...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Zagrepčanku"

18.05.2020.

Novosadski biciklista Nikola Nikić svojim dvotočkašem proputovao je i doživeo mnogo zemalja i predela. Na putovanjima često čita knjige, a preporučio nam je delo zagrebačkog pisca Branislava Glumca.

"Preporučio bih knjigu Branisalava Glumca 'Zagrepčanka'. Ova knjiga je zanimljiva i po tome što je pisana specifičnim stilom, bez znakova interpunkcije, bez velikog slova i valjda zbog toga osećanja samo idu, naviru. Možda jeste malo teža za čitanje, ali vredi, ja sam je više puta pročitao“, rekao nam je Nikola.

.

Roman "Zagrepčanka" objavljen je davne 1974. godine i od tada je doživeo čak 12 izdanja. Vrlo brzo stekao je status kultnog romana koji je obeležio jedno vreme, ali to je roman koji su čitale mnoge generacije.

Kroz priču o životu devojke Marijane, knjiga govori o odrastanju jedne generacije. Marijana potiče iz višeg sloja, studira medicinu, no ne zadržava se u miljeu u kojem je odrasla, već se kreće raznim delovima grada, ne bežeći ni od periferije. Ona je promiskuitetna, spava s bogatim muškarcima, živi neobuzdano. Porodicu doživljava kao lažnu, potrošenu, licemernu zajednicu u kojoj roditelji streme ugledu i moći.

Glumac nam ne nudi nikakav sladunjavi kraj. Baš zbog toga što nije ni malo ulepšavao, već je brutalno ogolio ljude i njihovo ponašanje, u situacijama koje su danas jednako žive kao i pre 40 godina, Zagrepčanka je roman koji će voleti i nove generacije.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Pena dana"

Novosadska rediteljka Milana Nikić, koja se i sama bavi pisanjem, preporučila nam je ljubavni roman poznatog autora Borisa Vijana.

.

Oprezno i uz filmove na otvorenom

Jedna od mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa bilo je zatvaranje bioskopskih dvorana. Bioskopi su i dalje zatvoreni, međutim, sve…

.

Vredi pročitati: "Ne daj mi nikada da odem"

Beogradska muzičarka Suzana Sumrah objavila je nedavno "Bird Bourgeois", svoj prvi solo album minimalističkog pristupa, koji se nesumljivo razlikuje od rada sa…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

Neizvesno da li se prestonica kulture pomera za godinu dana

Novi Sad je proglašen za jednu od tri Evropske prestonice kulture (EPK) u 2021. godini. Osim titule, ovo zvanje podrazumeva…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo