekivali da je normalno da se poštuje pre i posle izbora, bez obzira kakav sastav vlasti bude, uglavnom ne bude tako", kaže Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra.

U istraživanje o svim akterima kulturnog sistema Grada uključeno je oko 230 udruženja građana, 15 kulturno umetničkih društava, 55 privrednih društava, 23 ustanova kulture i 600 građana, ali taj broj nije konačan, već su to podaci onih koji su konkurisali za sredstva 2015. Ukoliko želite da se uključite, idite na sajt bazakulture.rs i popunite upitnik za građane ili organizacije.

Jasna Žugić (zugicjasna@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo