.
Trenutno
Pokretač
 Studentska emisija
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Životinjska farma

18.03.2019.

Student ombudsman Univerziteta u Novom Sadu Lazar Ćosić preporučio je knjigu koja je, kako kaže, poznatog naslova, ali često ostaje na listi knjiga koje bismo želeli da pročitamo.

.

"Radi se o knjizi Džordža Orvela 'Životinjska farma' u kojoj on na jedan jako duhovit način analizira socijalizam i ukazuje na njegove mane. Pored toga, meni su posebno zanimljivi likovi, odnosno životinje, kojima je Orvel dao ljudske osobine. Tako je obuhvatio široku lepezu ljudi u našem društvu. Ja bih vam savetao da, nakon čitanja ove knjige, upalite TV i igrate igru ko je koja životinja", rekao nam je Lazar Ćosić. 

Životinjska farma na satiričan način govori o događajima koji su doveli do dolaska na vlast Josifa Staljina, kao i o periodu njegove vladavine pre Drugog svetskog rata. Čuvena rečenica po kojoj je prepoznatljiv ovaj klasik je "Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih."

Džordž Orvel, odnosno Erik Artur Bler kako mu je pravo ime glasilo, bio je engleski književnik. Stekao je slavu romanima među kojima se posebno ističu "Životinjska farma" i "1984". Pisao je i kritike, političke i književne radove. Orvel se smatra jednim od najpoznatijih engleskih esejista 20. veka.

.
Mladi novosadski dramaturg i pisac Filip Grujić, dobitnik ovogodišnje nagrade na Sterijinom pozorju i autor romana "Bludni dani…
.
Kada ideja za štivo vredno čitanja dođe od momka koji je i sam napisao roman, za čiji je nacrt osvojio Ninovu stipendiju, gotovo…
.
Ne dajte kišnom vikendu da vam pokvari predstojeću nedelju!
Program
Kalendar događaja
April 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Anketa

Da li podržavate sve stroža pravila za dobijanje vozačke dozvole?