...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Kultura

Kultura ne zanima nikoga

24.09.2020.

Uz turizam i sport, kultura  je jedna od najpogođenijih oblasti zbog globalne pandemije i pitanje je kada će se oporaviti. Ali, kultura jednog društva, njeni dometi i umetnički ishodi u velikoj meri zavise od vrednosti i značaja dostignutog kvaliteta kulturne politike. Polazna tačka u tom smislu, sem same umetnosti, trebalo bi da bude novac, ali šta se dešava kada njega nema dovoljno ili uopšte?

.

Tek ponegde, kao stidljivo, pojavi se vest da neka bogata, uglavnom evropska država (čitaj: Nemačka i Norveška) ove godine izdvaja dodatna i značajna sredstva za kulturu. Ali takvu vest, teško da ćemo pročitati u Srbiji. Tužna činjenica je da većinu stanovništva kultura ovde ne zanima, iako se kultura, u velikoj meri kod nas finansira iz javnog budžeta. Ako si mlad, želiš da snimiš film, sva je prilika da ti je većina vrata zatvorena.

Dikrektorka Kino kluba Novi Sad, Nina Latinović kaže da privatne kompanije gotovo da ne ulažu u kulturu, te da uglavnom sredstva izdvajaju za nevladin sektor.

"Mislim da nekako ne postoji svest o tome da se ulaže u nezavisne produkcije i filmove. Svi znamo da reditelji prvo počinju sa snimanjem kratkometražnih filmova, a tek se nakon toga odvaže na dugometražne filmove. Ali je jednako istina da ni ti dugometražni filmovi ne mogu da se urade bez finansija i da je to nešto što je potrebno, ali da, opet, pored tih nekoliko konkursa, ne postoji mesto gde možete da konkurišete ili dobijete novac ili kome da se obratite kako bi i privatne kompanije obratile pažnju na vas", kaži Nina.

nina jpg

Nina Latinović

Slična situacija je i kada govorimo o pozorišnoj umetnosti. U Srbiji su pozorišta uglavnom potpuno finansirana iz državnog budžeta. Direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov, kaže da je u svakom slučaju neophodno uložiti i više finansijskih sredstava, ali i truda u pronalaženju partnera.

"Država treba i mora da finansira nacionalnu kulturu, ali je potrebno i da menadžmenti pozorišta, taj budžet koji dobijaju od države, dopunjuju sa budžetom partnera i kompanija koje su raspoložene da podrže održavanje kulture“, dodaje Stankov.

aleksandar stankov jpg

Aleksandar Stankov

S druge strane i bez obzira na privatne fondove, Novi Sad je Evropska prestonica kulture, što bi trebalo da znači da je reflektor, ali i novac, usmeren na kulturne institucije u ovom gradu, kaže direktor Fondacije Novi Sad 2021, Nemanja Milenković.

"Mislim da je Novi Sad to već uspeo da uvidi i pre godine titule, da kultura ima potencijal da menja grad, ne samo u kulturološkom smislu, već i u socijalnom, političkom, ekonomskom društvenom... I to je ono što je dobro, ona postaje zapravo zamajac promene. Meni je veoma drago zbog toga, pogotovo što mi imamo jedno nasleđe u kome je kultura žrtva, izdržavano lice, pasivan odnos koji postoji, u kome eto nas niko ne razume i mi čekamo. Nemamo šta da čekamo", tvrdi Nemanja.

nemanjac jpg

Nemanja Milenković

Ali, čekamo. Čekamo kompanije da se otvore, čekamo državu da im to omogući, primera radi poreskim olakšicama u slučaju donatrostva u kulturi i čekamo umetnike da ponude sadržaj u koji se može uložiti, iako sve moramo biti svesni da postoje delovi kulture koji nikada neće biti profitabilni. Stanje u kulturi nekog društva je usko povezano sa ekonomskom situacijom. Teško da ćete pronaći siromašnu državu koja izdvaja mnogo novca za kulturu. I obrnuto.

Kvaliteta može biti i bez novca, ali je to malo verovatno, naročito u društvu poput našeg gde je kultura decenijama na repu prioriteta političara, a poslednjih godina i samog stanovništva. Više o toj temi Oradio je već ovde pisao.

Ceo prilog možete čuti u plejeru:

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo