.
Trenutno
Music mix
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Zakopanog džina"

09.01.2018.

Miloš Zubac je mladi novosadski pesnik, kantautor i pisac koji se stvaranjem bavi više od dvadeset godina. Pored benda "Prkos Drumski" Miloš se bavi i pisanjem poezije. Da mu nisu strani ni ostali književni žanrovi dokazao je i kroz više naučnih dela, kao i knjigom "Rezervna kultura" koju je objavio prošle godine. On nam je za čitanje preporučio jedan zanimljiv roman.

.

Pisac Kazuo Išiguro nakon desetogodišnje pauze govori o strahotama zaborava i snazi sećanja, donosi snažnu parabolu o ljubavi, osveti i ratu. Inspirisan tolkinovskim folklorom, s junacima koji hodaju putevima kralja Artura i Froda Baginsa, podjednako lako osvajajući našu naklonost, pisac ipak uspeva da prevaziđe ograničenja žanra. Retko se dešava da priče sa zmajevima i bajkolikim stvorenjima i visoka književnost idu zajedno, kao što je slučaj u Zakopanom džinu. Miloš kaže da ga je roman privukao na prvi pogled. U pitanju je Išigurov "Zakopani džin".

"Naravno i zbog toga što je ovenčan velikom nagradom za književnost. Čim sam video korice poželeo sam da kupim, što sam i nekada radio kada smo bili znatno mlađi. Pročitao sam je u dahu i od srca je preporučujem ljudima".

Knjiga govori o tome kako su Rimljani davno napustili ostrvo i Britanija sve više propada. Ali ratova, koji su nekada bili tako česti, više nema. Aksl i Beatris, dvoje starijih Brita, smatraju da je konačno došlo vreme da krenu kroz zemlju magle i kiše i posete sina koga godinama nisu videli i jedva da ga se uopšte i sećaju.

Znaju da će se na tom putu suočiti sa mnogim opasnostima, ali ne znaju kako će se njihov put odraziti u tamnim i zaboravljenim kucima njihove ljubavi. Takođe ne znaju da će im se na putu pridružiti saksonski ratnik, odbačeno siroče i vitez – svako od njih, poput Aksla i Beatris, izgubljen u potrazi za sopstvenom prošlošću.

J. M.

.
Zimska razmena knjiga održaće se u nedelju, 21. januara, u kulturnom centru Dom b-612. Ovo je treća razmena knjiga koju književni…
.
Filip Grujić je student dramaturgije koji trenutno živi na relaciji Novi Sad - Beograd. Pored muzike, Filip se veoma dobro snalazi…
.
Mladi naučnik i pronalazač Stefan Velja preporučio vam je da tokom prazničnih dana pročitate knjigu "Parfem" nemačkog pisca…
Program
Kalendar događaja
Januar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Kako ćete se informisati kad Facebook potpuno izbaci medije iz news feeda?