...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Žoze Saramago "Slepilo"

07.12.2015.

Radio televizija Vojvodine nedavno je proslavila nekoliko jubileja (pored ostalog i prvi rođendan Oradija), a tim povodom naša kuća je dodelila i godišnje nagrade za najbolje novinare, autore i urednike. Među nagrađenima je i novinarka Vanja Đurić, koja je svojim izveštavanjem zaslužila mesto među najboljima, pre svega zbog svoje hrabrosti, objektivnosti i predanosti stresnom novinarskom poslu.

.

Upravo smo Vanju zamolili da nam kaže koje su njoj knjige pomogle da postane ono što je danas, te da nam preporuči literaturu koju nikako ne smamo prospustiti da pročitamo.

"Bez obzira na to koliko godina imaš, ako dolažiš sa ovih prostora i sazrevaš ovde, sigurno bih preporučila Dubravku Ugrešić i sve što je ona napisala, kako bi bolje razumeo sve ono što se ovde dešavalo i zašto si tu gde jesi. Mislim da treba čitati tu ženu i slediti njene misli, jer je to put da izrasteš u normalnog čoveka, bez predrasuda i dilema da li neko ovde treba da bude ili ne. I naravno, to je put da se između ostalog izboriš i protiv fašizma", rekla nam je Vanja.

Osim Dubravke Ugrešić i cele njene bibliografije, Vanja nam je skrenula pažnju na knjigu "Slepilo", portugalskog nobelovca Žozea Saramaga. Vanja za ovu knjigu kaže da je i dalje njen glavni favorit i da je na nju ostavila dubok utisak, a evo i zašto.

"To je knjiga o svakom društvu i tome kako se ono ponaša kada odjednom svi oslepe. Tada zavladaju potpuno neka druga pravila i mislim da je to jedna od onih situacija koje te uče kako dalje kroz život i govore ti da uvek možeš da staneš na kočnicu kakve god da su sumanute okolnosti oko tebe", kazala je Vanja.

vanjadjuric

             Vanja Đurić (desno) na dodeli godišnjih nagrada RTV

Prema njenim rečima, Saramagova glavna poruka je da u najtežim momentima u životu, kada su pred nama teški izazovi i dileme, treba zastati i doneti odluku da se ponašaš savesno.

"Moraš da zastaneš, razmiliš i ponašaš se ljudski i po savesti. Mislim da jako važno da se ovakvo razmišljanje usvoji što ranije i da se kasnije kroz život prati, jer se jedino tako nikada nećeš stideti svojih postupaka. Svaka kriza na kraju prođe, a na kraju ostaje samo onaj ko je čovek", kaže Vanja.

Dodala je da je knjiga "Slepilo" jedna od onih koja uči čitaoca da ne treba uvek da se ponaša onako kako to rade ostali ljudi.

"Mislim da ta knjiga govori o tome zašto ne smemo dozvoliti da nas uhvati kolektivno ludilo i zašto ne treba da dozvoliš da se ponašaš kao i svi drugi ljudi. Ako misliš da svi rade pogrešno, a ti ispravno, zastani i ponašaj se onako kako misliš i osećaš.  Ako svi skreću udesno, ti slobodno skreni ulevo, jer je to, prosto, ono što ti govori tvoja čista savest", zaključila je Vanja.

Saramagovo "Slepilo" kod nas je prevedeno odavno, a može se pronaći u svim boljim knjižarama.

M.Leđenac

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Saramago i Jovanov

Knjige nedelje ovoga puta je odabrao glumac i režiser Radoslav Milenković.

.

Vredi pročitati: Jevanđelje po Isusu Hristu

Reditelj Petar Jovanović je za čitanje preporučio je roman koji je svojevremeno izazvao pravu buru u portugalskim i španskim konzervativnim krugovima,…

.

Vredi pročitati "Slepilo"

Profesorka harmonike Dragana Kuzmanović aktivna je u Novosadskom tango kvintetu, o čemu smo pisali protekle nedelje. Ona nam je za…

.

Vredi pročitati: Saramago i Jovanov

Knjige nedelje ovoga puta je odabrao glumac i režiser Radoslav Milenković.

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo