...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Uhvati zeca"

03.04.2023.

Influenserka Nikolina Pavićević, koja stoji iza profila "Kritički", za ovu nedelju preporučuje roman Lane Bastašić "Uhvati Zeca".

.

foto: knjizare-vulkan.rs

"Mislim da je to jako važno za ovo područje, prvenstveno zato što priča o ženskom prijateljstvu. To nije tema koju često nalazimo u knjigama. Smeštena je u prostor bivše Jugoslavije i mislim da je to nešto s čime se većina nas može poistovetiti. Neke banalne situacije, koje je Lana opisivala u knjizi, od vožnje autobusom, do razgovora sa roditeljima i slično, one su nešto što je specifično za naše područje i sa čime većina nas može da se poistoveti. Sa druge strane, ta priča je između dve devojke koje su se rastale. Priča o njihovom detinjstvu i odrastanju je nešto što manjka u modernom svetu književnosti. Ne zato što ljudi ne pišu o tome, već i kada pišu, to nisu knjige koje najčešće dopru do javnosti. Tako da je baš važno to što imamo Laninu knjigu kao dobar primer toga. Definitivno je na mene ostavila ogroman utisak i svima je rado preporučujem", ističe Nikolina.

Roman "Uhvati zeca" doneo je Lani Bastašić 2020. godine nagradu Evropske unije za književnost. Knjiga se našla i u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2018. Pored toga, Lana je objavila tri zbirke poezije, kao i jednu knjigu za decu.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

NOFEK broj 7: tri dana druženja s knjigom

Novosadski festival knjige NOFEK održava se ove godine po sedmi put, u periodu od 8. do 10. septembra u bašti…

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati "Bogate devojke"

Aleksandra Bučko iz EU info pointa za ovu nedelju preporučuje knjigu "Bogate devojke" autorke Zilke Šojerman.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo