...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

20.11.2023.

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o životu a ne o smrti, kao što bi se, možda, na prvi pogled iz njenog naslova moglo zaključiti. 

.

Foto: https://bgonline.rs/

Knjiga svedoči o tome da život, ne samo da ima smisao, nego ga i zadržava u svim uslovima i u svim okolnostima.

"Nije reč o nekoj modernoj psihologiji, u smislu priča o suicidu, nego je baš o traženju smisla iz perspektive jednog psihijatra koji je bio u logorima u Drugom svetskom ratu. Mislim da je jako pitka knjiga, informativna i da je dobro s vremena na vreme porazmisliti o smislu. To je nešto što vrlo muči mlade danas. U nekom trenutku svi se pitamo šta je to naš smisao? I nema definitivnog odgovor, ali samo to promišljanje o tome bi bilo dobro nekada usmeriti na nešto konkretno", kaže Lazar. 

Prevedena je na dvadesetak jezika, a već nekoliko decenija ne gubi aktuelnost. Autor Viktor Frankl je poznati psihijatar, praktičar i predavač na brojnim univerzitetima širom sveta. On je i naučnik koji je ušao u istoriju psihijatrije kao osnivač jednog savremenog psihoterapijskog pravca – logoterapije.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Dečaci ne plaču - dok ne bude kasno

Dečaci ne plaču. Ovo je jedna od sigurno najtužnijih, najrazornijih rečenica koju, na žalost, možemo da čujemo od malih nogu.…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo